E păcat să dăm milostenie celor care pot munci?
Este un lucru propriu firii omenești să judecăm totul rațional și logic, potrivit cu ceea ce ochii văd și urechile aud.
Judecăm cu ușurință pe orice om care trece pe lângă noi, după felul în care este îmbrăcat, după postură, după gesturi, după expresia chipului.
Dar nu știm care este viața lui, cum este traiul lui, și mai ales, care sunt problemele, lipsurile și neputințele lui.
Pe cei săraci îi încadrăm de regulă în două categorii: cei care merită să fie ajutați, și cei care nu merită, pentru că sunt apți din punct de vedere fizic de muncă.
Unii spun că nu este bine să dai milostenie celor care cerșesc, deși pot să lucreze, pentru a nu-i încuraja să rămână în această stare. Totuși, trei fraze din Sfânta Scriptură ne pot da un răspuns la această frământare.
Mântuitorul spune:
„Nu judecați, ca să nu fiți judecați” (Matei 7,1).
„Celui care cere de la tine, dă-i” (Matei 5, 42).
„[…] întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Matei 25, 40).
Referitor la acest ultim cuvânt, Sfinții Părinți spun că ceea ce facem aproapelui, lui Hristos facem, bine sau rău. Tot ce oferim aproapelui, lui Dumnezeu oferim.
În Pateric avem chiar o istorioară în acest sens. Un bogat i-a dăruit odată unui sărac o haină. Acela însă a mers în târg și a vândut-o, iar banii i-a băut. Mâhnindu-se de fapta săracului, se simțea nemulțumit.
Dar în noaptea aceea a avut un vis în care L-a văzut pe Hristos îmbrăcat cu haina pe care el i-o dăduse săracului. Atunci Domnul i-a zis bogatului: „Nu te întrista, Eu o port”.
Referitor la judecare, un părinte spunea:
„Pe om, dacă-l iei de bun, bun îl găsești, și dacă-l iei de rău, tot pe acela, și rău îl găsești”.
Dar mai este totuși o vorbă, care spune că mai mult îl ajuți pe un om necăjit să învețe să pescuiască, pentru a se putea hrăni toată viața, decât să-i dai un pește o dată, să se sature la o singură masă iar apoi să-l lași în stradă.
__________________________
Sursă: Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/este-pacat-sa-miluiesti-oamenii-buni-de-munca-care-cersesc