Pietre la Rinichi și Bilă – Simptome, Factori de Risc, Tratamente Naturiste
Calculii renali și biliari se moștenesc. Un regim alimentar preponderent vegetarian și consumul de ceaiuri din plante sunt soluții practice care ne pot feri pe toți de aceste neplăceri. La nivel de durere, eliminarea unei pietre la rinichi a fost comparată cu durerile unei nașteri.
Calculi renali și biliari – Simptome și factori de risc
Statisticile arătau acum câțiva zeci de ani că aproximativ 20% din femei și 80% di bărbați care au depășit vârsta de 40 de ani prezintă deja calculi biliari, iar tendința este în creștere.
Principalul simptom al calculilor biliari sau renali este durerea puternică resimțită la nivelul zonei lombare sau pelviene. Aceste dureri se accentuează atunci când pietrele încep să se deplaseze prin uretere – niște canale foarte subțiri, pentru a fi eliminate prin urină. Alte semne ale prezenței bolii sunt nevoia permanentă de a urina și urina cu sânge.
La femei, durerile sunt resimțite în partea dreaptă a abdomenului, însoțite de febră, greață, uneori vărsături. O astfel de criză poate dura o jumătate de oră sau chiar 4 ore, după care dureri mici pot persista încă 1-2 zile.
Supraponderalitatea și persoanele cu risc de îngrășare au un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi sau vezicula biliară. Riscul este mai mare la persoanele care consumă alimente bogate în oxalați (care se aglomerează și formează conglomerate dure, de dimensiuni mari în urină). Aceste alimente sunt: cafeaua, ceaiul negru, spanacul, măcrișul, loboda sau iarba-grasă.
Tratamente naturiste pentru pietre la rinichi și bilă
Cel mai bun mod de a preveni formarea calculilor rămâne consumul de multe lichide, 6-8 pahare (apă în special). Lichidele ajută la diluarea urinei și riscul de a se produce aglomerări este foarte mic. La fel, dietele vegetariene sunt bogate în magneziu, care scad riscul de refacere a pietrelor.
1. Coada-calului
Comisia Europeană a aprobat utilizarea acestei plante pentru pietrele la rinichi, și pentru bolile renale și vezicale grave. Coada-calului crește cantitatea de urină, curăță, spală, dizolvă, arde și elimină tot ce este rău în corp. Băile de șezut cu aburi cu coada-calului remediază durerile groaznice provocate de formarea de calculi renali sau vezicali.
Utilizare
Se se pun 100 grame de coada-calului în apă rece și se lasă la macerat peste noapte. Dimineața, preparatul se înfierbântă până dă în clocot. Se adaugă apoi în apa de baie. Baia de șezut cu coada-calului se face 20 de minute și se stă în apă până acoperă rinichii. După baie, corpul nu se șterge, ci se intră umed în halatul de baie, pentru a transpira o oră.
La fel de eficiente sunt compresele cu terci de coada-calului (sau frunze varză sau tătăneasă), aplicate pe zona epigastrică (partea superioară a abdomenului, între coaste și ombilic). Locul se unge înainte cu ulei sau cremă de gălbenele.
2. Splinuța
Planta conține leiocarpozid – un compus cu efecte diuretice puternice, care ajută organismul să elimine excesul de apă. Există foarte multe studii clinice care atestă eficiența splinuței în tratarea inflamațiilor cronice a rinichilor (nefrita). Din aceste motive, Comisia Europeană este de acord cu utilizarea plantei pentru prevenirea și tratarea calculilor renali și biliari.
Administrare
Ceaiul de splinuță se prepară din 5 linguriț de muguri de splinuță tocați și o cană cu apă clocotită. Se beau câte 3-4 căni pe zi, între mese. Ca măsură de prevenire, ceaiul trebuie preparat mai slab. Dacă durerile nu sunt mari, ceaiul de splinuță nu trebuie consumat mai mult de o lună.
3. Ceai de urzică
Pentru prevenirea și eliminarea pietrelor la rinichi, Comisia Europeană recomandă de asemenea câteva căni de ceai de urzică pe zi. Se pune 1 linguriță de plantă uscată la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Sau se pun la fiert frunze proaspete de urzică în apă, și se adaugă puțin oțet de mere. Ceaiul se bea o dată pe zi.
4. Ghimbir
Compresele fierbinți cu ghimbir pot calma durerile care apar în crizele acute de calculi renali.
Utilizare
Se pun la fiert 2 linguri de rădăcină de ghimbir mărunțit sau ras, cu 3 cești de apă. Se lasă la foc mic 20 de minute. În fiertura obținută se înmoaie o bucată de bumbac sau pânză, se stoarce excesul de lichid și se aplică compresa pe zona epigastrică (partea superioară a abdomenului, între coaste și ombilic)ă. Se lasă să acționeze câteva minute.
Bibliografie:
(“Farmacia Verde”, James. A. Duke)
de ghimbir ,nu stiam
Se recomanda multa multa apa plata!
Nu știu cine s-a documentat pentru acest articol și cât, dar ar trebui s-o facă mai temeinic, pentru ca e jenant… Dureri ale calculilor biliari in zona lombara?? De ce amestecați Calculii biliari cu cei renali? Documentați-va, nu aberati, va rog. Remediile propuse sunt TOATE pentru Calculii renali…