„Doctorițele” naturii care REGLEAZĂ RITMUL inimii și calmează PALPITAȚIILE (plante și remedii)
Există două tipuri de dereglări ale ritmului cardiac: tahicardie și bradicardie. În tahicardie, numărul de bătăi ale inimii crește, iar în bradicardie, acesta scade sub valoarea normală (sub 60 de bătăi pe minut).
Unele persoane descriu aritmia sub forma unor palpitații, bătăi suplimentare ale inimii sau pauze în ritmul cardiac. Alte persoane acuză inclusiv dureri în piept, înțepături, oboseală sau amețeală.
Cauze posibile ale palpitațiilor
În cele mai multe cazuri, aritmiile au la origine o afecțiune cardiacă. Extrasistolele (pauzele în ritmul cardiac) pot să apară și în urma unei mese copioase.
Consumul excesiv de cafea, alcool, tutun sau medicamente pentru depresie sau slăbit, oboseala foarte mare la nivel fizic sau intelectual, balonarea abdominală, anemia, stresul, enervările bruște, menopauza, tulburările endocrine sau hipoglicemia – sunt factori care pot duce la apariția aritmiei cardiace.
Remedii pentru reglarea ritmului inimii
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă câteva remedii pe bază de plante cu efecte sedative și antispastice, care pot ajuta la controlul pulsului și a tulburărilor neuro-vegetative care produc dereglări în ritmul inimii.
Aceste plante se pot utiliza sub formă de infuzie, tinctură sau pulbere. Cel mai prielnic moment pentru administrarea lor este seara, înainte de culcare.
• Talpa-gâștei
Această plantă este deseori recomandată persoanelor care suferă de palpitații. Este renumită pentru acțiunea sa calmantă asupra inimii, remedierea tulburărilor cardiace care apar pe fond nervos (stres sau supărări), și reglarea tensiunii arteriale.
Infuzie. Se pune 1 linguriță de plantă uscată la infuzat 5 minute într-o cană cu apă clocotită (250 ml). Se bea 1 cană dimineața și 1 seara. Cura durează 7 zile. câte 2 căni pe zi, una dimineața.
Tinctură. Se pun 20 g de plantă uscată la macerat 7 zile în alcool de 70 de grade Celsius. Se strecoară și se administrează câte 20-30 de picături, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.
• Păducelul
„Doctorul inimii”, așa cum mai este cunoscut păducelul, este deosebit de eficient în eliminarea palpitațiilor și a tahicardiei. Se poate folosi în cure de lungă durată, până când ritmul cardiac se reglează.
Infuzie. Se pune 1 linguriță de plantă (frunze, flori și fructe uscate) la infuzat 10 minute în 200 ml de apă clocotită. Cantitatea de infuzie se împarte în 3-4 rații, care se beau pe parcursul zilei. Acest ceai poate fi administrat în paralel cu medicamentele recomandate de medic.
Tinctură. Se pun 20-30 g de flori și frunze de păducel la macerat 7 zile în alcool de 70 de grade Celsius. Se filtrează și se iau câte 15-20 de picături, de 3 ori pe zi.
Pulbere. Se macină prin râșnița electrică de cafea flori și frunze uscate de păducel. Se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere pe zi. Se ține sub limbă și se apoi se înghite cu apă.
• Valeriana
Valeriana, sau odoleanul, este o altă plantă cu proprietăți sedative de excepție, care poate fi folosită pentru reglarea ritmului inimii.
Infuzie. Se pune 1 linguriță de rădăcini uscate și măcinate de valeriană la infuzat 15 minute într-o cană cu apă clocotită. Cantitatea de infuzie se împarte în 2-3 rații, care se bea pe parcursul zilei.
Tinctură. Se pun 20 g de plantă uscată la macerat 8 zile în alcool de 70 de grade Celsius. Se strecoară și se administrează câte 15-20 de picături, de 2-3 ori pe zi.
Pulbere. Se macină fin rădăcinile uscate de valeriană, sub formă de pudră. Se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere, de 3 ori pe zi.
• Ungurașul
Infuzie. Se pun 1-2 lingurițe de plantă uscată la infuzat 15-20 de minute într-o cană cu apă clocotită. Se bea câte 1 cană, de 2-3 ori pe zi.
• Alte remedii:
• Macerat de miere, propolis și usturoi. Acest tratament se face 1-2 luni pe trimestru.
• Macerat de coji de ouă cu drojdie de bere (1-2 săptămâni pe lună).
• Alimente bogate în potasiu: dovlecei, usturoi, spanac, păstârnac, banane, coacăze negre, prune, dovleac, smochine.
• Fulgi de ovăz sau fulgi de orz
În timpul unei crize de inimă, bolnavul se va întinde în pat și va bea, cu înghițituri mici, un pahar cu apă îndulcită. Respirația profundă și masarea globilor oculari pot ajuta de asemenea la calmarea palpitațiilor.
Sursă articol: http://www.farmacia-verde.ro/2013/02/20/tratamente-din-plante-pentru-reglarea-ritmului-cardiac/
tallpa gastii !
De ce nu postati si poza plantelor? Ne-ar fi de mare ajutor!