Preparate medicinale din TRANDAFIR

Trandafirul este mai mult decât o floare ornamentală care înfrumusețează grădinile și încântă privirile. Puțini dintre noi știm că acesta poate fi folosit inclusiv ca aliment și medicament.

Proprietățile sale medicinale se adresează deopotrivă sănătății noastre fizice și emoționale.

Rețete din Trandafir

În scop medicinal se folosește doar trandafirul de grădină, sau trandafirul de Damasc.

Fitoterapeutul Constantin Milică spune că efectele terapeutice ale trandafirului se datorează în mare parte conținutului de ulei eteric.

Din parfumatele sale petale se pot prepara diverse elixiruri, ceaiuri tincturi, siropuri, ape florale, oțeturi medicinale, uleiuri. Nu doar florile, ci și semințele și scoarța rădăcinilor pot fi prelucrate în scop medicinal.

Florile trandafirului sunt înzestrate cu numeroase proprietăți farmacologice: tonice, mineralizante, odorante, dezinfectate, antiseptice, antifungice, bactericide, purgative, astringente, cicatrizante, antiinflamatoare, decongestive.

Trandafirul este recomandat deopotrivă în afecțiuni externe și interne:

– diaree cronică, dizenterie, viermi intestinali, constipație
– dureri stomacale, hemoragii interne
– dureri de stomac, diaree cronica, dizenterie
– hemoragii interne
– hemoroizi
– infecții, micoze
– inflamații
– congestii
– astm bronșic, bronșită, gripă, răceală, febră
– nădușeală, dispnee
– laringită, traheită, bronșectazie
– viroze pulmonare, tuberculoză
– conjunctivită, blefarită, oboseală oculară, iritații ale ochilor, inflamații ale pleoapelor
– candidă bucală, afte, stomatită, amigdalită, dureri dentare, buze crăpate
– angină pectorală
– dureri reumatice, dureri de spate
– depresie, anxietate

________________________________________________________________________________________________________

Tratamente cu trandafir

Macerat la rece – 1 gram de pulbere din petale uscate, ținut sub limbă, de 4 ori pe zi; se fac cure de 5-7 luni în depresie, stres și anxietate.

Tinctură hidroalcoolică din petale de trandafir – se iau câte 3 lingurițe pe zi, în cure de 30 de zile cu 10 zile de pauză între ele, pentru scăderea colesterolului, combaterea aterosclerozei, întărirea imunității.

Cataplasme cu petale de trandafir – în ulcerațiile pielii și arsurile solare; se lasă să acționeze o oră.

În toate afecțiunile pielii (herpes, micoze, acnee, răni, eczeme, pistrui, furuncule, urticarie, inflamații) se pot folosi apa de trandafir, oțetul de trandafir, loțiunile cu trandafir, maceratele și tincturile cu trandafir.

Extract alcoolic de petale proaspete – se ia câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, pentru inhibarea virusului HIV și combaterea SIDA.

________________________________________________________________________________________________________

Preparate din trandafir

♣ Elixir de trandafir

Umpleți un borcan de sticlă cu petale de trandafir. Umpleți apoi borcanul pe un sfert cu miere. Amestecați bine. Umpleți borcanul cu brandy sau votcă până sus și amestecați bine. Închideți-l ermetic și lăsați plantele la macerat câteva săptămâni.

Strecurați lichidul într-un borcan și folosiți petalele de trandafir rămase pentru deserturi.

Elixirul obținut se poate consuma cu lingurița, se poate adăuga în apă minerală, în ceaiuri și alte băuturi, se poate folosi ca topping pentru prăjituri și înghețate.

♣ Miere de trandafir

Umpleți un borcan cu petale de trandafir și acoperiți plantele complet cu miere. Lăsați trandafirul la macerat câteva săptămâni, apoi strecurați. Puteți consuma siropul obținut ca atare, sau îl puteți adăuga în iaurt, în diverse băuturi și deserturi. Poate fi oferit de asemenea ca dar.

♣ Oțet de trandafir

Umpleți un borcan cu petale de trandafir. Acoperiți-le cu oțet și amestecați bine. Așezați o bucată de hârtie de copt pe gura borcanului, apoi puneți capacul. Închideți-l ermetic și lăsați-l să stea câteva săptămâni la infuzat. Oțetul va căpăta o culoare rozie.

Strecurați oțetul și folosiți-l la salate, la sosuri și marinate. Amestecați-l cu apă într-o sticlă cu pulverizator și aplicați pe arsurile solare sau înțepăturile de insecte. Trandafirul are efecte răcoritoare și antiinflamatoare.

Oțetul de trandafir poate fi folosit și la clătirea părului.

♣ Tinctură de trandafir

Umpleți un borcan de 500-600 de grame cu flori de trandafiri, fără să le îndesați. Adăugați brandy sau votcă până la gură și amestecați pentru a elimina bulele de aer. Așteptați câteva minute și mai adăugați alcool pentru a acoperi complet plantele.

Etichetați, închideți ermetic și lăsați trandafirul la macerat cel puțin o lună de zile. Strecurați și păstrați tinctura în sticluțe brune.

Se folosește în cantități mici, câte ½ – 1 pipetă odată, adăugată într-un pahar cu apă sau ceai.

♣ Ulei de trandafir

Umpleți un borcan cu petale uscate de trandafir. Acoperiți-le complet cu ulei de măsline sau migdale. Puneți capacul și agitați borcanul pentru a elimina bulele de aer. Completați cu ulei dacă mai este nevoie.

Închideți ermetic și lăsați petalele la infuzat cel puțin 1 lună de zile, agitând borcanul zilnic. Strecurați printr-un tifon și păstrați uleiul într-un loc răcoros.

Uleiul de trandafir poate fi aplicat direct pe piele, ca ulei de masaj, sau poate fi adăugat în alifii și loțiuni de piele. Are efecte răcoritoare, calmante, antiinflamatoare și analgezice. Este util pentru dureri, mâncărimi, eczeme, urticarie.

♣ Apă de trandafir

Puneți ¼ cană de petale uscate sau ¾ cană de petale proaspete într-o cratiță cu 1 ½ căni de apă. Puneți capacul și așezați vasul pe foc. După ce începe să fiarbă, reduceți focul și fierbeți îngăduit timp de 5-10 minute, până ce petalele se decolorează complet.

Lăsați lichidul la răcit, cu capacul pus. Strecurați apa de trandafir și păstrați-o într-o sticlă, într-un loc răcoros.

Apa de trandafir poate fi folosită pentru tamponarea tenului sensibil, ca tonic, poate fi aplicată sub formă de spray pe zonele de piele afectate de arsuri solare, poate fi adăugată în parfumurile făcute în casă.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Seeking Joyful Simplicity, HOW TO USE ROSES AS FOOD AND MEDICINE – 6 ROSE RECIPES: http://seekingjoyfulsimplicity.com/healing-medicine-of-the-rose-physical-spiritual-emotional/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.