Ce conține PÂINEA din magazine, și ce boli poate provoca (un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România)
Potrivit statisticilor, noi, românii, suntem cei mai mari consumatori de pâine din toată Europa. Din acest motiv, conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România, împreună cu o echipă de experți, a realizat un studiu privind calitatea pâinii feliate din comerț. Au fost descoperite foarte multe nereguli.
Au fost analizate mai multe sortimente de pâine feliată, achiziționate în luna septembrie din mai multe supermarketuri și hipermarketuri din țară, pentru a stabili care este conținutul real al acestor produse.
Companiile și distribuitorii analizați:
• Vel Pitar (Râmnicu Vâlcea)
• SC Boromir Prod Sa (Buzău)
• SC Parisgal SRL (Galați)
• SC Dobrogea Grup SA (Constanța)
• SC Karamolegos Narkery România SA (Ilfov)
• SC Onix Panificație SRL (București)
• SC Grewe RL (Sibiu)
• SC Smart Food Solutions (București)
• SC Good Milles România SA (Ilfov)
• SC Mibos Project SRL (Dragoslavele – Argeș)
• SC Velrom SRL (Târgoviște)
Și pâinea produsă sub marca:
• Auchan
• Cora
• Ldl
• Bila
• Mega Image
• Carrefour
• Kaufland
• Dobnedjanski Hliab SA (Bulgaria)
Au fost examinate următoarele tipuri de pâine: pâine albă (30% din sortimentele analizate), pâine graham (15%), pâine neagră, dietetică, cu secară, integrală, fără gluten, cu cartofi, din grâu sălbatic, din mai multe tipuri de făină (10%) și pâine intermediară (4%).
Au fost investigate informațiile de pe etichetă referitoare la:
– compoziția, cantitatea și originea ingredientelor
– metodelor de fabricație sau producție a pâinii
– denumirea sub care este comercializată pâinea (să nu inducă în eroare consumatorul)
Ce conține pâinea noastră cea de toate zilele
Rețeta de bază a pâinii conține doar 4 ingrediente: făină, drojdie, sare și apă. Cu toate acestea, investigatorii au descoperit că 96% din produsele analizate nu sunt fabricate conform rețetei tradiționale.
În urma analizei ingredientelor folosite la fabricarea tipurilor de pâine selectate, au fost identificate și alte ingrediente, care consumate zilnic și pe termen lung, pot dăuna sănătății:
• zahăr, glucoză, sirop de glucoză
• margarină, ulei vegetal de palmier, ulei vegetal, ulei de rapiță
• făină de soia, făină de fasole, făină de orez, făină de porumb
• fibre vegetale, fibre de citrice
• lapte praf, zer praf
• amidon de porumb, gluten, fulgi de cartofi
• grăsimi vegetale nehidrogenate
• acid ascorbic
• diacetat de sodiu
• carbonat de calciu
• cisteină
• propionat de calciu
• stearoil 2 lactilat de sodiu
• fosfat monocalcic
• gumă de guar, gumă de xantan
• hidroxipropilmetilceluloză
• mono și diglceride ale acizilor grași
• acid tartric
• glicerină
• citrat de lecitină
• esteri ai glicerolului cu acid acetic
• acizi grași
Potrivit acestor descoperiri, consumatorii au foarte multe „motive” să citească eticheta produselor pe care le cumpără, mai ales a celor consumate zilnic, precum pâinea, alegând cea mai bună variantă.
– În 73% din sortimentele de pâine analizată au fost descoperiți conservanți alimentari.
– În 60% din sortimentele de pâine analizată au fost descoperiți adaos de gluten (fapt care arată că făina folosită este de calitate proastă, săracă în proteine).
– În 56% din sortimentele de pâine analizată s-au folosit adaosuri de zahăr (glucoză și sucroză cu indice glicemic mare care pot provoca boli cardiovasculare, constipație cronică și cancer de colon).
– În 47% din sortimentele de pâine analizată a fost folosit un adaos de ulei din palmier și de rapiță.
