Sălașul spiritelor: Școala centrală din București
Că Bucureștiul este împânzit de mituri urbane incredibile nu mai este o noutate, din repertoriul său de case bântuite și legende cu fantome și demoni, făcând parte și Școala centrală.
Capitala, învăluită în mister
În timp ce în alte locuri din lume, clădirile bântuite sunt considerate importante obiective turistice, în România au fost și rămân încă un subiect tabu.
Transmise în fel și chip, prin viu grai, legendele urbane ale fiecărui oraș par să devină un subiect din ce în ce mai intens mediatizat. Aici este inclus și Bucureștiul, despre care se spune că ar reprezenta una dintre cele mai bântuite capitale europene.
Clădirile vechi din capitala țării au reprezentat, de-a lungul timpului, subiecte de legendă, unele haioase, însă majoritatea înfiorătoare. Începând de la demoni și fantome, până la misterioasa rețea de tuneluri subterane, răspândită sub oraș, toate sunt presărate cu mister și curiozitate.
O legendă care stârnește în continuare interesul celor pasionați de deslușirea celor mai inexplicabile fenomene, face, de această dată referire la Școala centrală, despre care se spune că ar fi bântuită de spirite.
Școala Centrală din București
Școala centrală din București, de pe Strada Icoanei, se numără printre cele mai vechi din capitală. Cunoscută drept instituție de învățământ preuniversitar, aceasta a beneficiat, de-a lungul timpului, de mai multe denumiri, printre care și ”Pensionatul Domnesc de Fete”.
În perioada interbelică, clădirea se numea ”Maria Brâncoveanu”, urmând ca în perioada comunistă, să apară sub denumirea de ”Zoia Kosmodemianskaia”.
Construită la sfârșitul secolului al 19-lea, de către arhitectul Ion Mincă, clădirea a fost folosită ca loc pentru educația fetelor, însă odată ajunse aici, acestea erau întâmpinate de un regim extrem de sever.
Într-una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ ale vremii aveau acces doar fiicele marilor demnitari sau boieri ai țării, elita acelor vremuri, cum se mai spune.
Legendele Pensionatului Domnesc de Fete
Tinerele ajunse în Pensionatul Domnesc de Fete erau închise și obligate să îndure modalitățile aproape barbare ale cadrelor didactice. Aici, fiecare cameră spune o poveste, una mai sinistră ca alta, amatorii de paranormal povestind despre fantome care ar sălășlui în clădire.
Conform legendei, se spune că atât în clădire, cât și în curtea interioară, în tot acest timp, au fost auzite și simțite zgomote mai mult decât stranii și adieri reci, urmate de un miros respingător și inexplicabil.
Din relatările martorilor rezultă că școala centrală reprezintă un loc sinistru, în care obiectele o iau din loc, iar ferestrele și ușile se trântesc singure.
Tot legendele spun că Școala centrală ar fi împânzită de camere secrete, și de incinte stranii, dezafectate, cu pereți ai clădirii ce ar indica uși zidite, parcă, în grabă.
Un alt mister care sporește curiozitatea pasionaților de paranormal stă în subsolul imobilului, despre care se spune că nu ar fi scăpat nici el de spiritele care bântuie întreaga clădire.
În prezent, zgomotele ciudate au devenit deja o obișnuință, iar unii susțin că aici ar exista și capătul unui tunel.