Supă de legume cu tăiței – rețetă mănăstirească
Această rețetă a fost culeasă din bucătăria Mănăstirii Sfânta Ana din Orșova pentru revista Leacuri și Rețete Mănăstirești publicată de Editura Lumea Credinței.
Este o supă inedită, cu un ingredient secret care îi oferă textură, aromă și culoare. Tăițeii se pot face în casă din făină, apă și sare.
Ingrediente
• 3 cartofi
• 2 morcovi
• 2 ardei grași
• 2 rădăcini de păstârnac
• 1 dovlecel
• 1 țelină
• 2-3 căței de usturoi
• tăiței de casă
• sare și piper, după gust
Preparare
Curățați legumele de coajă și spălați-le bine. Puneți-le într-o oală mare la fiert împreună cu 4-5 litri. După ce s-au înmuiat, se scot cu o paletă și se strecoară zeama, pentru a obține o supă limpede.
Radeți morcovii fierți prin răzătoarea mare și căliți-i cu pușin untdelemn. Adăugați câteva linguri de supă și mixați compoziția cu blenderul.
Treceți pasta obținută prin sită, pentru a obține o cremă fină, care va supei finale o textură cremoasă și o culoare aurie.
Puneți zeama limpede (strecurată mai înainte) înapoi în cratiță, pe foc. Adăugați tăițeii și lăsați-i să fiarbă circa 8 minute, apoi adăugați pasta de morcov și ceapă și condimentați după gust cu sare și piper.
Lăsați supa să mai clocotească circa un minut, apoi stingeți focul. Se servește cu verdeață pe deasupra, simplă sau cu crutoane de casă.
Legumele fierte rămase după strecurare se pot pasa sub formă de piure și consuma ca atare, alături de o salată sau de murături. Sau se pot folosi la prepararea unei salate „de boeuf” de post, cu maioneză de caju, nuci sau lapte de soia.
_____________________________________________________________________________________________________
Sursă: Supă de Legume cu Tăiței, Savuroasele Mâncăruri ale Maicii Cipriana de la Mănăstirea Sfânta Ana – Orșova, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 5, 10 august – 10 octombrie 2015, p. 43