NUCI UMPLUTE – desert tradițional de Crăciun, pentru colindători și musafiri
Nucile umplute sunt un desert tradițional românesc, preparat mai ales la sate, cu ocazia Nașterii Domnului, și oferite musafirilor sau colindătorilor de Crăciun. Din păcate, această datină nu prea se mai practică, deoarece coptul aluatului pentru nuci este un procedeu puțin mai migălos. În plus, nu prea se mai găsesc acele forme speciale pentru copt cojile de nuci care urmează să fie umplute.
Dacă totuși aveți de unde face rost de o formă specială de nuci, nu ezitați să faceți acest desert pentru Crăciun. Este foarte gustos, sățios și practic. În plus, nucile rezistă foarte bine la rece, săptămâni întregi.
Nuci umplute – rețetă
Ingrediente aluat pentru nuci
• 2 ouă
• 125 g de unt (sau 110 g de untură)
• 50 g de zahăr
• 300 g de făină
• ½ pliculeț de praf de copt
• ½ pliculeț de zahăr vanilat
• 1 vârf de cuțit de sare
Ingrediente cremă:
• 60-70 g de biscuiți
• 60 g de miez de nucă
• 100 ml de lapte fierbinte
• 25 g de unt
• 70 g de zahăr
• 2 linguri de pudră de cacao sau roșcove
• ½ sticluță de esență de rom
Preparare
Pentru a prepara aluatul, frecați într-un bol încăpător untul cu zahărul, sarea și zahărul vanilat. (Rețeta originală de nuci umplute este cu untură). Adăugați făina și praful de copt și ouăle întregi. Amestecați totul cu o lingură, și apoi începeți să frământați cu mâinile, până când obțineți un aluat elastic, care nu se lipește de mâini. Înfășurați-l într-o folie alimentară și lăsați-l să stea în frigider 4-5 ore (sau peste noapte).
Pentru a forma bucile, rupeți bucăți mici de aluat (circa 5 g) și modelați-le în palme ca niște biluțe.
Ungeți forma aceea specială de nuci cu puțin ulei cu un pensonaș, și puneți-o pe aragaz (nu în cuptor) să se încingă.
Așezați biluțele de aluat în găuri și închideți forma. Întoarceți forma de mâner de pe o parte pe alta la fiecare 20-30 de secunde, pentru a coace bine nucile. După circa 2 minute sunt gata. După preferință, le puteți face mai albe sau mai rumenite.
Când sunt gata, luați forma de pe foc cu un prosop, deschideți-o cu grijă și scuturați-o într-un lighean, ca să iasă nucile, sau scoateți-le cu o linguriță, având grijă să nu le sfărâmați.
Pentru următoarele runde, nu mai ungeți forma cu ulei. Asigurați-vă doar că este încinsă înainte de a pune nucile la copt.
Lăsați nucile să se răcească, apoi curățați-le cu un cuțit de surplusul de aluat de pe margini, pentru a obține forme perfecte. Nu aruncați surplusul de aluat copt. Îl puteți pune în umplutură.
Pentru a prepara crema, măcinați biscuiții și miezul de nucă în robot, sau folosind mașina de tocat carne. Amestecați apoi într-un bol mare biscuiții și miezul de nucă măcinate cu cacaua, zahărul și aluatul pe care l-ați colectat de pe marginea nucilor.
Puneți laptele într-un ibric pe foc. Când s-a încălzit, adăugați untul și lăsați-l să se topească. Turnați puțin câte puțin amestecul de lapte și unt topit în ingredientele uscate de mai sus. La final, adăugați și esența de rom. Amestecați bine totul, până obțineți o cremă omogenă.
Umpleți jumătate din cojile de nuci care s-au răcit cu cremă, și uniți-le cu coji goale. Înlăturați surplusul de umplutură. La final, puteți rostogoli nucile prin zahăr pudră vanilat.
super bune pt cine la poate consuma
Ce bune mai erau le faceam mereu cand eram la mama acasa
Deliciose amintire din copilarie , nu se mai gasesc forme si aici nici nu avem gaz , iar pe plita electrica nu se fac…:(
Sunt forme electrice ca si ptr faguri…