FRUNZELE de NUC – un remediu străvechi pentru persoanele care TRANSPIRĂ mult (moduri de utilizare)

Potrivit Comittee on Herbal Medicinal Products (HMPC), frunzele de nuc sunt folosite în medicina tradițională de mai bine de 30 de ani pentru tratarea inflamațiilor minore ale pielii și reducerea transpirației excesive a palmelor și picioarelor.

Faimosul botanist englez Nicholas Culpepper folosea în secolul 17 o pastă specială pe bază de tinctură de frunze de nuc, ceapă, sare și miere pentru a extrage otrăvurile din corp, cauzate de șerpi și păianjeni.

Frunze Nuc - Transpirație

Frunze Nuc – Transpirație

Deși nu au fost testate științific, HMPC susține că frunzele de nuc nu au efecte secundare, și pot fi folosite fără supraveghere medicală. Nu trebuie însă aplicate pe răni deschise și leziuni mari ale pielii.

Frunzele de nuc conțin taninuri – care au proprietăți astringente și ajută la controlul transpirației, compuși antibacterieni – care acțonează împotriva micro-organismelor, precum și vitamina C – care ne protejează de bolile infecțioase.

Autorul cărții Ask Your Pharmacist: A Leading Pharmacist Answers Your Most Frequently Asked Questions, farmacistul Lisa Chavis, recomandă compresele cu frunze de nuc, aplicate pe palme sau pe picioare, timp de câteva minute, în fiecare zi, pentru „calmarea” transpirației excesive.

Pentru a prepara o compresă, folosiți 2-3 grame de frunze și 85 ml de apă. Potrivit autoarei, frunzele de nuc nu au efecte pe termen lung, ci doar ajută la uscarea zonelor foarte transpirate. Recomandă de asemenea salvia uscată, luată în doze de câte 5 g pe zi (1 linguriță), într-un pahar cu apă. Acest remediu ajută la încetinirea sudorii temporar. Salvia nu este indicată femeilor gravide, nici persoanelor cu epilepsie.

Dacă nici unul din aceste leacuri nu funcționează, farmacista prescrie antiperspirantul Drysol, cu o eficiență în 80% din cazuri. Citiți cu atenție modul de utilizare înainte. Drysol nu trebuie aplicat seara, când pielea este uscată. Pielea trebuie acoperită cu o folie de plastic. Se îndepărtează dimineața cu apă, și nu se mai aplică nici un antiperspirant. Se folosește de 2-3 ori pe săptămână. Majoritatea persoanelor răspund bine la acest tratament după numai 2 aplicări.

În celebra sa carte “Prescription for Herbal Healing”, Phyllis A. Balch numără frunzele de nuc printre plantele benefice împotriva sudorației excesive, alături de salvie și uleiul de arbore de ceai. Autoarea spune că frunzele nucului opresc sudorația abundentă prin faptul că determină proteinele pielii să formeze un strat protector, o barieră la nivelul pielii, care ajută la controlul pierderii de umezeală prin transpirație. Recomandă frunzele de nuc sub formă de tinctură, adăugată în apa de baie (de picioare sau de palme).

Se pot folosi câte 4-5 ml de tinctură în apă. Se lasă un sfert de oră, apoi se face baia. Durata băii este de 15-20 de minute, și se face o dată pe zi.

Phyllis A. Balch spune că persoanele care transpiră mult trebuie să evite unele plante cu efect stimulent, precum scorțișoara și ceaiul verde.

Frunzele de nuc se pot prepara formă de decoct, care se folosește la băi, bandaje și spălături ale pielii. Fierbeți 2 linguri de frunze de nuc mărunțite în 470 ml de apă timp de 5 minute. Strecurați ceaiul și înmuiați în el o bucată de tifon. Aplicați-l pe zonele care secretă transpirație în exces.

Surse articol:
1. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_Summary_of_assessment_report_for_the_public/2014/10/WC500175204.pdf
2. https://books.google.ro/books?id=SX4yOl0ht4UC&pg=PA148&lpg=PA148&dq=walnut+leaf+sweating&source=bl&ots=73uH8Fufd0&sig=eayCSzQrNu358HqbHfD995d7P38&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjC4puaoc3NAhVHPxQKHWPaD6M4ChDoAQgrMAE#v=onepage&q=walnut%20leaf%20sweating&f=false
3. http://www.searchhomeremedies.com/5-herbal-remedies-for-sweating/
4. http://www.lifemartini.com/best-herbal-remedies-for-excessive-sweating/
5. http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_walnut.htm
6. https://books.google.co.in/books?id=ZuWcxtk0wRQC&pg=PA407&dq=herbs+to+control+sweating&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi9j_6Fw5zMAhWHkpQKHY5IANUQ6AEIKTAA#v=onepage&q=herbs%20to%20control%20sweating&f=false
7. http://www.remediesandherbs.com/top-9-herbal-remedies-to-control-excessive-perspiration/#sthash.PQy0pGjM.dpuf

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.