Vârstnicii care se simt cu 2-3 ani mai tineri au un risc mai mic de deces
Starea noastră de sănătate este puternic influențată de starea noastră de spirit. Într-o boală, de exemplu, contează enorm ca pacientul să aibă o atitudine pozitivă și o dispoziție bună. Un astfel de pacient se va recupera mult mai repede.
O sănătate mai bună va avea și cel care, deși a depășit durata medie de viață, se simte în continuare tânăr.
Există, fără îndoială, un proces natural de îmbătrânire a organismului, de la care nimeni nu se poate sustrage. Însă bătrânețea nu trebuie privită sau resimțită ca pe o boală.
Cuprins
Sentimentul de tinerețe la o vârstă înaintată poate salva vieți
Un articol publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine arată că seniorii care se simt cu 2-3 ani mai tineri decât vârsta lor actuală, au rate mai mici de deces, în comparație cu vârstnicii care își simt vârsta reală sau se simt chiar cu 1 an mai bătrâni decât sunt.
Cercetătorii de la University College London au revizuit răspunsurile pe care un număr de 6.500 de bărbați și femei cu vârsta de 52-65 de ani) le-au dat la întrebarea: „Cât de bătrân simți că ești?”
• 70% au răspuns că se simt cu 3 sau mai mulți ani mai tineri decât vârsta lor reală
• 25% au răspuns că se simt potrivit cu vârsta lor actuală
• 5% au răspuns că se simt cu peste 1 an mai bătrâni decât vârsta lor reală
Opt ani mai târziu, respondenții au fost întrebați același lucru. Cercetătorii au dorit să vadă câți au supraviețuit:
• 75% din cei care s-au simți mai bătrâni decât vârsta lor reală
• 82% din cei care s-au simțit potrivit vârstei lor
• 86% din cei care au spus că se simt mai tineri decât vârsta lor
Această diferență de aproape 10 procente între cei care se simt bătrâni și cei care se simt tineri este foarte importantă.
Citește și:
„Iertați, pentru că iertarea face bine sănătății și previne îmbătrânirea”
Autorii studiului au descoperit că vârsta percepută nu influențează riscul de deces prin cancer. Însă există o legătură puternică între vârsta percepută și riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Ești pe atât de tânăr pe cât de tânăr te simți
Dr. Ronald D. Siegel, profesor asistent de psihologic de la Școala de Medicină Harvard, spune că modul în care ne raportăm la vârsta noastră are un efect asupra sănătății. Efectul nu este direct. Ci pur și simplu, o persoană care se simte mai tânără tinde să aibă un stil de viață mai sănătos și să practice obiceiuri mai bune.
Să luăm ca exemplu sportul. Cineva care se percepe bătrân va crede că este incapabil să facă sport la vârsta lui. „Nu cred că ar trebui să mai merg la schi, deoarece sunt un om bătrân”. Or, o stare de sănătate bună este asociată cu 150 de minute de activitate fizică intens-moderată în fiecare săptămână.
O persoană care se va simți – psihologic vorbind – mai tânără, va avea curaj să facă la fel de multă mișcare fizică ca în anii tinereții.
Un alt obicei sănătos pe care îl au persoanele cu o părere bună despre vârsta lor este atitudinea responsabilă față de alimentația lor.
Dacă ne simțim bătrâni, vom avea tendința să abordăm subiectul „dietă” cu această frază: „Mult nu mai am de trăit”. Această gândire nu face decât să încurajeze consumul de alimente nesănătoase.
Citește și:
Prelungirea stării de tinerețe este posibilă – fitoterapeutul Constantin Milică
Dacă însă ne simțim în continuare tineri și la vârsta senectuții, ne vom gândi la viitorul nostru cu mai multă răspundere și vom face alegeri mai sănătoase la capitolul alimentație.
Concret, vom evita băuturile alcoolice, zahărul rafinat și grăsimile saturate și vom consuma alimente bogate în nutrienți sănătoși: grăsimi mononesaturate, fibre, antioxidanți, vitamine, minerale, proteine și Omega-3.
Persoanele care se simt mai tinere au de asemenea mai multă elasticitate în a depăși greutățile. Iar acest lucru îi menține optimiști și în continuare… tineri. Această tinerețe nu se referă la o condiție fizică de top. Ci la o stare de spirit plină de energie și curaj.
Cum putem dobândi o stare de spirit tânără
Dr. Siegel ne oferă câteva sfaturi utile în acest sens:
– Acceptă provocarea de a încerca sau învăța lucruri noi, de a dezvolta noi abilități.
– Păstrează-ți atenția la momentul prezent (nu te gândi la trecut, nu da curs regretelor, nu te gândi cu îngrijorare la viitor).
– Găsește un scop pentru care să trăiești (concentrează-te pe alții mai mult decât pe tine; încearcă să fii de folos altora).
– Practică un hobby care te destinde și îți oferă încredere în capacitățile tale.
Citește și: ALIMENTELE care dau ceasul înapoi și țin BĂTRÂNEȚEA departe
Sursă: Heidi Godman, Feeling young at heart may help you live longer, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/feeling-young-heart-may-help-live-longer-201412177598