OȚETUL de MERE – beneficii și contraindicații

Legendele susțin că un curier din Babilon a descoperit pentru prima dată oțetul în anii 5.000 î.Hr. Mai târziu, Hippocrate avea să-l folosească în scop medicinal, pentru tratarea rănilor.

În anii 200 î.Hr., generalul cartaginez Hannibal Barca, îl utiliza în scop militar, pentru dizolvarea bolovanilor din calea armatei.

Otet – beneficii si contraindicatii

În secolul al 10-lea, medicul Sung Tse susținea spălarea mâinilor cu oțet și sulf pentru prevenirea infecțiilor în timpul autopsiilor.

Beneficiile consumului de oțet

Potrivit scrierilor medicilor practicanți americani de la sfârșitul secolul al 18-lea, multe afecțiuni erau tratate cu oțet – dureri în gât, dureri de stomac, difterie, varice etc. Oțetul era de asemenea consumat ca un „ceai” pentru controlul glicemiei de către diabetici.

Studiile recente susțin utilizarea medicinală a oțetului, îndeosebi ca agent hipoglicemiant.

Oamenii de știință japonezi au descoperit că oțetul de mere poate ajuta la reducerea obezității. Un studiu mic a obținut rezultate bune în ceea ce privește efectul de îmbunătățire a nivelului de zahăr și insulină din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

Oțetul conține polifenoli, antioxidanți care previn daunele celulare ce pot duce la boli grave precum cancer.

Cel mai bine este să folosim oțetul în doze alimentare. Nu conține calorii și adaugă o aromă deosebită mâncărurilor. În scop terapeutic, se pot consuma câte 1-2 linguri pe zi, adăugate într-un pahar cu apă sau ceai.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘6624, 10093′ button=’Cumpără aici’]

Precauții și contraindicații la consumul de oțet

Oțetul de mere conține în mare parte suc de mere. Prin fermentare, se formează acidul acetic – compusul care îi dă gustul acru și mirosul înțepător. Din cază că are o cantitate foarte mare de acid, nu este recomandat să se bea ca atare. Poate cauza probleme serioase dacă este consumat în cantități mari.

Acidul poate deteriora dinții, poate irita gâtul, poate deranja stomacul.

Totodată, oțetul poate determina scăderea nivelurilor de potasiu, afectând astfel mușchii și nervii.

Acest ingredient poate interacționa cu medicamentele pentru diabet și boli cardiace, diureticele și laxativele.

Surse:
1. WebMD, Apple Cider Vinegar and Your Health: https://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-your-health
2. Carol S. Johnston, PRD and Cindy A. Gaas, BS. Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect. MedGenMed. 2006: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.