La Crăciun, mesele dau pe dinafară de pline, petrecerile sunt în toi, toate sclipesc, toate sunt pline de strălucire și slavă (deșartă). Totul este gata, totul este perfect, dar… lipsește Sărbătoritul! În vremurile trecute, familiile sărbătoreau marile praznice bisericești cu […]
Articole despre 'Craciun'
Fursecuri pentru Crăciun din 2 ingrediente (fără zahăr și gluten)
Se apropie sărbătorile și încep pregătirile pentru masa de Crăciun. Dacă aveți intoleranță la gluten sau lactoză, sau țineți cură de slăbire, cu siguranță aveți un regret că nu veți putea gusta din deserturile tradiționale. Din fericire, există rețete și […]
Greșeli alimentare pe care să nu le faci în postul Crăciunului – dr. Mihaela Bilic
Postul este un subiect foarte important pentru nutriționiști. Aceștia atrag atenția cu privire la produsele vegetale din magazin care înrăutățesc starea de sănătate a consumatorilor. Românii sunt credincioși și mulți dintre ei țin posturile rânduite de Biserică. Postul Paștelui și […]
Ce înseamnă bradul de Crăciun?
Bradul este singurul copac care rămâne verde în tot parcursul anului. Frunza lui verde nu și-o pierde nici când vine toamna și nici când dă gerul. Când toți ceilalți copaci își schimbă culoarea frunzelor și în cele din urmă rămân […]
Cum se postește în POSTUL CRĂCIUNULUI (rânduiala Sfinților Părinți)
Postul Nașterii Domnului și Mântuitorului Hristos este un post cu dată fixă, care începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 25 decembrie. Timp de 40 de zile, creștinii caută ca prin intermediul postirii de mâncare și de […]
VIN fiert tradițional, pentru Crăciun – cu MERE, PORTOCALE, LĂMÂIE și MIRODENII
Vinul fiert cu fructe și mirodenii este o rețetă tradițională de sărbători, cu care orice gazdă își poate încălzi oaspeții care sosesc înfrigurați în seara de Crăciun. Nu există o rețetă fixă, motiv pentru care vă vom prezenta trei variante […]
FAGURI cu cremă de ciocolată – rețetă tradițională
Fagurii sunt unul din cele mai îndrăgite delicii ale copilăriei. Cei mai mulți dintre noi îi asociem cu perioada sărbătorilor de iarnă. Fragezi, aromați și delicați, fagurii cu ciocolată sunt desertul mult așteptat de musafiri. Rețeta nu este deloc complicată. […]
PRĂJITURELE pentru Crăciun, din FRUCTE
Majoritatea preparatelor dulci pe care le pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului conțin ouă și lactate. Rețeta pe care v-o prezentăm este o alternativă inedită la prăjiturile tradiționale, întrucât se prepară doar din ingrediente vegetale. Ceea ce o face potrivită pentru […]
Cum am ajuns să sărbătorim „crăciunuri” fără Hristos
Preasfințitul Ignatie Mureșanul atrage atenția asupra faptului că omul modern, robit de curentul „consumist” actual nu mai simte semnificațiile profunde ale acestei mari sărbători. Din Crăciunul nostru nostru lipsește tocmai personajul central, Mântuitorul Hristos. Copiii noștri sunt mai însuflețiți de […]
TURTE cu JULFĂ de ajun, sau „Pelincile Domnului” – prăjitura tradițională de Crăciun
Turtele cu julfă sunt un preparat tradițional specific sărbătorii Nașterii Domnului. Se mănâncă în Ajunul Crăciunului, dar se pot face mai devreme. Rețeta este cunoscută mai ales în zona Moldovei. Se mai numesc „Pelincile Domnului” sau „Scutecele lui Iisus”, întrucât […]
În zilele de mare înălțare sufletească a sărbătorilor de Crăciun să predomine în fiecare familie cumpătarea, evitarea abuzurilor, armonia și multă dragoste față de cei din jur – fitoterapeutul Constantin Milică
Fitoterapeutul Constantin Milică ne oferă câteva sfaturi de mare importanță pentru toți cei care ne pregătim pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Pentru a întâmpina acest praznic plin de bucurie și lumină așa cum se cuvine, trebuie să fim foarte […]
Semințele de CÂNEPĂ – specifice turtelor cu julfă din Ajunul Crăciunului – sunt foarte bogate în PROTEINE complete, MINERALE și OMEGA-3
Semințele de cânepă sunt un adaos nutritiv extraordinar la dieta noastră obișnuită, săracă în minerale, proteine de calitate și grăsimi bune, precum acizi grași Omega-3. Trebuie menționat că semințele plantei de cânepă (Cannabis sativa L.) conțin cantități foarte mici de […]
MIRODENIILE asociate cu CRĂCIUNUL au proprietăți antioxidante, antitumorale și antiinflamatoare remarcabile
Scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, ghimbirul, sunt doar câteva din mirodeniile folosite la preparatele tradiționale de sărbători. Aceste aromate sunt asociate mai ales cu anotimpul iernii și cu sărbătoarea Crăciunului. Dincolo de gustul deosebit pe care îl oferă deserturilor, băuturilor și mâncărurilor […]
NUCI UMPLUTE – desert tradițional de Crăciun, pentru colindători și musafiri
Nucile umplute sunt un desert tradițional românesc, preparat mai ales la sate, cu ocazia Nașterii Domnului, și oferite musafirilor sau colindătorilor de Crăciun. Din păcate, această datină nu prea se mai practică, deoarece coptul aluatului pentru nuci este un procedeu […]
Cele Mai Frumoase Târguri de Crăciun Din România
Deşi relativ nouă în România, tradiţia târgurilor de Crăciun reuşeşte să adune anual sute de mii de persoane, dornice să se scufunde într-o ambianţa feerică, în care pot descoperi cele mai autentice şi fascinante lucruri. ‘’Detronează’’ târgurile din Europa Se […]