Nu cei puternici și agresivi vor moșteni pământul, ci cei blânzi

Fericiți cei blânzi, căci aceia vor moșteni pământul, spune Mântuitorul (Matei 5, 5).

Deși am fi tentați să credem că este vorba despre acest pământ, probabil că Hristos face referire la viața veșnică.

Blandete

Blandete

La răsplata pe care o vor primi cei blânzi în Împărăția cerurilor.

Cei buni și smeriți nu au parte de multe înlesniri în această lume. Ei nu primesc mângâieri omenești, ci Însuși Domnul îi mângâie și le dă pacea Sa.

Celor smeriți Dumnezeu le dă har.

Părintele Constantin Sturzu spune să ne aducem aminte că nu cei puternici și agresivi, ci doar „cei blânzi vor moșteni pământul”.

Chiar dacă puternicii acestui pământ par tari și de neînvins, tăria lor nu este veșnică.

Dumnezeu celor mândri și asupritori le stă împotrivă, spune în Cartea Psalmilor.

„S-au ridicat împărații pământului și căpeteniile s-au adunat împotriva Domnului și a unsului Său [..]” (Ps. 1, 2).

Cei care se înalță deasupra tuturor și se poartă cu asprime vor suferi cădere mare.

„Cel ce locuiește în ceruri va râde de dânșii și Domnul îi va batjocori pe ei! Atunci va grăi către ei întru urgia Lui și întru mânia Lui îi va tulbura pe ei” (Ps. 1, 4-5).

Cel mai blând dintre împărați a fost regele și profetul David, cel care a scris Psaltirea.

„Adu-Ți aminte, Doamne, de David și de toate blândețile lui” (: Ps. 131, 1).

Citește șiBlândețea omului este o adevărată minune 

Sfântul Nicolae Velimirovici pune blândețea pe a treia treaptă a piramidei Raiului.

„Blândețea este fiica smereniei și nepoata lacrimilor. Cei mai mari sfinți din vechime, Samuel, Ioan Botezătorul și Fecioara Maria s-au rugat cu lacrimi Domnului”.

Înaintemergătoare blândeții sunt smerenia și lacrimile.

„Căci așa cum norii varsă ploaia, iar după aceasta se lasă liniștea și pacea, tot astfel și blândețea vine după plâns”.

Blândețea este strâns legată de smerenie. Căci nu poate fi smerit decât cel care este și blând. Iar cel blând nu poate să nu fie smerit.

Sfântul Maxim Mărturisitorul numește smerenia cunoștința de sine.

Cineva este smerit pentru că știe că existența sa este un dar de la Dumnezeu. Este blând pentru că rămâne netulburat cu simțirea.

Nu se supune ispitei de a se supăra, de a se întrista sau a pierde bucuria.

Citește șiDacă vrei să dobândești blândețea, trebuie să îl rabzi pe celălalt în toate

Prin această rezistență a sa de a rămâne neclinitit în fața provocărilor și a tulburărilor dinafară devine înfricoșător pentru diavoli.

Sfântul Evagrie Ponticul spune că nu există nici o altă virtute de care să se teamă dracii mai mult ca de blândețe.

Nici o altă nevoință nu este mai mare și mai valoroasă pentru suflet decât blândețea.

Poți să te rogi și să priveghezi ore în șir. Poți să postești și să bați metanii și să faci orice alt fel de osteneală.

Dacă te mânii sau îți pierzi cumpătul în fața ispitelor, nu ai câștigat nimic.

„Dacă cineva s-ar înfrâna de la mâncăruri și băuturi – dar prin gândurile rele ar întărâta mânia, acela se aseamănă cu o corabie ce călătorește pe mare având pe dracu cârmaci”.

Mânia este o putere a sufletului care ne-a fost dată pentru a ne împotriva răului și diavolului.

De aceea este o greșeală să ne pornim împotriva semenilor noștri. Față de oameni trebuie să arătăm toată blândețea cuvenită, iar față de demoni mânia potrivită.

Chiar și față de sine se poartă cu mânie, iar față de ceilalți cu îngăduință și răbdare.

„Este blând acela care poate răbda insultele aduse lui însuși, dar răzbună pe cei nedreptățiți, devenind răzbunătorul celor batjocoriți”.

Cel care trece cu vederea nedreptatea și nu acționează nu se poate numi blând, nici pașnic, ci mai degrabă indiferent sau laș, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Citește șiBlândețea este stânca de care se sparg valurile grele ale vieții – Sfântul Ioan Scărarul

Sursă articol: Pr. Constantin Sturzu, Blândețea, virtutea de care se tem cel mai tare dracii, Doxologia: https://doxologia.ro/blandetea-virtutea-de-care-se-tem-cel-mai-tare-dracii

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Bartos Carolina

    Referitor la citatul din Biblie de la Matei 5:5 Fericiti sunt cei blanzi,caci ei vor mosteni pamantul.Din comentariul dv. inteleg ca nu este vorba despre acest pamant si spuneti, probabil Hristos face referire la viata vesnica,ne indoim de ce spune Isus Cristos? Nu,chiar la pamant se refera,nu este o gresala ___In psalmul 37 :10,11 se spune:Inca putin si cel rau nu va mai fi,te vei uita la locul unde era si nu va mai fi .11 Dar cei smeriti vor____ ___stapani pamantul___ si isi vor gasi desfatarea in belsug de pace.Ce intelegeti ? Biblia este scrisa de oameni alesi de Dumnezeu ,ei au scris-o sub inspiratia spiritului sfant, sa fi gresit traducatorii? Nu,nu cred. In Matei 5:5 se referea la pamant.Omul a fost facut sa traiasca pe pamant .Isus face o promisiune in care spune ca un nr.de 144.000 de oameni dupa moarte, alesi de pe pamant de Dumnezeu vor urca la cer ca fiinte spirituale.In Revelatia 7 ;4 se spune: Si am auzit( spune Ioan) numarul celor sigilati___:o suta patruzeci si patru de mii,sigilati din toate triburile fiilor lui Israel.Concluzia, omul a fost facut sa traiasca pe pamant ptr.totdeauna,dar in urma neascultarii de Dumnezeu a pacatuit iar plata pacatului este moartea___ in cer sunt fiintele spirituale ascultatoare de Dumnezeu spun acest lucru deoarece si in cer au fost fiinte spirituale care n-au ascultat si l-au urmat pe conducatorul lor Satan Diavolul.Aceste fiinte spirituale rele au fost aruncate jos din cer in preajma pamantului, profetiile facute dovedesc acest lucru, in curand toti cei ce se impotrivesc Adevaratului Dumnezeu vor fi distrusi ptr.totdeauna iar cei ce vor fi gasiti drepti(ascultatori de Dumnezeu) vor mosteni pamantul si vor avea viata vesnica pe pamant.___.In Ioan 17 :3 se spune:Aceasta inseamna viata vesnica = Sa asimileze cunostinta despre tine,singurul Dumnezeu adevarat si despre cel pe care l-ai trimis tu,Isus Cristos.Cu respect mi-am permis sa scriu aceste randuri.Sa auzim de bine.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.