LAPTELE de SOIA are efecte protectoare împotriva OSTEOPOROZEI similare LACTATELOR de vacă

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Laptele de soia este una din cele mai populare alternative la laptele de vacă, fiind consumat cu precădere în perioada posturilor, și de către persoanele vegetariene sau cu intoleranță la lactoză.

Un studiu interesant, apărut în 2011 în jurnalul Nutrition Research a comparat efectele consumului de lapte de soia cu consumul de lactate animale asupra oaselor la femeile post-menopauzale.

Laptele de soia previne osteoporoza

 

Studiile anterioare sugerează că dietele bogate în soia reduc semnificativ riscul anumitor tipuri de cancer și problemele asociate cu perioada menopauzei la femei. Aceste beneficii sunt valabile doar în cazul produselor din soia integrală, nemodificată genetic.

Laptele de soia comparabil cu laptele de vacă

Cercetătorii au emis ipoteza că laptele de soia poate fi comparat cu lactatele de vacă în ceea ce privește beneficiile sale asupra sănătății oaselor.

Osteoporoza sau scăderea masei osoase este cel mai des întâlnită la femei în perioada de după menopauză. Laptele de soia conține un fitoestrogen non-steroidian care a demonstrat un efect protector împotriva pierderii osoase asociate cu vârsta și alte boli cronice.

Fitoestrogenul din soia mai este promovat ca o alternativă la terapia de substituție hormonală pentru prevenirea sindromului postmenopauzal sau a osteoporozei în anii de după menopauză.

Un pahar de lapte de soia conține 7 g de proteine. Această cantitate poate acoperi 1 porție de proteine din cele 3 porții recomandate zilnic. Într-un pahar cu lapte de soia mai găsim de asemenea 4 g de grăsimi, 299 mg de calciu și 119 IU de vitamina D. Unele sortimente de lapte de soia sunt fortificate cu calciu și vitamina D, nutrienți importanți pentru oase.

Laptele de soia scade riscul de osteoporoză după menopauză

Studiul prezent a fost realizat pe femei din Caucaz, aflate în perioada de post-menopauză. Rezultatele au arătat că femeile care au consumat lapte de soia o dată pe zi au avut un risc mai mic cu 56% de a dezvolta osteoporoză, comparativ cu cele care nu au băut lapte de soia.

În cazul femeilor care au servit o porție sau mai multe porții de lactate de vacă pe zi, riscul de osteoporoză a fost cu 62% mai mic, comparativ cu femeile care au consumat mai puțin de 2 porții de lactate pe săptămână.

Dintre lactatele de vacă, doar brânza a arătat cel mai puternic efect protector asupra oaselor, la femeile care au consumat brânză mai mult de o dată pe săptămână.

Rezultatele acestui studiu arată că laptele de soia previne apariția osteoporozei într-o măsură similară cu cea a aportului de lactate de vacă.

 

 

Surse bibliografice:

1. ALLISON STEVENS, „Soy Milk Nutritional Information”, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/268914-soy-milk-nutritional-information/
2. Vichuda Lousuebsakul Matthews, Synnove F Knutsen, W Lawrence Beeson, and Gary E Fraser, „Soy milk and Dairy Consumption are Independently Associated with Ultrasound Attenuation of the Heel bone among Postmenopausal Women: The Adventist Health Study-2 (AHS-2)”, articol publicat în jurnalul Nutrition Research. 2011 Oct; 31(10): 766–775, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218100/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]