Vitamina B2 – Rol, Beneficii, Surse Alimentare
Vitamina B2 (riboflavina) este o vitamină solubilă în apă, pe care corpul nostru nu o poate stoca, de aceea are nevoie să o preia din alimentație. Vitamina B2 joacă un rol major în producerea de energie, creșterea și repararea țesuturilor.
Vitamina B2 – Rol și beneficii
Riboflavina ajută la transformarea carbohidraților în zahăr, și acționează ca un combustibil pentru multiplele funcții ale corpului. Vitamina B2 acționează de asemenea ca un antioxidant care încetinește ritmul de îmbătrânire a corpului.
– Ajută la producerea de energie
– Contribuie la formarea de celule roșii și anticorpi
– Stimulează circulația sângelui și buna oxigenare a sistemelor de organe din corp
– Asigură buna dezvoltare a organelor de reproducere
– Ajută la creșterea și repararea țesuturilor (pielea, țesutul conjunctiv, ochii, membranele mucoase sistemul nervos și sistemul imunitar)
– Ajută la menținerea pielii și unghiilor sănătoase și la creșterea părului .
– Reglementează activitatea tiroidei
– Previne durerile de cap, migrenele, acneea, dermatita, eczemele și artrita reumatoidă
– Protejează sistemul nervos (amorțeală, boala Alzheimer, scleroza multiplă, anxietate, epilepsie)
– Joacă un rol important în creșterea normală (formarea de proteine)
– Protejează împotriva bolilor de ochi și deteriorarea vederii
– Încetinește progresia virusul HIV
– Stimulează absorbția mineralelor și vitaminelor (fier, acid folic, și alte vitamine B1, B3 și B6)
– Protejează tubul digestiv
– Ajută la buna dezvoltarea fătului
– Crește imunitatea naturală (prin consolidarea rezervelor de anticorpi și a sistemului de apărare împotriva infecțiilor)
Lipsa de Vitamina B2 - Simptome
Deficitul de vitamina B2 poate afecta metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor. Acesta se manifestă în special sub forma unor leziuni ale pielii, îndeosebi la nivelul gurii, limbii sau colțul gurii.
– Ochii roșii, sensibilitate mare la lumină, senzație de arsură a ochilor
– Buze arse, inflamații ale gurii, limba umflată
– Păr gras, mătreață, căderea părului
– Riduri premature
– Unghii despicate
– Nivel scăzut de energie
– Amețeală, insomnie
– Digestie proastă
– Încetinirea răspunsurilor mentale
Lipsa de Vitamina B2 ar putea duce la funcționarea necorespunzătoare a glandelor suprarenale, care la rândul lor ar putea conduce la anemie, sindromul de oboseală cronică sau apariția cataractei. Deficitul de riboflavină este o cauză majoră a preeclampsiei la femeile gravide.
Netratat în mod corespunzător, acest deficit poate duce la umflarea limbii, la apariția dermatitei seboreice și chiar la afectarea funcției nervoase.
Surse de vitamina B2
Vitamina B2 pot fi găsită în diferite alimente. Cele mai importante surse de riboflavină sunt:
– produsele lactate (brânza)
– drojdia de bere, soia, orezul, mazărea uscată, cereale integrale
– semințele de floarea soarelui și susan, migdalele
– ficatul, ouăle
– peștele (petele gras, stridiile, somonul, heringul, macroul, fructele de mare)
– carnea slabă, ciupercile
– broccoli, spanacul, sparanghelul și avocado
Din fericire, spre deosebire de alte vitamine, vitamina B2 nu se pierde la gătit, prin prepararea alimentelor. Cu toate acestea, ea este distrus de lumina puternică a soarelui și de bicarbonatul de sodiu.