Fiertura din rădăcini de PĂTRUNJEL purifică RINICHII
Rădăcinile de pătrunjel sunt cunoscute în medicina populară ca un diuretic natural excelent, cu o eficiență remarcabilă în tratarea afecțiunilor renale și a edemelor.
Datorită efectelor depurative, rădăcinile de pătrunjel ajută inclusiv în reumatism și gută.
Fitoterapeutul Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași recomandă fiertura din rădăcini de pătrunjel pentru curățarea rinichilor și tratarea edemelor renale.
Se folosesc 50 g de rădăcini de pătrunjel, fierte 20 de minute într-un litru de apă. Se strecoară și se poate îndulci cu miere. Pentru curățarea rinichilor, decoctul se consumă în cantități mari, câte 3 litri. Această cantitate se împarte în mai multe rații, care se beau pe parcursul a două zile.
Pătrunjelul poate fi administrat și sub formă de suc, în doze mici. Acesta se poate prepara atât din rădăcini, cât și din frunze. Se bea câte 1 păhărel de 50 ml de suc din frunze și câte 50 ml de suc de rădăcini pe zi.
Acest remediu ajută atât la prevenirea, cât și la tratarea infecțiilor urinare (nefrită, pielonefrită, cistită). Este eficient și în dizolvarea și eliminarea pietrelor la rinichi și la bilă, dacă nu sunt foarte mari.
Rădăcinile de pătrunjel purifică sângele și ajută la eliminarea toxinelor din corp, având efecte bune și asupra ficatului și a splinei. Ușurează balonarea, reduce excesul de apă din corp, ameliorează urinarea dureroasă și reduce tensiunea arterială.
Persoanele cu afecțiuni renale trebuie să acorde mai multă atenție dietei, să consume mai puține proteine și grăsimi animale, și să limiteze consumul de sare la 2-5 grame pe zi.
Trebuie evitate de asemenea produsele bogate în sare, precum conservele, afumăturile, mezelurile, murăturile, muștarul, condimentele, precum și unele alimente vegetale care conțin multe săruri minerale: spanacul, ciupercile etc.
Pentru a preveni recidivare infecțiilor urinare se recomandă consumul unei cantități mari de apă, de până la 2 litri pe zi. Pe lângă apă, se pot consuma și unele sucuri de legume și fructe: roșii, mere, pere, struguri, coacăze, caise.
Precauții și contraindicații
Sucul de pătrunjel nu trebuie administrat niciodată ca atare, ci trebuie diluat cu apă sau cu un alt suc (ex. de morcov). Nu se bea mai mult de 200 ml pe zi.
Pătrunjelul este contraindicat femeilor însărcinate, deoarece stimulează contracțiile uterine și poate provoca pierderea sarcinii.
Surse articol:
1. http://www.farmacia-verde.ro/2013/12/09/decoctul-din-lastari-de-mure-previne-aparitia-edemelor/
2. http://www.herbalextractsplus.com/parsley-root.html