Leac tămăduitor din ARGILĂ – pentru RĂNI, TĂIETURI, IRITAȚII, INFECȚII și alte probleme ale PIELII
Această rețetă a fost concepută de botanista Rosemary Gladstar ca remediu de prim-ajutor în caz de tăieturi, răniri, pișcături de insecte, arsuri sau alte probleme care vizează integritatea pielii.
Toate ingredientele sunt naturale și sigure pentru uz extern. Ingredientul principal al acestei pudre este argila.
Acest remediu care izvorăște din pământ și care este chiar parte a pământului – argila – este folosită în scop terapeutic de milioane de ani.
Popoarele indigene din întreaga lume au întrebuințat-o încă din vremuri preistorice sub formă de cataplasme sau băi.
Popularitatea ei a crescut în ultimii ani datorită efectelor binefăcătoare pe care le-a demonstrat asupra pielii. Studiile moderne au arătat că unele tipuri de argilă au proprietăți antibacteriene.
Cel mai des, este folosită ca terapie externă, în scop dermatologic. Familiile cu copii ar trebui să aibă tot timpul argilă în casă, deoarece este extrem de utilă în caz de înțepături de țânțari și alte insecte (argilă umezită cu puțină apă). Calmează mâncărimile și reduce umflătura.
Poate fi aplicată și pe tăieturi și zgârieturi. Trage afară murdăria, curăță rana, reduce durerea și accelerează procesul de vindecare.
În arsuri minore de bucătărie și arsuri solare se aplică sub forma unei paste. Se acoperă cu o folie de plastic pentru a menține locul umed și a preveni uscarea ei.
Argila are și efecte de înfrumusețare, motiv pentru care este atât de des întrebuințată în măști faciale. Micșorează porii, strânge și tonifică pielea, elimină impuritățile, înlătură celulele moarte ale pielii și îmbunătățește aspectul acesteia. Este folosită și pentru tratarea acneei.
Unul din cele mai importante beneficii ale argilei este capacitatea sa de a trage afară toxinele și bacteriile, ajutând inclusiv la vindecarea infecțiilor.
Datorită efectelor detoxifiante, poate fi folosită la băi. Ajută la reducerea eczemelor și a mâncărimilor.
__________________________
Ingrediente
• argilă (4 linguri)
• rădăcină de tătăneasă măcinată (1 lingură)
• rădăcină de gențiană măcinată (1 lingură)
• aloe vera pudră (1 lingură)
Preparare
Rădăcinile din plante trebuie să fie uscate. Se macină prin râșnița electrică de cafea și se transformă în pulbere.
Amestecați argila cu pudrele din plante și păstrați amestecul într-un borcănel de sticlă.
______________________________
Moduri de utilizare
Adăugați puțină apă în amestecul de mai sus și amestecați cu o linguriță de plastic. Trebuie să obțineți o pastă moale, dar care „se ține”.
Se aplică direct pe zonele pielii afectate de răni, tăieturi, înțepături de insecte etc.
Păstrați pulberea sau pasta obținută într-un borcănel de sticlă închis ermetic.
În caz de arsuri sau iritații fierbinți cu mâncărimi ale pielii, autoarea acestei rețete recomandă adaosul a câtorva picături de ulei esențial de mentă. Acesta va produce un efect reconfortant de răcorire și totodată de calmare a pielii afectate.
Dacă este vorba de o infecție, se pot adăuga câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai (tea tree) sau/și ulei esențial de lavandă. Ambele au proprietăți antibacteriene, antifungice și totodată conservante.
______________________________
Surse bibliografice:
1. Rosemary Gladstar, Plante medicinale pentru sănătatea copilului tău, Argilă tămăduitoare, Editura Litera, București, 2016, pp. 86-87
2. Keeper of the Home, Clay As a Natural Home Remedy: https://keeperofthehome.org/clay-as-a-natural-home-remedy-yes-really/
3. Lynda B. Williams, David W. Metge, Dennis D. Eberl, Ronald W. Harvey, Amanda G. Turner, Panjai Prapaipong and Amisha T., Poret-Peterson, What Makes a Natural Clay Antibacterial? Environmental Science Technology, 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3126108/