– În 46% din sortimentele de pâine analizată nu este menționată tipul de făină de grâu folosit
– În 27% din sortimentele de pâine analizată au fost folosite enzime (pentru îmbunătățirea calitatea făinii în mod artificial).
– În 25% din sortimentele de pâine analizată au fost descoperite mai multe tipuri de făină, netrecute pe etichetă: făină de soia, făină de fasole, făină de orez, făină de porumb.
-În 12% din sortimentele de pâine analizată s-a folosit margarină (care conține grăsimi nesănătoase ce se pot depune pe artere și cauza boli cardiovasculare).
Aditivi alimentari identificați
În toate cele 52 de tipuri de pâine analizate, investigatorii au identificat 18 aditivi alimentari care au riscuri mari pentru declanșarea unor afecțiuni medicale, dat fiind că pâinea este un aliment consumat zi de zi.
• E170 (carbonat de calciu, care provoacă flatulență, constipație și hemoroizi, dureri abdominale, pietre la rinichi)
• E200 (acid sorbic, un conservat obținut dintr-un gaz toxic, care provoacă reacții alergice la nivelul pielii și aparatului respirator)
• E262 și E334 (conservanți care ajută la reglarea acidității)
• E282 (propionat de calciu, un conservat care poate da reacții alergice și dureri de cap)
• E300 (acid ascorbic, un agent obținut din glucoză, care poate cauza diaree și pietre la rinichi, atacând smalțul dentar)
• E344 (citrat de lecitină, folosit ca conservant)
• E341 (fosfat monocalci, agent de solidificare, care poate perturba tranzitul intestinal)
• E412 (gumă de guar, un agent de îngroșare care poate provoca alergii)
• E415 (gumă de xantan, obținută din fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei, folosită ca agent de îngroșare și stabilizare)
• E422 (glicerină, folosită ca umectat, pentru menținerea pâinii proaspete în mod artificial)
• E464 (hidroxipropilmetilceluloză (folosit pentru îngroșare și umplutură)
• E471, E472 (acizi grași)
• E481 (agent de tratare a făinii)
• E920 (cisteina, un agent de tratare a făinii, contraindicată diabeticilor)
Cei mai mulți aditivi alimentari au fost descoperiți în pâinea SC Good Milles România SA Ilfov, SC Velpitar SA Râmnicu Vâlcea, SC Onix Panificație SRL București, Hypermarketul Cora, SC Patisgal SRL Galați, SC Boromir Prod SA Buzău, SC VelRom SRL Târgoviște și SC Mibos Project SRL Dragoslavele Argeș.
Atenție la denumirea pâinii sau la mesajul înscris pe ambalaj
Unele companii induc în eroare consumatorii prin denumirea pe care o oferă pâinii sau prin mesajul înscris pe ambalaj. De exemplu, „Pâinea copiilor” (produsă de Smart Food Solutions București) nu trebuie percepută ca singurul tip sau cel mai bun tip de pâine care poate fi oferită copiilor. Alte exemple:
– Pâine “bogată în fibre” (aceasta trebuie să respecte regula de minim 6 g de fibre per 100 g de produs)
– Pâine “aleasă cu făină integrală” (nu este neapărat un produs calitativ superior, așa cum se înțelege din denumire)
– Pâine “mereu proaspătă” (prospețimea pâinii nu poate fi mereu menținută)
– „Pâinea bună a vremurilor noastre” (creează impresia că este un produs tradițional, însă această pâine conține zahăr, margarină și acid ascorbic)
– „Această pâine feliată îți asigură o digestie ușoară, precum și energia necesară unei zile pline de activitate, fără a lua în greutate” – produsă de Smart Food Solutions București (induce în eroare consumatorii, produsul conținând de fapt glucoză și ulei de palmier nehidrogenat)
– „Pâine cu un conținut redus de sare” (nu se încadrează în cerințele Regulamentului de 0,39 g de sodiu/100 g de produs, deoarece aceasta conține 0,99 g de sodiu/100 g de produs)
„Pâinea trebuie să rămână în permanență naturală, curată, nefalsificată în vreun fel, dacă ținem să ne fie prielnică”, a declarat dr. ing. Gheorghe Moldoveanu. Acesta a mai spus că pâinea este un adevărat simbol, atât al hranei fizice zilnice, cât și al hranei spirituale și al identității naționale.
