Groapa Ruginoasa, tabloul naturii pictat în timp

Fenomen unic în Europa, Groapa Ruginoasa, declarată monument al naturii, reprezintă arie protejată de interes național, implicit rezervație naturală de tip geologic. Este situată în partea sud-estică a județului Bihor, pe suprafața Munților Bătrâna, fiind considerată una dintre ineditele arii naturale de pe întreg teritoriul Transilvaniei. 

groapa-ruginoasa

Groapa Ruginoasa

Despre Groapa Ruginoasa

Rezervația naturală de tip geologic, Groapa Ruginoasa este înscrisă în cadrul Parcului Natural Apuseni, ocupând o suprafață de 20,40 hectare și apărând sub aspectul unei văi dominată de versanți abrupți, ce a luat naștere datorită eroziunii de șuvoaie.

Întreg procesul a dus, în cele din urmă, la formarea stratelor de cuartiţe, caracterizate de o nuanță de roșu-violaceu, înglobând peisaje demne de toată admirația.

apuseni-groapa-ruginoasa

Groapa Ruginoasa

Asemănată deseori cu Marele Canion Colorado, Groapa Ruginoasa, cunoscută și sub denumirea de Valea Seacă, este considerată de cei mai mulți un adevărat mister al naturii, datorită peisajului inedit, reprezentat de rocile roșiatice răsfirată pe întreaga suprafață a rezervației și vegetația verde și abundentă ce învăluie versanții din Munții Apusenilor.

2 (1)

Groapa Ruginoasa

Imensa ravenă prezintă o adâncime de 100 de metri, în timp ce lățimea ajunge până la 600 de metri, fapt ce face ca această miraculoasă apariție să poată fi explorată doar de către cei dotați corespunzător cu echipamente de alpinism.

Mai mult decât atât, ultimele studii realizate la fața locului indică faptul că fenomenul de eroziune în urma căruia a luat ființă și spectaculoasa vale, nu s-ar opri aici. Din contră, acesta continuă să se producă și în prezent, dimensiunile Groapei Ruginoasa continuând să câștige în dimensiuni, mărindu-se de la an la an.

22

Groapa Ruginoasa

Situată la est de pasul Vârtop, Groapa Ruginoasa apare ca un imens amfiteatru, un fenomen cu totul aparte, cu o priveliște de neuitat. Și mai captivant este faptul că în urmă cu 80 de ani, rezervația, aflată la o altitudine de peste 1.300 de metri, se prezintă doar ca o mică văiugă, urmând, ca în timp, aceasta să câștige dimensiuni impresionante, demne de Marele Canion.

Frumusețile zonei

O plimbare către această minunăție pictată de natură reprezintă totodată ocazia ideală de a ieși din cotidian, de-a lungul traseului marcat, turistul fiind întâmpinat de peisaje spectaculoase, caracterizate prin cadrul natural montan inedit, urmat de un firav pârâu de munte, care parcă, acompaniază călătorul pe întreaga drumeție de aproximativ 40 de minute.

DCIM101MEDIA

Groapa Ruginoasa

Chiar și în timpul sezonului rece, atunci când stratul de zăpadă nu este unul mare, fermecătoarea zonă, care, de departe, poate fi asemănată cu o rană deschisă în trupul muntelui, poate fi parcursă fără dificultate, accesul făcându-se dinspre stațiunea Arieșeni.

traseu1111

Traseu catre Groapa Ruginoasa

În apropierea Groapei Ruginoasa se află Vârful Țapul, de unde se poate admira priveliștea spectaculoasă asupra satului Vârtop – Arieșeni, precum și a pârtiilor de la Vârtop. Alte obiective ce nu pot fi ratate sunt Pietrele Negre, Pârtiile de la Vârtop, Peștera Porțile Bihorului și Cascada Vârciorog.

Cum se ajunge la Groapa Ruginoasa

Spre Groapa Ruginoasa se pornește din șaua Vârtop, pe banda galbenă, spre Lunca. Odată ce se întâlnește panoul de la dreptul intrării, se părăsește șoseaua, traversând pârâul și începând urcușul de aproximativ 40 de minute. Se ajunge într-o poiană, de unde poate fi observată o șa largă, dedesubtul căreia se află Groapa Ruginoasa.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.