MUSACA de post, cu legume – o rețetă simplă, reușită
Am găsit o rețetă foarte simplă și reușită de musaca de post, din legume. Este foarte dulce, aromată și consistentă. Cu siguranță vă va fi pe plac și vă va prinde bine în perioada postului.
Are un gust foarte bine echilibrat și plăcut, dulce-acrișor, datorită morcovului, păstârnacului, rădăcinii de pătrunjel și frunzelor de varză.
Musaca de legume – rețetă
Ingrediente
• 15 cartofi medii
• 1 cană de orez
• 1 cană de mazăre
• 2 morcovi
• 2 rădăcini de pătrunjel
• 2 rădăcini de păstârnac
• 1 ceapă
• Pătrunjel verde, rozmarin
• Suc de roșii sau bulion
• sare, boia de ardei dulce, piper după gust
Preparare
Spălați bine cartofii, și puneți-i la fiert cu tot cu coajă într-o cratiță mare. Veți avea nevoie de 3 straturi de cartofi, de aceea trebuie să folosiți o cantitate mare.
Între timp, preparați compoziția pe care o veți așeza între rândurile de cartofi.
Curățați ceapa și tocați-o mărunt. Căliți-o într-o cratiță cu puțin ulei. Adăugați apoi rădăcinoasele curățate de coajă și tăiate rondele, sau cubulețe potrivite (morcovii, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel).
Lăsați legumele la undit 5 minute, apoi adăugați orezul ales și spălat. Amestecați și lăsați-l să se călească puțin, pentru a avea un gust mai bun, apoi adăugați boabele de mazăre și apă pentru a fierbe. Condimentați mâncarea cu sare, boia de ardei dulce, rozmarin și piper.
Dați focul la mic și lăsați orezul să fiarbă până se înmoaie. După ce s-a umflat și a absorbit apa, luați vasul de pe foc.
Curățați cartofii de coajă și tăiați-i felii rotunde potrivit de groase.
Puteți așeza musacaua într-un vas yena sau într-o tavă de cuptor puțin lungă și înăltuță. Ungeți-o cu puțin ulei. Așezați un rând cartofi, și presărați deasupra puțină sare și pătrunjel verde tocat mărunt.
Întindeți deasupra un strat de orez cu legume și nivelați. Așezați încă un strat de cartofi, presărând puțină sare și pătrunjel, apoi încă un strat de orez și la final ultimul strat de cartofi, cu puțină sare și pătrunjel. Dacă nu vă ajung cartofii, puneți-i mai rari.
La final, adăugați din loc în loc câte puțin suc de roșii de casă.
Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați musacaua la foc mediu circa 40 de minute, sau până când cartofii se rumenesc ușor deasupra.
Este foarte bună caldă, cu o salată sau murături, dar la fel de gustoasă și rece. Se porționează mai bine după ce s-a răcit.