CEAIUL din MUGURI de BRAD – leac mănăstiresc pentru afecțiunile RESPIRATORII

Mugurii de brad sunt folosiți în industria alimentară și cosmetică, precum și în fitoterapie și medicina tradițională de secole, datorită conținutului bogat în compuși bioactivi.

Mugurii proaspeți și uscați sunt utilizați din antichitate sub formă de infuzie sau sirop pentru tratarea tusei uscate, a infecțiilor virale, a altor afecțiuni respiratorii și pentru prevenirea diferitelor tulburări ale copiilor.

Atât ceaiul, cât și siropul pot fi consumate ca băuturi tonice, datorită conținutului de vitamina A, vitamina C și flavonoideBeneficiile lor se datorează îndeosebi cantităților mari de uleiuri volatile pe care le conțin.

Mugurii de brad au proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Au demonstrat un efect inhibitor asupra mai multor tipuri de patogeni: E. coli, Bacillus, Stafiococul auriu, Listeria sau Salmonella.

Folosiți de cel puțin 200 de ani în scop terapeutic, mugurii de brad sunt și astăzi un remediu de preț în comunitățile monahale de pe cuprinsul țării noastre. Pentru a-i folosi în scop medicinal, mugurii trebuie să fie tineri, culeși din vârful brazilor.

_________________________________________________________________________________________________________

Părintele Prodromos de la Mănăstirea Țigănești din Teleorman ne dezvăluie rețeta de ceai din muguri.

Se folosește o mână de muguri la 300 ml de apă. Se pune apa într-o cratiță pe aragaz, și când dă în clocot se adaugă mugurii tocați mărunt. Se lasă să focul la mic și se lasă să fiarbă 15 minute, apoi se ia vasul de pe foc, se pune capacul și se mai lasă încă 10 minute la infuzat.

În bolile cronice se recomandă ca infuzia să dureze mai mult, circa 10 ore. Astfel se va obține un ceai mult mai concentrat.

Se filtrează și se consumă călduț.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Maria Magdalena Marinescu, Ceaiul din muguri de brad calmează afecțiunile respiratorii, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 13, 10 decembrie – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, pp. 36 – 38

2. Liana-Mariana DEAC, Anca FĂRCAŞ, Dan C. Vodnar, Maria TOFANĂ, Sonia A. SOCACI, Antioxidant and Antimicrobial Properties of the Fir Buds Syrup, Bulletin UASVM Food Science and Technology 2014: http://journals.usamvcluj.ro/index.php/fst/article/viewFile/10123/8506

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.