Fructele de SOC, puternic detoxifiante și antioxidante – curăță, apără și întăresc ORGANISMUL
Bobițele negre ale socului, evitate de mulți din teama că ar putea fi otrăvitoare, fac parte din cele mai puternice remedii ale naturii. Pentru a evita efectele toxice, acestea trebuie culese în deplina lor maturitate, când sunt coapte bine.
Totodată, trebuie să cunoașteți bine fructele și copacul, pentru a nu le confunda cu alte fructe sălbatice otrăvitoare.
Din fructele socul se pot obține preparate delicioase, cu proprietăți medicinale precum sirop, dulceață, tinctură.
Studiile au arătat că acestea conțin cantități mari de vitamina C, antocinaini – antioxidanți puternici, minerale și vitamine din grupul B. Antoncianii sunt pigmenții care dau boabelor culoarea violet și le oferă protecție împotriva radiațiile UV intense.
Capacitatea antioxidantă a boabelor de soc este de două ori mai mare decât a afinelor și mai mare decât doze egale de vitamina E și C.
Cercetările realizate de germani au arătat că antocianii din fructele de soc stimulează producția de citokine imune – mesageri-cheie care reglează răspunsurile imune și cresc apărarea organismului împotriva bolilor.
Fructele de soc conțin un agent antiviral puternic, numit „antivirin”, care împiedică pătrunderea virusurilor în interiorul celulelor și înmulțirea lor. Totodată, fructele de soc protejează membranele mucoase, reduc inflamațiile și scurtează durata unei răceli.
Un studiu din 2002, apărut în Free Radical Biology and Medicine a arătat că antocianii din fructele de soc protejează stratul interior al vaselor de sânge împotriva stresului oxidativ. În consecință, îmbunătățesc circulația sângelui și reduc riscul unui accident vascular cerebral și a bolilor de inimă.
S-au evidențiat de asemenea prin proprietățile lor anticancerigene. Fructele de soc susțin sănătatea creierului, protejează vasele de sânge și împiedică creșterea celulelor canceroase.
_________________________________________________________________________________________________________
Elixir din fructe de soc
Ingrediente
• 250 g de fructe de soc uscate
• 1 kg de zahăr brun
• 2 lămâi
• 150 ml de alcool alimentar
• 2 litri de apă
Preparare
Puneți apa la fiert într-o cratiță mare. Adăugați fructele și lăsați-le să fiarbă. Adăugați apoi alcoolul și strecurați. Transferați lichidul obținut din nou în cratiță. Adăugați zahărul și fierbeți până se îngroașă și devine ca un sirop. Spre final, adăugați sucul stors de la lămâi.
Siropul obținut se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, înaintea meselor. Copiii pot lua câte 3 lingurițe pe zi.
Este un remediu extraordinar pentru întărirea sănătății. Ajută la eliminarea toxinelor intestinale și la curățarea colonului. Datorită efectelor antioxidante și detoxifiante, are efecte bune în bolile ficatului.
_________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Natural News, The great health benefits of elderberry: http://www.naturalnews.com/043430_elderberry_natural_antivirals_health_benefits.html
2. Mariana Borloveanu, Florile şi fructele de soc sunt antioxidante, Leacuri & Retete Manastiresti nr. 4/ iunie – august 2015