Frica, îngrijorarea excesivă, neliniștea, tristețea, anxietatea, depresia – ce boli ascund

Teama de ceea ce va fi și grijile excesive sunt catalogate de regulă drept tulburări de tip anxios, iar soluționarea lor este căutată în domeniul medical sau farmaceutic.

O pastilă poate schimba chimia creierului și induce o stare de bine aparentă, efemeră. Ea poate acoperi simptomele, fără să rezolve însă cauza.

Tristetea, anxietatea

 

Este nevoie de o abordare mult mai profundă a acestor tulburări, care își au obârșia în domeniul spiritual. Dispoziția, gândurile și manifestările noastre sunt date de starea noastră lăuntrică.

Frica, angoasa, îngrijorarea, anxietatea, tulburarea, agitația, neliniștea – toate acestea sunt semnele unui suflet stăpânit de patimi. Toate stările negative decurg de multe ori din egoism, iubire de sine sau mândrie.

Omul își dorește ceva cu dinadinsul, fără să știe dacă îi este de folos acel lucru, iar neîmplinirea îl aduce într-o stare de suferință. Se simte trist, neajutorat, descumpănit, nu are poftă de viață, este apatic, deprimat și obosit. 

Aceste stări nu sunt provocate de un stimul exterior, ci modul în care el se raportează la viață și la ceea ce i se întâmplă. 

Jean Claude Larchet spune că teama și îngrijorarea sunt chipuri ale unei patimi: frica. Ea arată că omul fricos sau temător nu are credință în Dumnezeu, și este alipit cu sufletul de bunurile și plăcerile pe care această lume le provoacă simțurilor.

Omul se teme să nu piardă vreun lucru material sau vreo plăcere trupească, în loc să se teamă că și-ar putea pierde mântuirea sufletului. Unul ca acesta arată că s-a lipit de realitatea sensibilă și a făcut din ea un idol.

Teama se vindecă prin terapii duhovnicești, prin sporirea credinței și a nădejdii în Dumnezeu. Omul trebuie să ajungă la o așa credință, încât să se simtă tot timpul în brațele lui Dumnezeu, să se lase cu totul în voia Lui și să viețuiască în smerenie.

Smerenia și ascultarea față de poruncile lui Dumnezeu sunt medicamentele care pot tămădui sufletul bolnav.

Mitropolitul Hierotheos Vlachos spune că bolile sufletești se vindecă prin practicarea rugăciunii, a înfrânării, a trezviei minții, a iubirii aproapelui.

Surse:
1. Sinaxa.net, Falsa frică si falsa îngrijorare – Jean Claude Larchet, Sursele spirituale ale bolilor psihice: http://www.sinaxa.net/medicala/2010/10/falsa-frica-si-falsa-ingrijorare-jean-claude-larchet-sursele-spirituale-ale-bolilor-psihice/
2. Ziarul Lumina, O viziune ortodoxă asupra bolilor psihice: http://ziarullumina.ro/o-viziune-ortodoxa-asupra-bolilor-psihice-13443.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.