VIN fiert tradițional, pentru Crăciun – cu MERE, PORTOCALE, LĂMÂIE și MIRODENII
Vinul fiert cu fructe și mirodenii este o rețetă tradițională de sărbători, cu care orice gazdă își poate încălzi oaspeții care sosesc înfrigurați în seara de Crăciun.
Nu există o rețetă fixă, motiv pentru care vă vom prezenta trei variante din care puteți alege, folosind ceea ce aveți la îndemână și este pe gustul vostru.
Această rețetă este recomandată ce celebrul bucătar american Jamie Oliver. Puteți exclude ingredientele care nu vă plac sau nu vă sunt accesibile momentan.
Ingrediente
• 2 sticle de vin roșu
• 2 clementine
• 1 lămâie
• 1 lime (lămâie verde)
• 6 cuișoare
• 1 baton de scorțișoară
• 3 foi de dafin
• ½ linguriță de nucșoară
• 1 baton de vanilie
• 2 steluțe de anason
• 200 g de zahăr
Preparare
Spălați clementinele și lămâia cu bicarbonat de sodiu și oțet, pentru a îndepărta pesticidele. Clătiți cu apă curată și dați fructele pe răzătoare pentru a extrage coaja.
Stoarceți clementinele și puneți sucul obținut într-o cratiță. Adăugați zahărul, coaja rasă, cuișoarele, scorțișoara, vanilia, dafinul și nucșoara. Adăugați și puțin vin, cât să acopere toate ingredientele.
Lăsați amestecul pe foc, amestecând des pentru a ajuta la dizolvarea zahărului. Dați apoi focul la mare pentru a grăbi fierberea. Când începe să clocotească, reduceți flacăra și turnați restul de vin. Din acest moment nu mai trebuie să fiarbă, ci doar să se încălzească bine.
Turnați vinul în pahare, decorați cu felii de citrice și serviți-l cald sau fierbinte.
Aceasta este o rețetă de inspirație rusească. Are efect încălzitor instant, datorită adaosului de ghimbir.
Ingrediente
• 750 ml de vin roșu
• 1 portocală
• 1 linguriță de pudră de ghimbir
• 5 cuișoare
• ½ linguriță de pudră de scorțișoară
• ¼ linguriță de nucșoară măcinată
• 2-3 linguri de zahăr brut
• 100 ml de apă
Preparare
Amestecați toate mirodeniile într-o cratiță. Adăugați apa și puneți vasul pe foc. Când atinge punctul de fierbere se stinge focul, se pune capacul și se lasă la infuzat 10 minute.
Strecurați lichidul și puneți-l din nou în cratiță împreună cu vinul, zahărul și portocala tăiată felii. Lăsați totul pe foc până se înfierbântă, fără să fiarbă.
Ingrediente
• 500 ml de vin roșu demisec
• ½ măr
• ½ portocală
• 3 linguri de zahăr brut
• 10 boabe de piper negru
• 1 baton de scorțișoară
• 4 cuișoare
• 3 semințe de cardamon
• 3 boabe de ienibahar
• 1 steluță de anason
Preparare
Pregătiți toate ingredientele și puneți-le pe masă. Puneți vinul într-o cratiță împreună cu zahărul, pe foc. Amestecați până se dizolvă granulele. Puneți capacul și aduceți la fierbere.
Între timp, tăiați mărul și portocala felii groase.
Când vinul începe să clocotească, adăugați fructele și condimentele. Amestecați și stingeți focul. Puneți capacul și lăsați totul la infuzat circa jumătate de oră.