Otită – Simptome și Tratamente Naturiste
Otita este o boală care se poate localiza în urechea externă sau în cea mijlocie. Poate fi acută sau cronică, supurată sau congestivă, în funcție de modul în care evoluează. Riscurile acestei boli sunt: pierderea timpanului, scăderea sau pierderea auzului, trecerea infecției spre mastoidă, sau în cel mai rău caz spre craniu, cauzând meningită, encefalită sau un abces al creierului.
Otita – Cauze și simptome
Există mai multe tipuri de otită medie acută: otită congestivă, otită acută seroasă, otită acută supurată și otită medie cronică. În cele mai multe cazuri, otita este cauzată în general de diverși microbi – stafilococi, streptococi etc, sau ciuperci.
Însă boala poate fi de asemenea provocată de infecții nazo-faringiene, de inflamații ale amigdalitelor sau polipilor, sau de trecerea de la otita de la urechea externă la cea internă.
Otita nu trebuie legată sau confundată cu o răceală. Deși apare mai des la sugari și copii, otita îi poate afecta și pe adulți. Infecția se poate contacta mai ales în urma mersului la piscină. Principalele simptome ale unei otite sunt:
– Durere persistentă în ureche
– Îngustarea, înroșirea și umflarea pielii de la intrarea în canalul auditiv
– Scăderea auzului
– Scurgeri de lichide din ureche tulbure sau purulente (în cazuri acute)
– Infecții locale repetate (în complicații)
– Febră, agitație, insomnie, frecarea capului/nasului de pernă, mâncărimi, usturimi și dureri în ureche (la sugari sau copiii mici)
Otita – Tratamente naturiste
I. Ulei de busuioc
Se toarnă în urechea afectată de otită 2-3 picături de ulei esențial de busuioc, folosind o pipetă sau o linguriță mică. Acest remediu poate fi la fel de eficient, sau mult mai bun decât antibioticele în cazul copiilor mici cu otită acută.
II. Unguent de gălbenele
Se pun 250 g de untură la încălzit într-un vas, și se adaugă 2 mâini de frunze, tulpini și flori de gălbenele. Se lasă să facă spumă, apoi se ia vasul de pe foc și se acoperă cu capacul. Se lasă la răcit așa peste noapte. Dimineață, preparatul se încălzește, și când devine lichid, se strecoară și se păstrează în cutii bine închise la frigider. Alifia de gălbenele calmează durerile și reduce mâncărimile. După ungerea cu alifie, se pot introduce în ureche 2-3 picături de ulei esențial de busuioc, prezentat la punctul I.
III. Alifie de coada-calului
Unguentul se poate găsi la magazinele naturiste, sau se poate prepara acasă astfel: se pun 250 g de untură de porc la înfierbântat într-o cratiță, și se presară deasupra 2 mâini de coada-calului, tocată mărunt. După ce face spumă, vasul se ia de pe foc și se lasă acoperit peste noapte cu un capac, la răcit. A doua zi, vasul se încălzește, până ce conținutul devine fluid. Se strecoară printr-o pânză sau tifon, și alifia rezultată se păstrează în cutii bine închise, la frigider. Cu ea se unge urechea zilnic.
IV. Unguent de sânziene
Alifia de drăgaică sau sânziene se poate procura se la magazinele naturiste, sau se va prepara acasă. Se pun 500 g de untură de porc într-o cratiță pe foc, și se adaugă 4 mâini de sânziene. Se lasă să facă spumă, apoi se amestecă și se ia vasul de pe foc. A doua zi, conținutul se încălzește la foc mic, până când se topește și devine lichid. Se strecoară și se păstrează în recipiente bine închise, la frigider. Cu această alifie se unge urechea zilnic.
V. Tinctură de propolis
Se introduce în urechea afectată de otită un dop de vată înmuiat în tinctură de propolis. Se lasă să acționeze 5 minute, apoi se scoate.
La fel de bun este si sucul de urechelnita. E o planta carnoasa, suculenta ce creste pe garduri de beton ,acoperisuri in Ardeal. Oamenii o cultiva pentru aspectul inedit.E putin pretentioasa.Eu am pus-o pe un gard( de beton)cu putin pamant si muschi.O planta vesnic verde, chiar si iarna