Medicii americani nu mai recomandă MEDICAMENTELE pentru DURERILE de SPATE (ce soluții propun)

Dacă suferiți de dureri de spate, ar fi mai indicat să apelați la remedii naturiste decât la medicamentele convenționale, spun cercetătorii. Medicamentele nu mai fac parte din ultimele recomandări ale experților pentru tratarea durerilor mecanice de spate.

Durerea de spate constituite a patra cauză de dizabilitate la nivel mondial. Este de asemenea clasificată în topul 5 al problemelor pentru care oamenii apelează la medic. Din pricina durerilor puternice de spate oamenii absentează de la serviciu.

Dureri de spate – remediile cele mai eficiente

Tipuri de durere de spate și cauzele lor

Există 2 tipuri frecvente de dureri de spate:

• dureri acute – durează mai puțin de 4 săptămâni
• dureri subacute – care durează între 4 și 2 săptămâni

85% din aceste tipuri de dureri sunt provocate de cauze inofensive, și pot fi încadrate în diagnosticul de dureri de spate „mecanice”, precum spasme musculare, luxații ale ligamentelor și artrită.

3-4% din durerile de spate au cauze mai serioase, precum hernie de disc, spondilolisteză, (corp vertebral alunecat), fracturi tasare datorate osteoporozei (fracturi vertebrale prin compresie) sau stenoză spinală (din cauza artritei).

În cazuri mai rare (sub 1%), durerile de spate sunt declanșate de inflamații (spondilita anchilozantă), cancer (metastaze) sau infecții.

Medicul trebuie să depisteze cauza durerilor de spate și doar atunci când suspectează o altă cauză decât cea mecanică poate solicita teste sau analize suplimentare.

Medicamentele pentru dureri nu sunt eficiente și au efecte secundare

Există numeroase tratamente pentru durerile de spate, însă puține din ele sunt eficiente. Colegiul American al Medicilor – al doilea cel mai mare grup de medici din SUA, au actualizat recomandările privind controlul durerilor de spate (lumbago). Cercetătorii lor au revizuit sute de studii și tratamente non-intervenționale pentru durerile de spate.

Rezultatele au arătat că cele mai uzitate tratamente sunt:

– Paracetamolul (acetaminofen)
– medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen, Naproxen)
– opioidele (Oxicodonă)
– relaxanții musculari
– benzodiazepinele (Lorazepam, Diazepam)
– antidepresivele (Fluoxetină, Nortriptilină)
– anticonvulsive (Neurontină)
– corticosteroizi (Prednison)

Din categoria tratamentelor nemedicamentoase fac parte acupunctura, strategii de reducere a stresului, exerciții pentru susținerea și controlul coloanei vertebrale, relaxarea progresivă, terapia cu laser de nivel-mic, terapii comportamentale, manipularea coloanei vertebrale.

Iată cât de multe terapii există pentru durerile de spate! Analizând însă eficiența și efectele lor secundare, cercetătorii au descoperit cu surprindere că cele mai bune și sigure tratamente pentru durerea de spate acută și cronică nu sunt medicamentele.

La cei mai mulți pacienți, durerile de spate acute sau subacute se ameliorează în timp indiferent de tratamentul folosit. Acest lucru ajută la evitarea tratamentelor și testelor scumpe și cu potențial nociv.

Ce recomandă cercetătorii în locul medicamentelor

Terapia de primă linie pentru durerile de spate este terapia non-medicamentoasă, precum:

– căldură superficială
– masajul
– acupunctura
– manipularea spinală

Când terapiile nemedicamentoase eșuează, se pot lua în considerare antiinflamatoarele nesteroidiene sau relaxanții musculari.

Întrucât cele mai multe dureri de spate mecanice se îmbunătățesc fără un tratament anume, pacienții nu au motive să folosească medicamente care îi pot afecta.

Medicii ar trebui să îi sfătuiască pe pacienți să folosească sticle cu apă caldă sau comprese calde pentru reducerea durerilor, sau să îi ghideze spre acupunctură, masaje terapeutice sau  spre chiropracticieni. Aceste terapii s-au dovedit eficiente și fără riscuri.

Efectele secundare ale medicamentelor pentru durere

Ibuprofenul și Naproxenul pot fi utile, însă pot cauza inflamații stomacale și ulcer, sângerări sau pietre la rinichi, mai ales la vârstnici.

Relaxanții musculari au efecte sedative și pot interfera cu alte medicamente. Benzodiazepinele și narcoticele sunt sedative mai puternice care încețoșează gândirea și funcția normală a corpului. Dau de asemenea dependență.

Prin urmare, riscurile acestor medicamente sunt mai mari decât beneficiile lor.

Paracetamolul, antidepresivele, steroizii și anticonvulsivantele nu s-au dovedit utile deloc în calmarea durerilor.

Studiul nu a examinat însă eficiența medicamentelor cu aplicare externă, precum unguente, alifii și creme, care pot ușura durerile fără efecte secundare mari.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘3793, 4507, 11077, 11073 ‘ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Monique Tello, „If you have low back pain try these steps first”, Harvard Healh Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/low-back-pain-try-steps-first-2017040311411

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.