Plantele și alimentele AMARE CURĂȚĂ corpul, stimulează DIGESTIA și ajută la slăbit
De mii de ani, plantele amare au fost folosite de medicina alternativă, datorită proprietățile lor astringente, digestive, purificatoare, tonice, relaxante și anti-inflamatoare.
Plantele amare – precum pelinul, gențiana, coada-șoricelului, păpădia și cicoarea sunt extrem de utile pentru detoxifierea și întărirea corpului, dar mai ales pentru remedierea problemelor digestive. Aceste plante sunt de asemenea importante pentru echilibrarea psihică și emoțională, alungând tristețea și depresia.
♣ Stimulează digestia
Plantele foarte amare la gust sunt foarte bune mai ales pentru persoanele care întâmpină probleme în digerarea grăsimilor.
Gustul amar stimulează glandele salivare și trimite semnale la creier să semnalizeze mai departe întregul sistem gastrointestinal (ficatul, pancreasul și intestinele) să elibereze gastrina – un hormon care stimulează secreția de suc gastric și flux biliar.
♣ Ajută la absorbția nutrienților
Deși sunt neplăcute și la gust greu de consumat, alimentele și plantele amare ajută enorm procesul de digestie. Cu cât sunt mai bine digerate alimentele, cu atât mai multe substanțe nutritive va absorbi corpul din ele. Indiferent de cât de sănătoase sunt alimentele pe care le mâncăm, dacă absorbția este deficitară.
Foarte mulți medici nutriționiști recomandă persoanelor cu probleme digestive să consume mai des salată de păpădie, să bea ceai de pelin sau de gențiană sau să consume bitteruri.
♣ Curăță corpul
Plantele și rădăcinile amare ajută la menținerea corpului curat. Acestea conțin fibre care ajută la “măturarea” deșeurilor prin tractul digestiv, precum și compuși sulfuroși care susțin căile naturale de detoxifere din ficat
♣ Stimulează metabolismul și ajută la slăbit
Alimentele și plantele amare, precum ceaiul verde, s-au dovedit de asemenea eficiente în stimularea metabolismului. Consumul de ceai verde reprezintă una din cele mai ușoare metode de accelerare a metabolismului.
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că extractul de ceai verde crește metabolismul cu 4% pe o perioadă de 24 de ore. Totodată, ceaiul verde inhibă absorbția și depunerea grăsimilor, menține normal nivelul glucozei după masă și reduce apetitul. Persoanele care aleg alimentele dulci și resping alimentele amare au un risc mai mare de sindrom metabolic.
♣ Combat radicalii liberi și stimulează funcția imunitară
Studii recent au arătat că alimentele amare, inclusiv ciocolata neagră, combat radicalii liberi din corp. Acesta conțin foarte mulți nutrienți care întăresc imunitatea, menține colesterolul sub control, echilibrează hormonii, elimină toxinele din sânge, metabolizează grăsimile și previn bolile: beta-caroten (pentru sănătatea pielii), acid folic (pentru sănătatea sistemului nervos), vitamina K (pentru o coagulare sănătoasă a sângelui) și fitochimicali (pentru un răspuns inflamator bun).
→ Plante și alimente amare
Lista alimentelor și plantelor amare este foarte generoasă. Unele din ele sunt atât de amare, încât pot fi consumate doar sub formă de ceai (îndulcite cu miere sau zahăr brun).
• Angelica (folosită pentru răceală și reumatism), ca stimulent, aperitiv, tonic.
• Mușețelul (folosită pentru febră și agitație), ca sedativ și antispasmodic.
• Păpădia (folosită pentru curățarea sângelui, scăderea colesterolului și tensiunii arteriale), ca diuretic.
• Ungurașul (folosită pentru răceală, afecțiuni respiratorii (ca sirop sau pastile pentru tuse).
• Armurariul (pentru detoxifierea ficatului), ca antidot pentru otrăvirea cu ciuperci otrăvitoare.
• Menta (folosită pentru greață, dureri de stomac), ca tonic și stimulent psihic
• Pelinul – tonic, diuretic, antiseptic, aperitiv, detoxifiant.
• Coada-șoricelului (folosită pentru răceală, afecțiuni ale femeii), ca astringent
Plante amare menționate în Biblie:
• Cicoare
• Coriandru
• Păpădie
• Unguraș
• Mentă
• Andive
• Măcriș
• Pelin
Alte plante și alimente amare
– Ciocolata neagră
– Cafeaua
– Susanul
– Kale
– Hreanul
– Năsturelul
– Pătrunjelul
– Mărarul
– Rucola
– Urzica
– Aloe vera
– Gențiana
– Goldenseal
– Pepenele și castravetele amar
– Turmericul
– Semințele de schinduf
– Verdețurile
– Orzul
– Busuiocul
– Salata
– Gențiana
– Frunzele de sfeclă
– Anghinarea
Mulțumesc ptr info!