OȚETUL de mere – indicat sau nu în GASTRITĂ?
Deși știm bine că orice fel de acid poate cauza arsuri stomacale, ulcer și gastrită, unii susțin că oțetul de mere poate ameliora aceste simptome. Părerile sunt însă împărțite.
Unele surse citează oțetul de mere diluat cu miere și apă și oțetul balsamic pe lista alimentelor permise în gastrită, în timp ce oțetul de vin este contraindicat în gastrită.
Oțetul de mere este un remediu tradițional antic. Are proprietăți antifungice, energizante și hipolipemiante (de reducere a colesterolului și trigliceridelor). Se obține prin fermentarea merelor și apoi a alcoolului, care se transformă ulterior în oțet. Principalul compus din oțet este acidul acetic, o substanță caustică.
Este recomandat în general în hipoaciditate și indigestie, întrucât crește producția de sucuri gastrice. În aceste cazuri, se consumă 1 linguriță de oțet cu un pahar cu apă, înainte și după masă.
Alții susțin că oțetul de mere diluat cu apă poate ajuta la prevenirea gastritei prin creșterea producției de acid clorhidric. Acest lucru ajută la îmbunătățirea digestiei și imunitatea mucoasei stomacului. Deși diluarea oțetului îl face inofensiv, trebuie luată în calcul cauza gastritei.
Principala cauză a gastritei este bacteria Helicobacter pylori, urmată de lipsa de vitamina B12, administrarea excesivă de medicamente, consumul de băuturi acidulate, alimentele picante și dieta neadecvată.
Conform Jurnalului de Medicină Nutrițională, acidul malic din oțetul de mere ajută la reglarea pH-ului și implicit la dezvoltarea bacteriilor bune (probiotice) de tipul Lactobacillus. Bacteriile bune trăiesc doar într-un mediu cu un pH echilibrat. Oțetul de mere nu permite fungilor să supraviețuiască.
Antrenorul de fitness Cori Grămescu are o cu totul altă părere. „Oțetul conține acid acetic, care este un ingredient cu un pH foarte mic, acid. Există riscul să facem chiar gastrită dacă avem o predispoziție. Există riscul să ne agraveze refluxul gastroesofagian.„
Cum se administrează oțetul de mere
În general, se poate folosi 1 linguriță de oțet de mere, amestecată cu un pahar de apă, de 1-2 ori pe zi. Acest remediu crește nivelul de energie și combate oboseala cronică.
În cazul arsurilor gastrice și durerile cauzate de acidoză, se poate lua 1 linguriță de oțet de mere cu 1 linguriță de miere și 1 pahar de apă, înainte de masă. Dacă este luat în timpul mesei, oțetul îmbunătățește digestia.
Pentru prevenirea infecțiilor cu candidă, se poate lua câte 2-3 doze de oțet de mere pe zi.
Atenționări
Întrucât părerile sunt împărțite, cereți sfatul unui medic specialist. Dacă simptomele de gastrită se înrăutățesc, întrerupeți tratamentul cu oțet. În unele cazuri, oțetul de mere poate avea efecte negative dacă este luat împreună cu suc de merișoare
Dacă sunteți alergic la produsele acide, puteți neutraliza acidul din oțetul de mere cu bicarbonat de sodiu.
Surse:
http://www.healthdummy.org/696/apple-cider-vinegar-and-gastric-problems.html
http://www.livestrong.com/article/550835-gastritis-the-use-of-cider-vinegar
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/TINERETE+FARA+BATRANETE+Mit+si+adevar+despre+beneficiile+otetulu
Nici un fel de.otet nu i bun pt sanatate !
De la un medic cu experienta de peste 30 de ani niciun tip de otet !