Copiii au nevoie de MICROBI (nu de antibiotice) pentru dezvoltarea IMUNITĂȚII

Utilizarea excesivă a medicamentelor dăunează grav funcției sistemului imunitar – acest gardian puternic al organismului uman.

Cei mai mulți dintre noi, la primele semne de răceală, alergăm la farmacie pentru a lua „ceva” ca să ne treacă repede. Problema este că substanțele chimice nu lasă boala să-și urmeze cursul firesc.

Ceea ce putem face este să ameliorăm simptomele, dar nu cu medicamente, ci cu alimente, produse apicole și naturale (ceaiuri, citrice, sucuri de fructe și lămâie, propolis, miere, sirop de ceapă, ridiche etc). Medicamentele împiedică sistemul imunitar să lupte cu boala, și în timp el devine nefuncțional.

Un alt lucru care afectează sistemul imunitar utilizarea obsesivă de produse antibacteriene, din teama de a intra în contact cu orice fel de microbi.

Este important să ne spălăm pe mâini înainte de masă, și mai des atunci când suntem răciți sau gripați, ori când vizităm pe cineva la spital. Dar unii părinți au obiceiul de a-și proteja în mod excesiv copii și de a le crea un mediu super-igienizat.

Exista o vorbă în popor care spunea că dacă scapi un aliment pe jos, poți să-l mănânci fără să-l speli, deoarece puțină mizerie ajută la formarea de anticorpi.

Un studiu recent a confirmat faptul că joaca afară, în noroi, ajută la dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor, și reduce riscul de afecțiuni cronice, precum astm.

___________________________________________________________________________________________________

Microbiologul Marie-Claire Arrieta, unul din autorii cărții „Let Them Eat Dirt – Saving Our Children from an Oversanitized World” atrage atenția asupra faptului că dezinfectantele de mâini, săpunurile antibacteriene care distrug microbii și antibioticele luate pe cont propriu au efecte negative asupra sistemului imunitar al celor mici.

Părinții își cresc astăzi copiii într-un mediu mult mai curat și mai igienizat ca oricând. Experții în microbiologie sunt de părere că această exagerare de a fi tot timpul curați și feriți de microbi poate conduce la dezvoltarea unor boli cronice.

___________________________________________________________________________________________________

În organismul nostru se află o armată de microbi (microbiom) care ne protejează împotriva germenilor, ajută la producția de energie și de vitamine.

Studiile de laborator au arătat că în primii ani de viață, sănătatea acestui microbiom este crucială pentru starea de sănătate de mai târziu a copiilor.

Microbiologii explică faptul că atunci când ne naștem, nu avem nici un microb în corp, iar sistemul nostru este subdezvoltat. Pe măsură ce microbii încep să apară, aceștia dau un start sistemului imunitar să funcționeze. Fără microbi, sistemul nostru imunitar nu ar putea combate infecțiile în mod optim.

Microbii produc molecule și substanțe care interacționează direct cu celulele mucoasei intestinale și cu celulele imunitare care se află pe partea cealaltă a mucoasei intestinale.

Astfel, putem spune că microbii antrenează celulele imunitare. Doar prin întâlnirea cu aceste substanțe microbiene o celulă imunitară obține informațiile necesare pentru a ști să acționeze.

Lipsa expunerii la microbi în copilărie, care este necesară pentru antrenarea sistemului imunitar, poate duce la dezvoltarea unor boli cronice mai târziu în viață, precum boala intestinală inflamatoare, obezitate, alergii sau chiar autism.

___________________________________________________________________________________________________

Atât părinții, cât și celelalte persoane care îngrijesc copiii mici trebuie să știe aceste lucruri.

Administrarea excesivă de antibiotice este astăzi strâns legată de apariția infecțiilor spitalicești cu bacterii rezistente la tratament și cu slăbirea sistemului imunitar.

Potrivit studiilor epidemiologice, copiii care cresc într-un mediu rural (de fermă) au un risc mai mic de a face astm.

Poate că nu toate familiile sunt dispuse să se mute la țară și să-și facă o fermă, însă ceea ce pot face este să își lase copiii să joace liber în natură, să se joace cu animalele și să crească într-un mediu mai puțin controlat.

___________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

The Star, Children need microbes — not antibiotics — to develop immunity, scientists say: https://www.thestar.com/life/2016/10/20/children-need-microbes-not-antibiotics-to-develop-immunity-scientists-say.html

8 comentarii

  1. Da tin minte cand eram mici toata ziua eram cu mainile in nisip si pamant,ne jucam cat era ziua de lunga pe afara si nu raceam de antibiotice ce sa mai zic ca nu luam atatea,acum una doua indopi copilu cu medicamente…

  2. Eu nu uit cum tatăl meu, mi-a tratat fetița care avea o eczemă pe tălpițe și în podul palmelor,cu noroi dintr-o baltă de pe câmpul din spatele casei. Am chinuit copilul 7 luni cu tot felul de creme , piciorușele și mânuțele bandajate permanent și tatăl meu in 2 săptămâni mi-a vindecat copilul, nici doctoriței care o trata , nu i-a venit să creadă când a văzut minunea !

  3. Asa este copilul trebuie sa fie liber lasat sa se joace,nu doar cu jucariile cumparate care sant FFF tocsice ptr.Copii!!//

  4. Corect,anticorpii trebuie să aibă de lucru ,altfel nu se poate !

  5. Eu mi-am lasat baiatul toata copilaria lui sa se joace cu pamant ,noroi,animale si intradevar a fost si este foarte sanatos .O singura data a luat antibiotice cand i-a extras maselele mintii pentru ca nu aveau loc sa creasca …

  6. Total de acord ! Ca să fie un copil sănătos,trebuie să- și formeze capacitatea naturală de a lupta cu microbii, tocmai printr-o legătură cu mediul înconjurător.
    Prea multă și exagerată protecție strică .

  7. Globul de cristal în care unii părinți inteleg să își țină copiii dăunează grav sănătății.
    Uitând că EI azi părinți au trăit, au crescut exact ca si copilul din imagine.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.