Locul fosilier ”Dealul Bujoarele”

Arie protejată de interes național, locul fosilier Dealul Bujoarele este cunoscut ca o importantă rezervație naturală de tip paleontologic, situată în comuna Turcoaia, județul Tulcea.

parcul-national-muntii-macin-10

Parcul National Muntii Macin

În partea de vest și sud-vest a Tulcei, Dobrogea se prezintă deluroasă, cu peisaj de stepă, silvostepă și vârfuri stâncoase, care, de altfel, alcătuiesc și Parcul Național Munții Măcinului.

Zona slab populată este străbătută de păsările migratoare, în perioada primăverii și toamnei, locul fiind unul ideal pentru observarea acestora, precum și a păsărilor de pradă.

Locul-fosilifer-Dealul-Bujoarele-20110902124317

Locul fosilier Dealul Bujoarele

În lipsa unui centru care să poate oferi informații turistice, vizitatorii nu au altă cale decât parcurgerea traeului cu mașina. La câțiva kilometri de Măcin, spre stânga, drumul duce direct în parc.

Rezervația naturală Dealul Bujoarele

Pe suprafața de aproximativ opt hectare își duc existența  numeroase reptile, precum șopârla de câmp și vipera cu corn, sau țestoasa de uscat dobrogeană. Dealul Bujoarele adăpostește resturi de faună fosilă, existente în perioada geologică a devonianului.

????????

Testoasa de uscat dobrogeana

Astfel, vizitatorii pot observa în stratele de șisturi argiloase, gresii și cuarțite, resturi de crustacee, corali și moluște.

În rezervația naturală, punctul fosilier este alcătuit din dealurile Bujorul Bulgăresc și Bujorul Românesc.

parcul-national-muntii-macin-8

Rezervatia naturala

Primul dintre acestea, Bujorul Bulgăresc, este alcătuit din culmea principală, al cărui vârf, Caraciula, atinge nu mai puțin de 222 metri altitudine. În acesta zonă, clima este temperat-continentală, valorile precipitațiilor anuale înregistrând 465 mm.

macin

Rezervatia naturala

În Dealul Bujorul Românesc fauna este mai săracă decât în Dealul Bujorul Bulgăresc, aici rocile fiind puternic alterate și diagenizate, fapt ce a dus la conservarea slabă a suprafețelor de strat cu urmă fosilă.

În Rezervația Dealul Bujoarele, unde predomină tentaculiţii (clasă de animale artropode marine fosile) și crinoidele, pasionații de biologie au un motiv de bucurie.

tentaculite-01f

Tentaculiti

Aici, pe versantul estic, pot fi admirate suprafețe întregi acoperite de crinoide (crini de mare), cu toate că acestea sunt slab conservate.

post-15415-0-29764500-1365872612

Fosila crinoid

Cu privire la brahiopode (nevertebrate marine), acestea sunt mai dificil de determinat specific, fiind destul de rare în zonă.

Lac unic în rezervație

Cei sosiți în Rezervația Dealul Bujoarele, nu pot rata o întâlnire cu lacul antropic ”Iacobdeal”, supranumit ‘’La fântână’’.

Situat la doar cinci kilometri distanță de rezervație, lacul, prezent pe teritoriul comunei Turcoaia, s-a format în cuveta rezultată din extragerea granitului.

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal

Obiectivul turistic al Munților Măcin este unic în România, datorită modului de formare, atrăgând negreșit vizitatorii din toate părțile țării.

Zona acoperită în prezent de apă a reprezentat, în vremurile de odinioară, un important punct de atracție, datorită granitului dur. Granitul dificil de prelucrat a rezultat în urma exploatării rocii, perioadă în care a fost atins un filon feldspatic, motiv pentru care a fost pornită excavarea a două galerii în masa pietroasă.

În timpul lucrărilor, stratul acvifer cu debit foarte bogat a fost eliberat, însă, aflat sub presiune, acesta a răbufnit, în cele din urmă ocupând cuveta carierei.

Localizare

Locul fosilier Dealul Bujoarele se găsește în partea nord-vestică a județului Tulcea, respectiv în lunca stângă a Dunării, în Depresiunea Cerna-Mircea Vodă, în apropierea drumului național DN22D, care face legătura între localitatea Cerna și orașul Măcin.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.