Când facem ceva care nu are nevoie de o concentrare mintală, ne putem ruga în tăcere cu rugăciunea lui Iisus – Sfântul Ioan Gură de Aur
Rugăciunea minții este preluată după modelul vameșului, care stătea în spatele templului și nu îndrăznea să ridice ochii prin pricina smereniei, se ruga zicând: „Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!” (Luca 18, 9-14)
Rugăciunea lui Iisus, cum mai este numită, îl ajută pe om să se curețe lăuntric și să sporească în cunoașterea lui Dumnezeu și în apropierea de el.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că avem nevoie de cuvinte în vremea rugăciunii pentru că ele ne ajută să ne concentrăm.
„Am nevoie de cuvinte în rugăciune pentru a nu-mi lăsa mintea să rătăcească. Dacă încerc să stau în liniște chiar și pentru câteva minute, în rugăciune fără cuvinte, mintea mea rătăcește teribil”.
Scopul acestei rugăciuni este adunarea minții și coborârea ei în inimă, pentru a atinge starea de pocăință și de smerenie.
Mintea nu trebuie să stea fără ocupație, pentru că vrăjmașul seamănă gânduri rele sau necurate. De aceea este indicat ca atunci când nu suntem implicați în activități care necesită concentrarea minții, să ne îndeletnicim cu rugăciunea minții.
„Ori de câte ori facem ceva care nu are nevoie de o concentrare mintală semnificativă, ne putem ruga în tăcere cu Rugăciunea lui Iisus. Dacă nu este nimeni în apropiere, putem spune cuvintele cu voce tare, fără a provoca probleme”.
Trebuie să ne ferim însă de a rosti această rugăciune ca pe o poezie sau ca pe o formulă magică. Rugăciunea lui Iisus trebuie săvârșită cu inima înfrântă și smerită și cu multă luare aminte.
„Nu trebuie să fie rostită ca și cum recităm o formulă sau am încerca să Îl influențăm pe Dumnezeu cu cuvinte magice, ci din inimă, cu concentrare deplină”.
Cel care se adresează Domnului cu inima înfrântă și smerită, simte puterea și prezența Lui în viața sa.
„Sufletul nostru devine mai fin racordat la ceea ce face El, iar El răspunde chemării noastre de a ne ajuta. Aceasta nu este o meditație pentru a te elibera de stres, ci o smerită rugăciune către Mântuitorul”.
_______________________________
Sursă: Sfântul Ioan Gură de Aur, Problemele Vieții; Pr. Prof. Philip LeMasters, Credinţa uitată. Vechi adevăruri din Răsăritul creştin pentru creştinii contemporani: http://ortodoxia.me/sfantul-ioan-gura-de-aur-cand-nu-te-afli-in-biserica-sa-spui-tainic-in-sinea-ta-aceste-3-cuvinte/