Unt Clarificat (Ghee) – Preparare Acasă

Untul este un aliment foarte sănătos, bogat în grăsimi bune, vitamine și minerale. Nutriționiștii ne spun că untul trebuie consumat crud, și nu preparat. Există însă și o veste bună pentru cei care vor să-l folosească la gătit: untul clarificat, sau untul ghee. Acesta se poate prepara foarte ușor acasă, și este net superior untului obișnuit.

Untul Clarificat (Ghee) – Preparare Acasă (freegreatpicture.com)

Untul Clarificat (Ghee) – Preparare Acasă 

Ce este untul clarificat?

Clarificarea untului este o practică veche, originară din Asia Mică, Munții Hymalaya, și este asemănătoare procedurii de invertire a zahărului rafinat, pentru obținerea unui produs mai sănătos pentru consum. În cazul untului, clarificarea acestuia îl va face mai rezistent la prăjire și la râncezire. În timpul fierberii, se elimină apa din unt și particulele din lapte. Substanța care rezultă este limpede, aurie, de consistență onctoasă. Untul clarificat este o grăsime pură.

Untul clarificat se mai numește și unt ghee, care vine de la “Gheeclarified butter”. Acesta conține 99% lipide și se alterează mai greu: nu se râncezește, nu mucegăiește, nu se alterează. Așa cum au arătat studiile, grăsimile râncede sunt toxice pentru organismul uman.

___________________________________________________________________________________________

Unt clarificat – Preparare

Untul ghee se poate găsi în unele magazine, dar se poate prepara la fel de bine și acasă. Metoda de clarificare a untului este foarte simplă. Trebuie să alegem unt de 80%, nesărat. Pentru efecte mai bune, putem cumpăra un unt mai de calitate (ecologic de la Milii, sau fără aditivi de la Napolact).

Există două metode de preparare a untului ghee: prin fierbere și pe baie de apă. Cea mai corectă este prin fierbere. Se pune untul la fiert la foc foc foarte mic, pentru a fierbe fără clocote. Se amestecă în continuu, până la evaporarea apei. Pe fundul vasului se va depune un strat solid, brun, care sunt de fapt particulele solide din lapte. Lichidul limpede de la suprafață este untul clarificat, care se separă cu grijă.

Pentru 500 g de unt, durata clarificării este de aproximativ 20 de minute. Untul este maturat atunci când nu mai conține apă, capătă o culoare brună care se depune pe fund, și spuma de deasupra nu mai este groasă, ci subțire și fină. Untul clarificat trebuie să fie limpede, galben la culoare, iar după solidificare, se face galben-auriu. Se ia repede de pe foc pentru a nu se arde, se lasă la răcit, și se strecoară printr-un tifon dublu în borcane din sticlă, și se păstrează închis ermetic.

Untul clarificat rezistă foarte bine și la temperatura camerei fără să se altereze. Din 4 pachete de unt alimentar se poate obține un borcan de 400 g de unt clarificat.

___________________________________________________________________________________________

Untul clarificat (ghee) – Proprietăți terapeutice

Untul Ghee, rezultat prin clarificarea untului obișnuit, este un super-aliment, cu proprietăți nutritive și terapeutice minunate. Untul clarificat se poate consuma ca untul obișnuit, crud, sau se poate utiliza la prăjit, prăjituri sau alte feluri de mâncare, în loc de margarină.

– Hrănește țesuturile corpului
– Crește vigoarea organismului
– Întărește sistemului nervos
– Întinerește, ajută în convalescență
– Crește capacitatea de memorare
– Ajută în ulcere și gastrită (se consumă cu lapte)
– Este un bun antioxidant și antitoxic
– Este bun pentru ochi și urechi
– Combate iritabilitatea și unele afecțiuni psihice
– Înmoaie și catifeleză pielea
– Ajută la scăderea colesterolului (bolnavii cu inima pot consuma 2-4 linguri pe zi)

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.