Alimentele colorate cresc longevitatea
Cu cât mai diversă și echilibrată este dieta, cu atât mai bine. O dietă diversificată înseamnă mai multe legume, fructe și verdețuri.
Acestea sunt cele mai bogate în antioxidanţi şi substanţe nutritive.
Am pregătit un curcubeu de alimente de nuanţe diferite, fiecare cu specificul său terapeutic.
Alimentaţia pe culori corespunde unei filosofii vechi din Est, adoptate recent şi în Occident.
Potrivit acestea, omul trebuie să mănânce alimente din fiecare culoare în fiecare zi.
Sănătatea şi longevitatea depind de un echilibru al celor 5 energii elementare, reprezentate de 5 culori: roşu, portocaliu/galben, verde, alb şi albastru/violet.
Cuprins
Alimente de culoare roşie – pentru celule sănătoase
Pigmenţii care conferă nuanţe de roșu din alimente sunt cunoscute ca antociani.
Sunt flavonoizi puternici care luptă împotriva radicalilor liberi şi previn deteriorarea oxidativă a celulelor.
Antioxidantul licopen, regăsit de pildă în grepfruitul de culoare roz şi în pepenele verde s-a dovedit eficient în reducerea riscului de cancer la prostată.
Zmeura, căpşunile, fructele de pădure, fructele goji sau seminţele de rodie, plus sfeclă şi ardei roşu, sunt o alegere potrivită pentru o dietă colorată, savuroasă şi sănătoasă.
Se pot consuma cu o farfurie de orez brun. Nucile românești şi nucile pecan adaugă şi mai mult vitalitate regimului zilnic.
Portocaliu şi galben – pentru vedere şi imunitate
Datorită pigmenţilor carotenoizi din legumele portocalii, cartofii dulci şi dovlecii ajută la îmbunătăţirea vederii şi la susţinerea sistemului imunitar.
Beta-carotenul, care este precursorul vitaminei A, împiedică apariţia bolilor de inimă şi a cancerului, în timp ce Vitamina C şi acidul folic din fructele citrice de această culoare ţin departe radicalii liberi şi stimulează imunitatea.
Dovleacul copt şi sucul de mandarine sunt ideale pentru o dietă imunostimulatoare.
Alte alimente de culoare galben-portocalie sunt: migdale, caju, porumb, mei, năut şi fasole.
Verde – pentru oxigenare, detoxifiere, circulaţia sângelui
Pigmentul verde din plante, numit clorofilă, creşte producţia de celule din sânge și îmbunătăţeşte oxigenarea, detoxifierea şi circulaţia.
Legumele verzi conţin de asemenea luteină, un element nutritiv și protector pentru ochi, care ajută la reducerea riscului de cataractă şi degenerescenţă maculară, cauzată de vârstă.
Acestea sunt doar câteva exemple de beneficii de care putem beneficia consumând verdeţuri.
Mâncați broccoli, varză, spanac, varză chinezeasca şi alte verdeţuri.
Alte opțiuni dulci includ: kiwi, avocado, mere, struguri, tei, sparanghel, linte, mung, fistic şi seminte de dovleac.
Albastru, purpuriu şi violet – pentru inimă şi vasele de sânge
Fructele de pădure, precum afinele şi murele îşi datoritează coloritul violet flavonoidelor.
Fitonutrienţii regăsiţi in alimentele albastre şi violete menţin vasele de sânge sănătoase, aduc beneficii sistemului cardiovascular şi reduc riscului de boli de inimă.
Flavonoidele ajută, de asemenea, la prevenirea pierderilor de memorie pe termen scurt şi a diverselor tipuri de cancer.
Pe culoarea albastru, purpuriu, violet spre negru, se pot consuma stafide, prune uscate, afine, mure, cartofi mov, vinete şi varză mov.
Nu uitaţi de fructele cu
coajă lemnoasă, de cereale şi fasole: seminţe de in, nuci, castane, fasole neagră, quinoa, orez negru şi alge marine.
Alb – pentru colesterol şi hipertensiune
Indiferent dacă preferați o ridiche albă crocantă, o ceapă albă sau o pară dulce delicioasă, antioxidanţii din alimentele albe pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului.
Legumele de culoare albă sunt pline de flavonoide, precum quercetina, cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatoare.
Alte alimente albe care pot a ajuta la prevenirea bolilor de inimă sunt: usturoiul, cartofii albi, napi, ciuperci şi conpoidă.