Antioxidanţi naturali puternici – top 10 surse alimentare
Procesul de oxidare este unul natural, care se petrece în toate celulele în natură. Inclusiv în corpul urman.
Atunci când tai o felie de măr şi o laşi câteva minute, vezi că se face maro. Peştele se râncezeşte, iar simplele tăieturi pe piele se inflamează în câteva secunde. Toate acestea rezultă prin acţiunea de oxidare.
Antioxidanţii sunt compuși esenţiali pentru consolidarea sistemului de apărare a organismului împotriva radicalilor liberi.
Când corpul nu este alimentat cu suficienţi antioxidanţi, organismul devine sensibil la multe boli.
Antioxidanţii sunt apreciaţi pentru capacitatea lor de a ne proteja împotriva bolilor de inimă, cancerului și îmbătrânirii premature.
Cuprins
Pigmenți antioxidanți – culori vindecătoare
Din clasa antioxidanţilor naturali fac parte: vitamina A, vitamina C, vitamina E, seleniul, beta-carotenul, flavonoidele si polifenolii.
În general, alimentele intens colorate – în roşu, negru, mov sau violet – sunt cele mai bogate în pigmenți antioxidanţi.
Surse alimentare de antioxidanţi
Dumnezeu a lăsat acești compuși protectori practic în alimentația noastră naturală. Ei se găsesc în fructe, legume, cereale integrale sau nuci, în diferite tipuri și cantităţi.
Nucile, cartofii roşii, afinele şi scorţişoara sunt doar câteva exemple de alimentele bogate în antioxidanţi pe care le putem incorpora mai des în dieta zilnică.
Fasolea roşie
În fruntea clasamentului cu alimente antioxidante alcătuit de cercetătorii american, se află fasolea roşie. Surprinzător, nu? Fasolea roşie conţine nu doar fibre, ci şi o concentraţie generoasă de antioxidanți.
Toate soiurile de fasole oferă beneficii importante. Însă fasolea cu boabe colorate, cum este soiul roşu sau negru au mai mulți antioxidanți.
Fasolea roşie conține 8 flavonoide. Acești antioxidanți oferă mai multă protecţie împotriva bolilor de inimă şi a anumitor tipuri de cancer.
Serveşte fasole ca garnitură sau înlocuieşte carnea cu o porţie zdravănă de fasole gătită, o dată sau de două ori pe saptămână.
Combină rosiile – care sunt bogate in vitamina C, cu fasole roşie, şi corpul tau va absorbi mai mult fier.
Fructele de pădure: afine, mure, coacăze negre, prune, kiwi
Fructele de pădure sunt mici în dimensiuni, dar beneficiile pe care le oferă sunt enorme. Murele, căpșunile, afinele şi zmeura sunt foarte bogate in antioxidanti.
Acestea stimulează funcția cognitivă şi ajută la consolidarea imunităţii.
Adaugă aceste fructe de padure la micul dejun și veți avea o zi bună pe „termen lung”.
Anghinarea
Anghinarea abundă în antioxidanţi şi oferă organismului o doză consistentă de vitamine.
Pentru a beneficia de această legumă, adaugă inimile de anghinare la salată, sau foloseşte-le ca topping pentru pizza.
Ceaiul de anghinare este de asemenea sănătos.
Struguri şi vinul roşu
Strugurii sunt pe locul al 4-lea în topul celor mai puternic antioxidanţi naturali.
Alege-i pe cei mai închişi la culoare, deoarece aceştia sunt plini de flavonoide şi polifenoli care menţin inima sănătoasă.
Cu toate acestea, să nu crezi că dacă bei o sticlă întreagă de vin roşu te vei umple de antioxidanţi.
Pentru a culege beneficiile vinului roşu, trebuie să limitezi consumul la un pahar pe zi.
Morcovii
Morcovii și alte fructe sau legume de culoare portocalie conţin beta-caroten. Acest compus ajută organismul sa producă vitamina şi să lupte contra cancerului.
Adaugă mai mult portocaliu în dieta ta zilnică. Morcovii pot fi preparaţi într-o mie de feluri. Încearcă şi morcovi pe grătar.
Merele
Da, banalele mere sunt gustarea perfectă. Satisfac pofta de dulce şi care ne aduc un surplus de vitamine, minerale şi antioxidanţi protectori pentru sănătate.
Mănâncă mai multe mere roşii, pentru că acestea conţin cea mai mare cantitate de antioxidanţi.
Cartofii
Nimeni nu trebuie să se simtă prost că obişnuieşte să mânânce cartofi des. Cartofii mov şi roşii sunt surse minunate de antioxidanţi naturali.
Îi poţi coace la cuptor sau îi poţi fierbe. Nu-i prăji, şi nu-i încărca cu prea mult ulei sau unt.
Ciocolata neagră
Am ajuns şi la desert. Zvonurile sunt adevărate: ciocolata neagră conţine antioxidanţi puternici care contribuie la scădearea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, ciocolata trebuie consumată cu moderație.
Alege doar soiurile soiurile întunecate. Ciocolata albă sau ciocolata cu lapte nu oferă aceleași beneficii.
Nucile
În general, nucile sunt foarte bine cotate la capitolul antioxidanţi.
Nucile pecan au cel mai mare rating, urmate de nuci englezeşti, alunele, fisticul, migdalele și alunele crude.
Nucile au multe calorii, de aceea se vor consuma cu moderaţie.
Atenţie la produsele ambalate în cutii sau pungi. Unele din acestea au şi cantități nesănătoase de sodiu.
Legume bogate în antioxidanţi
Nimeni nu a spus că toate legumele bogate în antioxidanţi sunt neapărat şi gustoase.
Aspectul şi textura lor lipicioasă poate fi cu adevărat respingătoare, mai ales pentru cei care nu sunt obişnuiţi să mănânce multe legume.
Însă odată ce afli cât de multe beneficii de sănătate aduc, n-ai cum să le mai ocoleşti.
Plus de asta, e mai optim să mănânci legume, deoarece hrana vie sau vegetală îţi taie rapid pofta de mâncare şi te ajută să te menţii suplu şi în vigoare.
– coriandru
– broccoli
– varza roşie (fiartă)
– roşii
– cartofii dulci cu piele
– arpagic
– ridichi
– spanac
– sparanghel
– ceapă roşie
– usutori crud
Nimic nu poate garanta prevenirea cancerului sau a altor boli prin consumul de antioxdianţi.
Însă includerea acestora în dieta zilnică înseamnă pornirea la luptă împotriva celor mai de temut boli.
MULTUMESC !!!!!
multumesc mult ptr acest sait oferit nouă celor ce nu putem ajunge la revistele de sănătate din tară mult succes în continuare