GRÂUL integral, numit și „oul vegetal” – conține toate elementele necesare bunei funcționări a corpului

Grâul este o cereală foarte hrănitoare, motiv pentru care este folosit ca aliment de bază de mii de ani în țara noastră, și nu numai. Astăzi, nutriționiștii considerat grâul integral un aliment complet.

Grâu Integral

Grâu Integral

Grâul integral, un aliment complet

Grâul este hrănitor, remineralizant și vitaminizant (în special coaja conține cantități mai de vitamine B), tonic, reconfortant și laxativ. În structura grâului intră aproape toți nutrienții de care organismul uman are nevoie:

• vitamine: A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E K, PP
• minerale: magneziu, mangan, calciu, potasiu, siliciu, fier, zinc, cupru, cobalt, sulf, arsenic, silicon, iod
• proteine – în proporție de 24%
• fibre
• lipide
• zahăr
• amidon

Din păcate, cerealele rafinate (făina albă, orezul alb etc) și produsele lor (pâine, paste, biscuiți etc) conțin foarte puțin din această listă generoasă de nutrienți. 60% din acești nutrenți se pierd prin procesarea cerealelor și eliminarea învelișului (tărâța). Peste 50% din vitaminele B și minerale se pierd în timpul fabricării făinii albe.

Grâul integral poate vindeca numeroase boli

Studiile științifice au demonstrat că grâul și cerealele integrale aduc beneficii majore sănătății, mai ales prin scăderea semnificativă a riscului de boli cardiovasculare, diabet și obezitate.

Grâu Integral Beneficii

Grâu Integral Beneficii

Prin consumul de grâu integral se pot îmbunătăți numeroase probleme de sănătate, precum anemie, oboseală cronică, inflamații cronice, lipsă de minerale și de vitamine din complexul B, pietre la bilă, cancer mamar, obezitate, astenie, tuberculoză, probleme cu sarcina și alăptarea, boli cardiovasculare și respiratorii.

Grâul protejează inima și ajută la reglarea colesterolului și a glicemiei. Este de asemenea recomandat în bolile degenerative, afecțiuni neurologice, constipație, afecțiuni digestive, hepatice și renale, sterilitate și impotență.

Grâul face parte din dieta anti-cancer, cunoscută sub numele de regimul Oshawa, pe bază de cereale integrale.

Beneficiile cerealelor integrale

Cerealele integrale sunt recomandate mai ales în perioada posturilor de peste an, când corpul are nevoie de hrană sănătoasă și energetică.

De pildă, coliva, este un preparat tradițional, deloc întâmplător în perioada posturilor. Din păcate, în magazine nu prea se mai găsește grâu integral, și de aceea astăzi coliva se face mai mult din arpacaș. Putem găsi grâu integral în piață, la saci, comercializat de țărani. Acesta fierbe mai greu, dar produsul final merită.

Per ansamblu, beneficiile consumului de cereale integrale, documentate științific sunt:

– reducerea riscului de accident vascular cerebral cu 30-36%
– reducerea riscului de boli de inimă cu 25-28%
– reducerea riscului de diabet de tip 2 cu 21-30%
– un mai bun control al greutății corporale
– reducerea riscului de astm
– artere carotide mai sănătoase
– reducerea riscului de boli inflamatorii
– reducerea riscului de cancer colorectal
– niveluri mai bune ale tensiunii arteriale
– mai puțin boli gingivale și mai puține carii

Surse:
www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/wheat.html
www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=66
www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/wheat.html
„Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor lie, Miihai Minoiu, Călin Ianța

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.