Avertizare APC: 69% din vopsele de păr sunt TOXICE și trebuie retrase de la vânzare

Acest studiu a fost realizat de o echipă de inspectori APC România, și face parte dintr-o campanie națională amplă de informare a consumatorilor cu privire la siguranța produselor cosmetice și de îngrijire a corpului, numită sugestiv „S.O.S”.

Președintele Asociației Pentru Protecția Consumatorilor din România, dr. Costel Stanciu împreună cu o echipă de experți a achiziționat 48 de tipuri de vopsea de păr din supermarketuri, magazine naturiste și farmacii in România. Produsele aparțin producătorilor români, germani, italieni, olandezi, chinezi, iranieni, turci, indieni, polonezi, sârbi, francezi, americani, belgieni și greci.

Vopsea de Păr - Efecte Secundare

Vopsea de Păr – Efecte Secundare

A fost analizat conținutul produselor și nivelul de toxicitate a ingredientelor, termenul de valabilitate și prezența unor substanțe chimice cu efecte dăunătoare asupra sănătății.

Iată lista ingredientelor nocive regăsite în vopsele de păr evaluate:

• 1,4-dioxan – prezent în 77% din vopselele analizate

Dioxane este un compus care poate cauza tulburări hormonale. Poate fi identificat după următoarele terminații: myreth, oleth, laureth, ceteareth).

• amoniac – prezent în 75% din vopselele analizate

Acest ingredient poate provoca iritații la nivelul pielii, ochilor și sistemului respirator.

• para-fenilendiamină – prezentă în 69% din vopsele analizate

Este considerat cel mai periculos compus din vopselele de păr. Poate cauza reacții alergice la nivelul pielii capului, roșeață, leziuni, arsuri și mâncărimi.

Persoanele sensibile pot experimenta de asemenea probleme de respirație grave, iar pe termen lung, utilizarea de produse care conțin acest compus poate duce la apariția astmului, lupusului și limfomului non-Hodgkins, cancer mamar, uterin și de vezică urinară.

Para-fenilendiamina este interzisă în UE, Canada și Japonia. Inclusiv henna conține acest compus dăunător.

• parfumuri sintetice – prezente în 65% din vopselele analizate

Ingredientele din parfumurile sintetice pot fi iritante pentru piele, cauzând dermatite, hiperpigmentarea pielii, tuse puternică, migrene sau chiar amețeli.

• peroxid de hidrogen – prezent în 60% din vopselele analizate

Peroxidul de hidrogen este de fapt apa oxigenată, folosită la decolorarea părului. Cercetătorii au descoperit că peroxidul de hidrogen poate cauza leziuni la nivelul sistemului respirator și nervos la animalele de laborator. Utilizarea acestui agent coroziv ar putea cauza inclusiv cancer. Este interzis în Japonia și Canada.

• sodium laureth sulfat – prezent în 40% din vopselele analizate

Acesta este un detergent ieftin care face spumă. Poate determina căderea părului și iritații la nivelul pielii, sistemului respirator și a ochilor. În combinație cu 1,4 dioxan și oxid de etilen poate deveni cancerigen.

• persuflați – prezenți în 60% din vopselele analizate

Din categoria persuflaților fac parte sulfatul de sodiu, sulfatul de potasiu și sulfatul de amoniu. Aceștia pot cauza iritații ale pielii. Inhalarea lor poate afecta plămânii, crescând riscul de astm.

• propylen glycol – prezent în 57% din produsele analizate

Acest compus poate fi periculos pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii, precum alergii, eczeme sau psoriazis, deoarece poate provoca iritații.

• parabeni – prezent în 38% din vopselele analizate

Acești conservanți pot fi recunoscuți sub numele de „methyl-“, „ethyl-“, „propyl-paraben”. Au fost asociați cu alergii și afecțiuni ale aparatului respirator, tulburări hormonale, cancer mamar și îmbătrânirea pielii.

• polietilen glicol – prezent în 38% din vopselele analizate

Este un compus de natură petro-chimică. Facilitează pătrunderea substanțelor din produs în piele și poate cauza alergii, dermatită de contact, acnee sau cancer.

• disodium EDTA – prezent în 34% din vopselele analizate

Acest conservant modifică structura pielii și permite chimicalelor să intre în straturile profunde ale pielii. Poate cauza dermatită de contact și afecțiuni hormonale.

• resorcinol – prezent în 32% din vopselele analizate

Este un chimical periculos pentru femei. Prin inhalare sau ingerare, poate cauza dereglări hormonale sau chiar pierderea sarcinii. UE îl consideră nociv pentru sănătate. Poate produce iritații severe la nivelul pielii și ochilor.

Lista ingredientelor cu potențial dăunător pentru organismul uman din vopsele de păr din comerț este mult mai lungă.

Avertizarea experților APC

În urma rezultatelor obținute, experții APC au declarat că peste 50% din vopselele de păr analizate trebuie retrase de pe piață, deoarece conțin o substanță periculoasă, interzisă de UE. Aceasta se găsește pe etichetă sub numele de para fenilendiamină, p-fenilendiamină sau 1-4 fenilendiamină. Fenilendiamina este un alergen puternic pentru piele. Poate cauza roșeață, leziuni cu lichid, arsuri și mâncărime.

Potrivit medicilor și pediatrilor, nici una din substanțele listate mai sus, identificate de APC în vopsele de păr achiziționate nu trebuie să fie prezentă în astfel de produse.

Vopsirea părului în diferite nuanțe este o modă periculoasă, spun experții APC. Ingredientele descoperite în astfel de produse pot afecta nu doar pielea, ci și unele sisteme din corp, deoarece ele trec de bariera pielii și pătrund în organism.

Potrivit statisticilor, vopsirea părului a devenit un adevărat trend la nivel mondial, care a ajuns la un procent de 75%. Nu doar femeile, ci și bărbații își vopsesc astăzi părul.

Culoarea părului pe care o avem din naștere este de fapt identitatea noastră, și ceea ce ne face unici. Multe persoane nu realizează că nuanța cu care le stă cel mai bine este culoarea naturală a părului.

De asemenea, albirea părului, care survine odată cu înaintarea în vârstă, este un proces natural, care nu ne face bătrâni și urâți, ci ne arată așa cum suntem.

Citeşte mai multe despre:

14 comentarii

  1. Gata si cu asta….nu ma mai vopsesc…stau asa cu parul….ca un „ghiocel” in zapada 😛

  2. Interesant era …..daca aparea o lista cu ce vopsea s-ar putea folosi….au scris un procent de 70% in legatura cu cele toxice..nocive…..cine isi asuma responsabilitatea pentru a scrie negru pe alb ce se poate folosi??? Pana la 100% mai avem 30% de vopsea „buna”. Astept cu interes o continuare a acestui articol!

  3. Toxice sunt si legumele, fructele. …. in peșteri cu noi si la pascut pe crestele munților

  4. Eu am patito nu dau nume la vopsea da am traso aproape 2 luni am cumpsrat vopseau din carfur .trebuie retrase dupa piata

  5. Si cele ieftine sa nu le folositi niciodata

  6. bine ca nu ma vopsesc si nici nu intentionez! 🙂

  7. Offffff ce mai e fara chimicale pe lumea asta

  8. Tot,toate,toti sunt toxici(cei cu avertizarile),ce faceti mai departe?solutii,actiuni????

  9. Vopseaua de par de la Apivita este cea mai bună nu contine amoniac si costă 65 de lei cam scumpă dar merită

  10. eu fac ce vreau cu parul meu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.