Turte nedospite, dulci – fără zahăr și făină

Turtele nedospite sunt o rețetă străveche, care datează de pe vremea evreilor dinainte de Hristos. Ele reprezintă de fapt un simbol al eliberării lor din robia egiptenilor (vezi Exodul sau Ieșirea din Vechiul Testament).

Pentru prepararea turtelor nedospite nu este nevoie să folosiți drojdie, bicarbonat sau praf de copt. Acestea nu necesită nici măcar coacere în cuptor, proces care reduce conținutul nutritiv al ingredientelor.

Turte nedospite, dulci – fara faina si zahar

Imagine cu titlu sugestiv: Renée Johnson

Spre deosebire de turtele coapte și dospite, acestea sunt mult mai nutritive, deoarece enzimele, proteinele și vitaminele se păstrează aproape integral.

Vă recomandăm și varianta de turte nedospite sărate, care se pot consuma în loc de pâine. Sunt deosebit de bune și sănătoase, fiind potrivite pentru o dietă anti-inflamatoare. Dulceața lor provine din surse naturale: curmale și miere.

Turte nedospite dulci – rețetă

La aceste turte puteți folosi și alte tipuri de semințe (măcinate), precum hrișcă, chia, susan, dovleac, cânepă etc.

Ingrediente

• semințe de in
• semințe de floarea-soarelui
• curmale
• miere de albine

Preparare

Măcinați semințele de in și miezul de floarea-soarelui, pentru a le transforma într-o pulbere fină, asemănătoare făinii. În acest scop, puteți folosi râșnița electrică de cafea.

Amestecați aceste două ingrediente într-un bol, adăugând și câteva curmale tocate mărunt. Adăugați miere de albine după gust, și puțină apă, cât să obțineți o cocă tare.

Aluatul trebuie să fie tare, pentru ca turtele să se usuce mai repede.

Cu mâinile umede, modelați turte rotunde medii și subțiri. Așezați pe o farfurie întinsă un strat de semințe (orice fel doriți – susan, dovleac, mac, floarea-soarelui etc) și dați turtele prin semințe.

Așezați turtele pe un grătar și amplasați-l undeva în bătaia directă a soarelui (pe pervaz, sau chiar afară). Până seara se vor usca și vor bune de consumat. Pe la jumătate zilei întoarceți turtele pe cealaltă parte.

O altă variantă ar fi să uscați turtele în cuptor, cu ușa deschisă.

3 comentarii

  1. Nu cred ca poza e cea de la reteta! Cu seminte de in???Albe???

  2. Da, asa este. Nici macar gramajul nu’l specificati…….

  3. Imaginatia de gospodina iti spune ca poti face faina si din alte seminte ca „faina” sa fie mai mult ca de ex de dovleac, cu practica de la celalelte comune stii cantitatea, sunt de acord cu retetele crude, ce bine ar fi faca ne-am face un obicei, am fi mult mai putin bolnavi…Am tinut in unele perioade post negrunsi am baut 10 zile numai sucuri naturale, si aveam o energie si un ten, ca ma intrebau prietenele ce se intampla cu mine ca parca sunt „altfel” …de cand alimentatia este cu mancaruri cat mai simandicoase, haha, in special mancarea romaneasca nu chiar ne mandrim, nu prea sunt sanatoase sarmalutele cat ar fi ele invartite in frunze de vita,sigur doar daca sunt facute cu soia si nuci-un deliciu…Cat mai putin fiert si fara carne – calitate de viata, nu zic zile lungi…”La taifas” cu o turtita si un suc natural de fructe, de ce nu verde – imi place pagina voastra si ma voi inscrie. La cat mai multe retete si sfaturi sanatoase! Multumesc!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.