Cum „citim” CODUL de pe fructele și legumele din supermarketuri

Etichetele lipite pe fructele și legumele din marile magazine conțin de regulă un număr din 4-5 cifre, cunoscut sub numele de „cod PLU”. Acesta indică calitatea produsului, și anume dacă acesta este crescut în sistem convențional sau bio, sau dacă a fost modificat genetic.

Codul PLU

Codul PLU

Acest sistem numeric a fost dezvoltat de Consiliul de Identificare Electronică a Produselor, afiliat al Asociației Pentru Marketingul Produselor (Produce Marketing Association) din Newark, Delaware. Există peste 1200 de coduri PLU puse în circulație din anul 2001.

Cum citim codurile PLU

• cod PLU din 4 cifre care începe cu cifra 3 sau 4 – crescut convențional
• cod PLU din 5 cifre care începe cu 9 – crescut organic, bio
• cod PLU din 5 cifre care începe cu 8 – modificat genetic

Dacă autocolantul de pe produsul pe care vreți să-l cumpărați are un cod din 4 cifre, trebuie să știți că produsul a fost cultivat în mod convențional. sau tradițional, dar nu este ecologic, deoarece are inputuri chimice.

În cazul în care codul are 5 cifre, iar prima cifră este 9, produsul a fost cultivat ecologic și este bio. Dacă un cod de 5 cifre începe cu 8, înseamnă că produsul a fost modificat genetic.

Exemple:

• 4129 – crescut convențional
• 94129 – crescut organic
• 83111 – modificat genetic

Codurile PLU care încep cu cifra 8 au fost create pentru a-i ajuta pe retaileri să deosebească între un produs modificat genetic și un produs nemodificat genetic, în vederea stabilirii prețului adecvat. Cu toate acestea, cazurile în care un cumpărător găsește alimente cu acest cod sunt rare, întrucât toată lumea cunoaște pericolele din spatele produselor modificate genetic.

Producătorii din industria alimentației cunosc această avertizare a codurilor PLU și știu că nimeni nu ar cumpăra un fruct sau o legumă etichetat ca un organism modficat genetic. Din acest motiv, majoritatea dintre ei aleg renunță la a eticheta astfel de produse.

1 comentariu

  1. Bine , bine…la care se adauga metoda noastra de anihilare a substantelor nocive .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.