FAGURELE de miere – beneficii și contraindicații
Fagurele de miere este o adevărată delicatesă pentru iubitorii de produse apicole. Acesta înmagazinează toate substanțele binefăcătoare din miere, polen, propolis și ceară, fiind un supliment alimentar complex.
Poate fi folosit și ca remediu, îndeosebi împotriva afecțiunilor respiratorii și digestive. Fagurele de miere este făcut din ceară și dispus sub formă de celule hexagonale, în care se păstrează mierea.
Ceara de albine este bogată în acizi grași de lanț lung și alcooli de lanț lung, sau esteri, compuși care în studii s-au dovedit benefici sănătății.
Cuprins
Fagurele de miere – beneficii
Asemenea acizilor grași regăsiți în pește, acizii grași din ceară au efecte benefice asupra inimii. O recenzie apărută în anul 2004 în jurnalul Experimental Biology and Medicine a arătat că alcooli de lanț lung ajută la scăderea colesterolului.
Studiile clinice pe oameni au arătat că substanțele din ceară au scăzut colesterolul LDL cu 21%. Totodată, acestea exercită efecte antioxidante prin care protejează ficatul.
Participanții la un studiu publicat în 2013 în Korean Journal of Internal Medicine au primit un preparat din alcool din ceară timp de 24 de săptămâni. Rezultatele au arătat că tratamentul a reglat funcția ficatului și a ameliorat simptomele de ficat gras.
Același studiu arată că alcooli ceroși din fagurele de miere reduc nivelul insulinei și markerii de rezistență la insulină. Prin această susținere a metabolismului glucozei, fagurele de miere poate avea efecte anti-diabetice.
Fagurele de miere – indicații terapeutice
Fagurele de miere sprijină sistemul imunitar și poate fi util pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii sau stomacale. Mestecarea îndelungată a celulelor de fagure cu miere poate aduce beneficii și cavității bucale.
Totodată, fagurele de miere are efect tonic și energizant, ajutând la înlăturarea stărilor de oboseală, astenie și anemie. Mierea depozitată în aceste celule este 100% crudă și are cel mai mare grad de puritate.
• curăță dinții
• dezinfectează cavitatea bucală
• reduce inflamația gingivală
• combate gingivita și paradontoza
• întărește imunitatea
• previne răcelile și gripa
• ajută în sinuzită, rinită, bronșită, inflamația gâtului
• calmează sistemul nervos
• combate nevroza
• reduce aciditatea gastrică excesivă (util în ulcer)
• atenuează arsurile stomacale și durerea de stomac
Fagurele cu miere este un produs apicol recomandat îndeosebi categoriilor de persoane sensibile, precum copiii, vârstnicii, femeile însărcinate, anemicilor și convalescenților.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’11471, 10050′ button=’Cumpără aici’]
Mod de administrare și precauții
Deși pare un aliment inofensiv, din care putem consuma oricât, fagurele de miere trebuie administrat în doze moderate. Într-o ediție din luna mai, anul 2009, The Case Journal a prezentat cazul unei femei care a ajuns la spital cu o obstrucție intestinală (blocaj gastrointestinal) după ce a consumat cantități mari de fagure de miere pe o perioadă de 2 luni.
Fagurele s-a acumulat în tractul gastrointestinal, formând o masă mare care a trebuit îndepărtată prin intervenție chirurgicală.
Se pot consuma câte 4 celule de fagure, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Se pot face cure de câte 6 săptămâni. Ceara care rămâne după mestecarea îndelungată poate fi înghițită sau aruncată.
Sursă: Live Strong, What Are the Benefits of Eating Honeycomb? https://www.livestrong.com/article/486228-what-are-the-benefits-of-eating-honeycomb/