Aloe vera – top 6 utilizări terapeutice

Articol documentat

„O farmacie la ghiveci” – așa cum mai este numită, aloe vera este una din plantele cele mai nepretențioase, ușor de crescut în casă.

Aloe vera este una din cele mai vechi plante de pe pământ. A fost folosită în antichitate de către egipteni, greci și romani. Apare menționată și în scrierile timpurii ale chinezilor și indienilor.

Aloe vera top 6 utilizari

Aloe vera top 6 utilizari

Există date care atestă că proprietățile sale vindecătoare plante sunt cunoscute de peste 4.000 de ani. Reprezentări ale plantei au fost descoperite pe tăblițe sumeriene care datează din anul 2.100 î.Hr.

Ce proprietăți are aloe vera

Aloe vera are proprietăți nutritive, cosmetice și medicinale deopotrivă.

Puține plante medicinale sunt atât de hrănitoare precum aloe vera. Conține în jur de 75 de nutrienți.

În frunzele ei se găsesc cantități însemnate de vitamine – A, B1, B2, B6, C, E și acid folic, minerale, aminoacizi, enzime, saponine, acizi salicilici, compuși fenolici, carotenoide, steroizi, terpeni și fitosteroli.

Gelul gros din interiorul frunzelor este calmant, antiinflamator și răcoritor. De aceea este folosit pentru răni, arsuri, eczeme, boli gingivale și alte afecțiuni ale pielii.

În ceea ce privește utilizările sale interne, aloe vera ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ameliorarea ulcerelor și calmarea simptomelor de reflux de acid.

Aloe poate preveni diabetul. Îmbunătățește funcțiile cardiovasculare, scade colesterolul și trigliceridelor. Atenuează durerile articulare și musculare.

Inhibă creșterea cancerului și înlătură efectele secundare ale radioterapiei. Este asociat cu creșterea speranței de viață.

Citește și – Gelul de aloe vera are efecte regeneratoare, imunostimulatoare, antibacteriene și antivirale

Aloe vera – top 6 utilizări terapeutice

Dr. biolog Virgina Ciocan îi rezervă un capitol întreg în una din cărțile sale despre plante. O numără între plantele cu proprietăți adaptogene și imunitare.

Autoarea menționează efectele sale antiinflamatoare, antiseptice și analgezice.

Sucul de aloe vera

Bogat în nutrienți, sucul de aloe vera poate fi servit ca băutură răcoritoare naturală. Studiile au arătat că acesta are efect laxativ și poate fi util în constipații.

Este un bun agent antiinflamator. Reduce durerile și inflamațiile gingivale – dacă este utilizat ca o apă de gură.

Sucul de aloe vera îmbunătățește funcția digestivă. Potrivit unui studiu din 2014, aloe poate preveni formarea ulcerelor stomacale.

Vindecarea rănilor, sănătatea pielii

Studiile au arătat că aloe vera accelerează vindecarea pielii la șobolanii cu diabet de tip 2 și animalele expuse la radiații. Aceste condiții întârzie procesul de vindecare.

Aplicațiile externe cu aloe vera s-au dovedit utile în eczeme și infecțiile provocate de arsuri, precum bacteria Pseudomonas rezistentă la antibiotice.

Planta stimulează funcția fibroblastelor – celule mici răspunzătoare de formarea colagenului. Fibroblastele exercită totodată efecte calmante în cazul rănilor și arsurilor minore, tăieturilor și zgârieturilor și iritațiilor pielii.

Poate fi folosită în tot felul de răni – inclusiv răni vechi sau supurulente, în tăieturi, arsuri, varice, ulcer varicos, fisuri anale, dermatite, herpes genital sau gangrene.

Citește și – Macerat de aloe vera în vin roșu – rețetă și utilizări terapeutice

Adio riduri!

Da, aloe vera este una din acele plante care pot reda și păstra tinerețea pielii. Un studiu apărut în anul 2009 în jurnalul „Annals of Dermatology” demonstrează acest lucru.

Cercetarea a inclus femei cu vârsta peste 45 de ani, care au primit 2 doze diferite de gel de aloe vera. Tratamentul a produs rezultate remarcabile.

Ridurile faciale s-au ameliorat semnificativ la ambele grupuri. Grupul care a primit doze mai mici de gel de aloe vera a avut rezultate mai bune în ceea ce privește creșterea elasticității pielii.

Boli intestinale

O recenzie sistematică și o meta-analiză au dezvăluit că aloe vera poate oferi ușurare pacienților cu sindromul colonului iritabil.

Administrată oral timp de 1 lună, s-a dovedit mai eficientă decât placebo în bolile inflamatorii intestinale.

Într-un studiu clinic realizat pe 44 de pacienți cu colită ulcerativă, o cură de 4 săptămâni cu 100 ml de aloe vera, de 2 ori pe zi, a îmbunătățit simptomele, comparativ cu placebo.

Mai multe studii au demonstrat că aloe vera are un potențial ridicat în reducerea nivelului multor markeri inflamatori, precum stresul oxidativ.

Imunitate

Aloe vera este o plantă care sprijină în mod natural funcția sistemului imunitar. Dr. Virginia Ciocan spune că aloe stimulează activitatea celulelor sistemului imunitar (macrofage și leucocitele NK).

Ajută la controlul unui număr mare de disfuncții ale sistemului imunitar, inclusiv infecția cu HIV.

Totodată, are proprietăți detoxifiante și susține recuperarea după intervenții chirurgicale capacitatea naturală de auto-regenerare a organismului.

Citește și – Aloe vera cu miere, nucă și lămâie – un preparat-minune pentru sănătate!

Efecte anticancerigene

Aloe vera este o plantă valoroasă pentru bolnavii de cancer. Un studiu efectuat pe un număr de 240 de pacienți cu cancer metastazic a arătat că ea mărește rata de supraviețuire.

Pacienții care au fost tratați concomitent cu chimioterapie și aloe au avut parte de o regresiune a tumorii și totodată de un control mai bun asupra bolii.

Rata de supraviețuire la aceștia a crescut cu 3 ani, comparativ cu pacienții care au fost tratați doar cu medicamente chimioterapice, fără aloe.

Boli care pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul plantei aloe vera

Lista afecțiunilor în care aloe poate fi benefică este foarte lungă:

– afecțiuni oculare, bucale, respiratorii, intestinale, hepatice și dermatologice
– cataractă
– astm bronșic, bronșită, viroze
– tuberculoză pulmonară
– abcese
– alcoolism
– alergii
– boli de nervi
– neurastenie
– viermi intestinali, colită, ulcere stomacale
– crampe, constipații
– diabet
– hipertensiune arterială
– angină
– artrită
– tromboflebită
– obezitate
– pancreatită
– inflamații
– edeme
– cancer

Citește și – Leacuri de casă cu aloe vera

Surse articol:

1. GreenMedInfo Research Group, Aloe Vera: Top Uses for This Easy-to-Grow Plant: https://www.greenmedinfo.com/blog/aloe-vera-top-uses-easy-grow-plant
2. Virginia Ciocan, Aloe vera, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 174-177
3. Henry Maitland, Aloe Vera – treasured for centuries for its 75 nutrients, Evolution Organic: https://www.evolutionorganics.co.uk/blog/aloe-vera-treasured-for-centuries-for-its-75-nutrients-now-you-can-receive-all-these-benefits/
4. Health Benefits Times, Health Benefits of Aloe vera: https://www.healthbenefitstimes.com/aloe-vera/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.