Ce este și cum se gătește QUINOA

Pentru cei care nu au auzit încă de acest aliment, quinoa este o sămânță foarte sănătoasă, inclusă în categoria super-alimentelor datorită valorii sale nutritive excepționale. Mulți o consideră o cereală, deoarece se gătește la fel ca cerealele.

Cum Se Gătește Quinoa

Cum Se Gătește Quinoa

Ce este quinoa

Quinoa este cultivată în America de Sud de peste 5.000 de ani, fiind considerată mama tuturor cerealelor și aurul incașilor. Este foarte bogată în proteine și aminoacizi, fier, magneziu, mangan, cupru, potasiu, fibre, acid folic, zinc, vitamina E și antioxidanți.

Conține de asemenea fitonutrienți cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare importante. Conține mult mai mută quercetină și kaempferol decât fructele de pădure, renumite pentru concentrațiile mari de antioxidanți.

Comparativ cu alte cereale precum grâul, quinoa este mai bogată în grăsimi bune, precum acid oleic, Omega-3 și acid alfa-linoleic.

Cum se gătește quinoa

Quinoa arată ca și cușcușul și se gătește la fel ca orezul. Are un gust plăcut de nucă. Fiind extrem de versatilă, o putem folosi în diferite preparate. Trebuie înmuiată înainte în apă, respectând aceleași proporții ca la orez: 1 parte quinoa, 2 părți de apă. După 10 minute, se scurge de apă și se clătește. Se pune la fiert (1 cană) cu 1 ½ căni de apă și ½ linguriță de sare. Când începe să fiarbă, se pune capacul și se stinge focul. Se lasă 5 minute acoperit. Sau se fierbe 20 de minute.

Quinoa fiartă astfel poate fi servită ca atare, cu puțin ulei sau unt și condimente, sau ca garnitură. Din quinoa puteți face pilaf, sau supe.

Poate fi consumată la micul-dejun cu alte cereale și fructe înmuiate, scorțișoară, miere și pudră de roșcove. Dacă doriți o consistență mai fină, ca un terci, pasați quinoa și fructele în blender.

Quinoa

Quinoa

O putem adăuga de asemenea în diferite feluri de salate. Sau o putem include în aluatul de pâine, brioșe sau alte preparate din făină coapte în cuptor, pentru un plus de nutrienți.

Quinoa cu lapte este o ală rețetă bună, care poate înlocui tradiționalul lapte cu orez. Puteți folosi un tip de lapte vegetal. Variantele sunt nenumărate.

Quinoa se găsește la magazinele naturiste.

Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=142
http://www.thekitchn.com/how-to-cook-quinoa-cooking-lessons-from-the-kitchn-63344

3 comentarii

  1. Multumesc, cumparasem o punga si nu stiam cum se gateste.

  2. Un excelent pseudocereal, va fii grâul viitorului

  3. Se poate gatii ca in cous-cous

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.