Sursă: http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-painii-feliate/MzAyLTIy.html
Studiu,ptr. ce,ca treaba merge inainte…!?
De ce ii mai lasă sâ produca aceste tipuri de otravuri ? De fapt toate alimentele sunt otrăvite . De acea sunt atâtea cazuri de cancer . Pe vremea lui Ceauşescu nu erau atâtea E-uri . Ne dâdea salam cu soia si spuneam câ nu e bun . Era de p sută de ori cu ce se gaseste acum . Nu erau atâtia oameni cu cancer , iar soia e un aliment de bază acum
DACA SANT OTRAVURI DE SE FABRICA TOATE CINE ARE INTERES S DE CE NU SE INTERZICE
Raman doar la stadiu de control??Sa le interzica sa mai vanda paine facuta cu tot felul de porcarii!!!!
banii,banii,prostii maninca orice,asta e ideea,noua ne da otrava si ei mor inaintea noastra ca li se pun banii in gat si face poc!
o nenorocire , sa le fie rusine , copiii lor mananca asa ceva ?
Studiul este facut ca sa stim sa cumparamsi sa alegem.Cea mai mare putere in stoparea vanzarii este sa nu mai cumpere omul.Atata timp cat omul se inghesuie sa cumpere , nici o lege nu ii va opri
SA LE INTERZICA SA MAI VANDA ALIMENTELE FACUTE CU TOT FELUL DE PORCARII!
Romanii sunt mari consumatori de paine,pentru saraci,fiind singurul aiment pe care il pot cumpara.Un mijloc usor de a ne imbolnavi,au aparut multe boli,care nu isi gasesc leacul in medicina,de fapt paine fiimd unul din motivul adevarat, otrava pentru toti.Scapa cine poate,selectie naturala.Aceasta este parerea mea.Am o durere si am fost le multi doctori de multe specialitati,bani chieltuiti pe anilze si la cabinete private si in concluzie;nu stiu ce boala aveti doamna!
problema e alta,toate soiurile de paine sunt cu e/uri,aditivi sau mai stiu eu ce,asa ca degeaba vrei sa cumperi o paine sanatoasa,de unde/o faci acasa.
Popor de tampiti. Cat de greu e sa faci prin lege un organ de control al compozitiei produsului, autofinantat din sanctionarea producatorului sau la recidiva confiscare, inchidere? Obliga-l pe bivol sa treaca corect componentele produsului pe eticheta si cu rosu aditivii folositi potential periculosi si ai sa vezi ca scad la sfert nr. de cancer de colon, stomac, samd precum si produsele cu continuturi dubioase.
Pai daca ar interzice toate astea ar muri industria alimentara asa e si cu medicamentele sunt chimicale care ne omoara dar ei castiga enorm de mult , va dati seama cat ar pierde
nu mai pot ei de copii nostri ..le pasa numai de buzunarul lor si atit.!
Si ce face APC România?!!
Pai, in loc sa ne plangem, mai bine actionam, ce ziceti?
In piata e faina integrala si sare neiodata.
Drojdie se gaseste peste tot. De retete nu-i problema.
Prepararea painii adica framantatul dureaza maxim 7 minute pentru 1 kg.
Cu ocazia asta mai scapam si de anchilozarea degetelor de la utilizarea excesiva a mobilului:) O mai lasi vreo 20 de minute la crescut, o modelezi imediat (cam 3 min) si o bagi la cuptor. Si gata. Fara e-uri, proaspata si calda si naturala. In plus e painea cea de astazi (chiar daca e de toate zilele) pe care ne-o ofera Dumnezeu. Proaspata si aburinda. De obicei intre noi si El, Dumnezeu e bine sa nu fie nici un intermediar. Multumesc pentru ca ati citit acest mesaj. Si mult succes catre sanatatea cea de toate zilele.
„Hrana sa va fi medicament si medicamentul hrana.” Hippocrate.