CEAIURI pentru ameliorarea tulburărilor cauzate de MENOPAUZĂ (hormonale, emoționale, circulatorii, cardiovasculare)
Întrucât foarte multe procese în corp sunt reglate de hormoni, tulburările hormonale care au loc în perioada de menopauză pot cauza numeroase simptome neplăcute.
Majoritatea femeilor care ajung la menopauză experimentează probleme legate de dispoziție, bufeuri și transpirații nocturne.
Absența menstruației timp de 12 luni este de regulă semnul cel mai evident al instalării menopauzei. În mod normal, menopauza intervine între 45 și 50 de ani. Disconfortul asociat acestei perioade de tranziție poate fi resimțit cu câțiva ani înainte de instalarea propriu-zisă a menopauzei.
Se manifestă prin menstruații neregulate, sângerări puternice sau perioade de absență menstruală, amețeală, leșin, și printr-o hipersensibilitate care poate afecta inclusiv relațiile cele din jur: stări de anxietate, irascibilitate, astenie, depresie.
În unele cazuri, aceste simptome pot fi însoțite și de probleme cardiace, precum dereglări de ritm, tulburări ale tensiunii arteriale, palpitații, dureri pericordiale, sau dificultăți respiratorii.
O altă consecință des întâlnită a menopauzei este creșterea în greutate (cu până la 8-10 kg în decursul a câteva luni), precum și apariția edemelor (picioare umflate), care se accentuează seara.
Doctorii Ovidiu Bojor și Octavian Popescu recomandă în cartea „Fitoterapie Tradițională și Modernă” câteva plante eficiente în ameliorarea tulburărilor de menopauză: coada-șoricelului, păducel, sunătoare, rozmarin, valeriană, talpa-gâștii, arnică, pelin.
1. Ceai pentru tulburările circulatorii în perioada menopauzei
• frunze de mentă (30 g)
• flori și frunze de păducel (20 g)
• talpa gâștii (20 g)
• rădăcină de valeriană (20 g)
• fructe de anason (10 g)
Se amestecă toate plantele într-un recipient. Se iau 2 linguri de amestec și se pune la infuzat în 500 ml de apă clocotită. Se bea 1 cană (250 ml) de ceai cald dimineața, și a doua cană de ceai cald îndulcit cu miere seara, înainte de culcare.
2. Ceai pentru tulburări hormonale în menopauză și premenopauză
• flori de soc (20 g)
• flori de salcâm (20 g)
• rădăcină de lemn-dulce (20 g)
• rădăcină de cerențel (20 g)
• pelin (10 g)
• boabe de ienupăr (10 g)
Se amestecă toate plantele. Se pune 1 lingură de amestec într-o cană cu apă (250 ml) rece și se lasă 3 ore la macerat. Se fierbe apoi 5 minute, după care se ia de pe foc, se pune capacul și se mai lasă la infuzat încă 10 minute.
Se bea câte 1 cană de ceai cald, de 2-3 ori pe zi. Se prepară câte 1 litru pe zi, care se păstrează în frigider. Când se bea se încălzește și se adaugă puțină miere de albine.
___________________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
1. Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, FITOTERAPIA TRADIȚIONALĂ ȘI MODERNĂ, Editura Fiat Lux
2. Pub Med Health, Menopause: Overview: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072495/