Una din cele mai LONGEVIVE comunități din lume mănâncă zilnic o farfurie de… FASOLE!

Deși cei mai mulți dintre noi asociem longevitatea cu centenarii din China și Japonia, în sudul Romei există un sătuc în vârf de deal numit Campodimele, în care locuitorii depășesc suta de ani.

Care este secretul lor? O particularitate a dietei acestor oameni este consumul ridicat de leguminoase: fasole albă, linte și năut. Aceste alimente sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra inimii.

Fasole

Fasole

Și japonezii din Okinawa care ajung până la vârste înaintate împărtășesc acest secret de longevitate. Din alimentația lor zilnică nu lipsește soia. La aceste comunități, rata bolilor de inimi și a cancerelor este semnificativ mai mică decât la alți japonezi de aceleași vârste din alte regiuni și decât la americani.

Aproape două treimi din vârstnicii de 97 de ani din Okinawa se descurcă singuri la vârsta de 97 de ani.

Legătura dintre speranța crescută de viață a acestor comunități și consumul de leguminoase a fost evidențiată de un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție Clinică Asia Pacific. Acesta a arătat că legumele joacă un rol important în mortalitate.

Cercetătorii au analizat starea de sănătate și alegerile alimentare a 785 de persoane longevive din Japonia, suedezi, anglo-celtici și greci. Investigațiile lor au fost axate pe 9 grupuri de alimente:

– legume
– fructe
– leguminoase
– nuci
– cereale
– lactate
– carne
– pește
– grăsimi mononesaturate

Dintre toate acestea categorii, leguminoasele au fost asociate cu cele mai mari rate de supraviețuire, indiferent de etnie sau țara de reședință a consumatorilor.

Leguminoase

Leguminoase

Cu fiecare creștere de 20 de grame de leguminoase pe zi a fost înregistrată o scădere de 7-8% a ratei mortalității. Acest lucru înseamnă că persoanele care au crescut consumul de leguminoase au avut un risc mai mic de deces.

Ce anume face leguminoasele atât de sănătoase? Acestea sunt sărace în grăsimi și sodiu. Sunt bogate în fibre și proteine, ceea ce le face o alternativă excelentă pentru carne.

Leguminoasele conțin cantități importante de vitamine, minerale și fitonutrienți. Carbohidrații pe care îi conțin sunt complecși, ceea ce înseamnă că sunt o sursă stabilă de energie.

200 g de linte ne pot furniza 18 g de proteine de calitate și 15 g de fibre care reduc nivelul colesterolului. Fasolea neagră conțin și mai multe fibre.

Cum să le consumăm

Conform studiilor, 4 porții de legume pe săptămână pot reduce riscul de boli de inimă, diabet și cancer de prostată.

Boabele de fasole sau năut pot fi fierte scăzut, dar pot fi adăugate și în salate, iar lintea în supe. Leguminoasele fierte pot fi pasate fin și servite ca o pastă tartinabilă la micul-dejun.

Surse articol:
1. http://undergroundhealthreporter.com/longest-lived-people-eat-legumes/
2. http://www.forksoverknives.com/longevity-diet/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.