Parcul Natural Comana – destinație de weekend

Rezervație unică în Europa, Parcul natural Comana  este o arie protejată de interes național, situată pe teritoriul județului Giurgiu, la 40 de kilometri de București. 

Parcul-Natural-Comana-2

Parcul Comana

Rezervația naturală 

După Delta Dunării, rezervația naturală este considerată o a doua deltă a țării, luând ființă prin confluența Neajlovului și Argeşului. Întinsă pe aproximativ 24.000 de hectare, aria protejată vine să se prezinte sub aspectul unui ecosistem caracteristic deltei, cunoscut și sub denumirea de ”Balta Comana”.

97563892

Rezervatia naturala

Conform spuselor specialiștilor, rezervația naturală supranumită și Delta de lângă București, se află, ca și biodiversitate, pe al doilea loc, bineînțeles, prima fiind Rezervația Delta Dunării.

Înființat în 2004, Parcul natural Comana găzduiește pe întreaga sa suprafață cinci sate, cunoscute ca denumire drept Comana, Vlad Țepeș, Budeni, Fălăstoaca și Grădiştea. Ceea ce deosebește aceste sate de restul stă în interzicerea culturilor, aici excepție făcând zonele admise prin lege, precum și în pășunatul animalelor, permisiv doar în anumite zone și în condițiile legislației din domeniu.

Parcul-National-Comana-3 (1)

Rezervatie naturala

Zona de un farmec aparte, cuprinde în întreg arealul rezervației printre cele mai frumoase păduri de stejar și frasin, unele dintre acestea fiind considerate exemplare unice, care datează încă de acum câteva sute de ani.

Rezervația naturală din parcul Comana îmbrățișează, de asemenea, numeroase specii de plante, precum și exemplare de animale protejate prin convenții internaționale.

poza-4293_3

Podet rezervatie

Considerată cea mai mare zonă umedă din partea sudică a țării, Parcul Comana reprezintă adăpostul ideal pentru aproximativ 135 de specii de păsări, în acest habitat natural ducându-și existența și până la 25 de specii de pești și 27 de specii de mamifere.

_MG_1868_resize

Rezervatie naturala

În ceea ce privește speciile de pești din rezervație, există două tipuri, țigănușul și cleanul de Comana, care trăiesc doar în acesta zonă.

Tiganusul-in-mediul-sau-natural-600x351

Tiganusul

Turismul în zonă

În ceea ce privește zona turistică, cei sosiți aici au responsabilitatea de a urma un set de reguli, în scopul conservării cât mai eficiente și durabile a ecosistemului.

img9624kf7

Plimbare cu barca

Astfel se face că turiștilor care își doresc plimbări pe lac, le este strict interzisă  promenada cu ambarcațiuni cu motor, datorită gradului mărit de sensibilitate, ce ar putea duce la o posibilă dereglare a ecosistemelor atât pe Neajloc, cât și pe Balta Comana.

Parcul-Natural-Comana-4

Trasee Aventura Parc Comana

În Parcul Comana sunt organizate plimbări cu bicicleta, trasee turistice prin pădure, tot aici turiștii având opțiunea de a se aventura în traseul din Aventura Parc Comana, în care sunt amenajate patru trasee pentru copii și trei trasee pentru adulți.

Fauna și flora răsfățate pe întreg peisajul pitoresc unic al parcului pot fi admirate doar în prezența ghidului specializat, dat fiind faptul că în rezervație se găsesc anumite canale ce se pot dovedi periculoase pentru majoritatea necunoscătorilor.

bujori,flori ,culori_0695

Rezervatia de bujori

Cei sosiți în Parcul natural Comana pot vizita ”Rezervația de Ghimpe” și ”Rezervația de Bujor Românesc”, unice, de astfel, în România. Afundați în inima pădurilor, turiștii pot admira specii rare de stejar pufos, jugastru, ulm, tei și stejar brumăriu.

259

Stejar

În pitorescul cadru natural pot fi observate specii de lalea pestriță, care se găsește, de obicei, la baza arborilor, precum și leurdă, rodul pământului și gura lupului.

6a00d8341cc9c253ef01156f667352970c-800wi

Lalea pestrita

Turismul ecumenic al zonei oferă posibilitatea de a vizita Mănăstirea Comana, ridicată în timpul domnitorului Radu Șerban, unde, lângă fântâna cu nuc, se spune că ar fi fost ucis Vlad Țepeș.

RO_GR_Comana_monastery_church_1

Manastirea Comana

Ajunși în Comana, turiștii pot vizita și alte obiective ale locului, printre cele mai renumite fiind ”Cabana Fântâna cu Nuci” și ”Poiana Fântâna cu Nuc”.

Căi de acces

Accesul în zonă se poate face pe E 85 București-Giurgiu, apoi DJ 411 prin Grădiştea sau DJ 412 prin Mihai Bravu.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.