Cu ce putem înlocui OUĂLE în rețete – idei surprinzătoare!

Oul este cel mai bun agent de legare pentru aluaturi, sosuri, creme, maioneză și diferite compoziții (de chiftele, clătite etc). De ce am vrea să înlocuim acest liant perfect într-o rețetă?

Din mai multe motive:

– unele persoane sunt alergice la ou
– pregătim o mâncare sau un desert pentru o zi de post
– urmăm un regim vegetarian
– nu avem voie să consumăm proteine animale

Înlocuitor pentru ou

Înlocuitor pentru ou

Pare greu de crezut că am putea găsit un substituent vegetal la fel de eficient ca oul. Nici nu vă închipuiți cât de multe variante avem:

Semințe de in

Vegetarienii și adepții bucătăriei fără foc folosesc adesea semințele de in pentru legarea diferitelor preparate culinare.

Metoda este cât se poate de simplă. Mai întâi de toate, trebuie să măcinați semințele de in (prin râșnița electrică de cafea).

Pentru a înlocui un ou într-o rețetă, amestecați 1 lingură de semințe de in măcinate într-un bol cu 3 linguri de apă călduță. Așteptați câteva minute, până când semințele absorb apa și devin vâscoase, ca un gel.

Semințele de in au un gust ușor de nucă, de aceea se pot folosi mai ales la pâine, clătite și alte produse coapte în cuptor sau deserturi raw-vegan.

Semințe de chia

Aceste semințe au o capacitate și mai mare de a absorbi lichidul în care sunt puse. Spre deosebire de semințele de in, semințele de chia nu trebuie neapărat măcinate.

Pentru a înlocui un ou, amestecați 1 lingură de semințe de chia cu 80 ml de apă și lăsați câteva minute să se umfle și să se lege ca un gel.

Piure de mere

Piureul de mere se găsește în magazine, dar mai bine îl preparați în casă. Se folosește adesea și pe post de îndulcitor sau ulei, în deserturile dietetice.

Echivalentul unui ou ar fi 60 g de piure de mere. Unii autori recomandă să se adauge și ½ linguriță de bicarbonat de sodiu în piureul de mere.

Banană, avocado

Și acest fruct poate înlocui zahărul în dulciurile raw-vegan sau în smoothie-uri. O jumătate de banană pasată bine poate înlocui un ou într-o rețetă. Luați în calcul faptul că banana va schimba gustul preparatul pe care îl pregătiți, dându-i o aromă dulce. Un alt fruct cu o textură cremoasă care poate înlocui oul este avocado.

Ulei

Uleiul poate înlocui ouăle în aluaturi. 60 ml de ulei (sau 4 linguri) pot înlocui un ou. Dacă însă rețeta originală necesită mai multe ouă, folosiți altă metodă, deoarece prea mult ulei poate strica rețeta.

Apă + ulei + bicarbonat de sodiu

Amestecați 2 linguri de apă cu 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu și 1 linguriță de ulei. Folosiți amestecul rezultat în locul unui ou, în biscuiți sau alte produse făinoase gătite.

Pudră de proteine de soia

Aceasta se găsește în magazinele naturiste. Pentru a înlocui un ou, amestecați 1 lingură de pudră cu 45 ml de apă.

Agar-agar

Pentru cei care nu știu, agar-agar este un înlocuitor vegetal pentru gelatină. Are o putere mult mai mare de închegare și este 100% naturală. Se găsește tot la magazinele cu profil naturist. Se amestecă 1 lingură de pulbere/fulgi cu 15 ml de apă.

Gelatină

Amestecați 2 lingurițe de gelatină fără arome cu 230 ml de apă. Pentru a înlocui un ou, trebuie să folosiți 3 ½ linguri de gelatină umflată.

Tofu

Brânza de soia (tofu) poate fi folosită în loc de ou în aluaturi de pâine, negresă, creme, torturi și alte deserturi, întrucât nu are un gust anume.

Nu merge orice fel de tofu, ci doar varianta de tofu mătăsos/cremos. Folosiți 60 de grame de tofu pasat fin în locul unui ou.

Bicarbonat de sodiu + oțet

Acest amestec face produsele de patiserie și pâinea mai pufoase. Amestecați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu cu 1 lingură de oțet alb.
Unt de arahide

Dacă nu aveți ouă în casă, și nici unul din ingredientele de mai sus, puteți folosi unt de arahide. 3 linguri pot înlocui 1 ou.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.