PRAZUL ajută la vindecarea polipilor și leziunilor COLONULUI

Prazul este un aliment încărcat cu virtuți terapeutice. Face parte din categoria legumelor cu proprietăți anticancerigene.

Asemenea usturoiului și cepei, prazul conține compuși sulfurici care combat radicalii liberi din corp și implicit daunele cauzate de aceștia.

Cel mai cunoscut este alicina, un agent antibacterian, antifungice și antivirale. Studiile au arătat că pe măsură ce aceasta se digeră în corp, produce acid sulfenic, un compus care neutralizează radicalii liberi mai rapid decât oricare alt compus.

Prazul conține de asemenea kaempferol, un antioxidant flavonol care combate cancerul și reduce riscul bolilor cardiovasculare. Acesta are totodată proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, neuroprotectoare, anti-osteoporotice, anxiolitice, analgezice și antialergice.

Este bogat în vitamina A și vitamina K. Conține cantități bune de acid folic, magneziu și vitamine din grupul B, inclusiv acid folic.

Pe lângă acțiunea lor antioxidantă și anticancerigenă, prazul, ceapa și usturoiul au proprietăți antidiabetice.

Consumul de legume allium în cantități mari, inclusiv praz, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer stomacal și colorectal. Efectele lor protectoare se datorează conținutului de compuși organosulfurici (în special derivați de alil).

Potrivit unui studiu realizat pe animale, apărut în Environmental Health Perspectives, acești compuși inhibă carcinogeneza la nivelul stomacului, colonului, glandelor mamare și plămânilor.

_________________________________________________________________________________________________________

Persoanele care au polipi colonici sau leziuni la nivelul colonului pot încerca un leac mănăstiresc pe bază de suc de praz și lapte. Majoritatea polipilor la colon sunt benigni.

Sucul de praz netezește tractul colonului. Ajută în enterocolite, atonie digestivă, colibaciloze, afecțiuni ale prostatei și boli de ficatDatorită proprietăților sale antibacteriene, este util în numeroase boli digestive.

_________________________________________________________________________________________________________

Mod de preparare și administrare

Se trec 10 tulpini de praz (de 25 cm fiecare) prin mașina de suc. Lichidul obținut se filtrează printr-o pânză groasă de tifon, iar sucul limpede se amestecă apoi cu 200 ml de lapte dulce gras (de țară).

Licoarea obținută se păstrează la frigider, într-un borcan de sticlă cu capac. Toată cantitatea se bea pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici.

Se face o cură de 14 zile, iar după o pauză de 5 zile, se poate relua. Acest tratament se face 1 dată la 2 luni.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mercola, What are Leeks Good For? http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/08/leeks-benefits.aspx

2. Mariana Borloveanu, Prazul – Un leac de preț în ajutorul colonului, Rețete & Leacuri Naturiste, pp. 178-179

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.