Cetati medievale din Romania si legendele lor

O vacanta utilă in Romania se poate face alegand destinatii pline de semnificatie istorica, religioasa sau culturala.

Manastirile, traseele montane si cetatile vechi sunt printre cele mai vizitate locuri din tara la momentul actual.

Rasnov

Rasnov

Pasionatii de cultura, turistii atrasi de arhitectura secolelor trecute si indragostitii de istorie se pot aventura intr-o cautare a celor mai fascinante cetati din tara.

Exista cetati medievale in Romania care impresioneaza prin pozitionarea geografica, arhitectura, vechimea si legenda locului.

Haideți să vedem câteva din ele.

Cetatea Rasnov

O cetate unica prin amplasamentul si istoria ei este Cetatea Rasnov din Brasov. A fost construita in anii 1300-1400 ca fortareata de aparare impotriva tatarilor.

Este o constructie simpla, medievala, care s-a conservat extrem de bine. Prima data s-a numit Cetatea Taraneasca, apoi a trecut prin mai multe denumiri: Rosnou, Rasnow, Rosinov si Rosarium.

Zidurile cetatii ascund o curte interioara deosebita, colindata de stradute inguste de piatra, care serpuiesc imprejurul caselor taranesti.

Tot in interior, se pot vizita turnul vechi si o fantana adanca de 150 de metri. Pantele abrupte de 150 de metri din jurul cetatii stimuleaza imaginatia fotografilor.

De altfel, la Cetatea Rasnov s-au turnat cateva cadre din filmul regretatului regizor Sergiu Nicolaescu „Nemuritorii”.

Cetatea Rasnov are program de vizitare zilnic, intre orele 09.00 – 19.00. Biletul pentru adulti este de 10 lei, iar pentru elevi si copii de 5 lei. Binoclul prin care se poate admira imprejurimile costa 2 lei.

Cetatea Poenari

Daca ai drum spre Cheile Argesului nu trebuie sa ratezi batrana cetate Poenari de pe varful muntelui Cetatuia.

Se afla la numai 4 kilometri de barajul Vidraru, la o inaltime de 850 de metri. Ca sa ajungi la ea, trebuie sa urci 1480 de trepte serpuitoare care traverseaza o padure umbroasa de fagi.

 Cetatea se sprijina pe pante abrupte care inrameaza frumusetea zidurilor.

Cetatea Poenari este si ea o fortareata cu semnificatii istorice importante pentru Tara Romaneasca. Aflam din Letopisetul Cantacuzinesc ca cetatea a fost restaurata la porunca domnitorului Vlad Tepes, in jurul anului 1500.

Se spune ca domnitorul i-a pedepsit pe boieri poruncindu-le sa lucreze continuu la zidurile cetatii, pana li s-au rupt hainele de pe ei.

Cetatea Poenari se mai numeste in traditia populara si Raul Doamnei. O legenda a locului spune ca prima sotie a domnitorului Vlad Tepes pe nume Elisabeta s-ar fi aruncat de pe meterezele cetatii in raul Arges cand turcii au inconjurat zona.

Ea ar fi strigat atunci de pe zidurile cetatii ca prefera sa fie mancata de pestii din apa decat se fie luata ca sclava de catre turci.

Trupul acesteia s-a zdrobit de stancile fortaretii, iar in locul in care a cazut se mai vad si astazi roseata provocata de sangele ei.

Cetatea Poenari se poate vizita in orice zi. Biletul pentru adulti este de 2 lei, iar pentru elevi si studenti de 1 leu. Fotografierea este taxata cu 5 lei.

Cetatea Sighisoara

Cei care n-au vazut inca Cetatea Sighisoarei nu au voie sa plece din Romania. Vorbim despre un oras cu infatisare de muzeu, vatra a multiple nationalitati.

Cetatea este situata in judetul Mures si domina peisajul orasului datorita pozitionarii si arhitecturii sale impresionante.

Cetatea Sighisoarei este considerata o veritabila Perla a Transilvaniei, intemeiata inca din Evul Mediu. Este singura cetate care se comporta si astazi ca un oras locuit.

Din ansamblul total de corpuri care populeaza cetatea s-au pastrat in stare vizitabila zidul de aparare, 9 turnuri (din 14) si 2 bastioane (din 5).

Turistul este invitat sa exploreze povestea turnurilor: Turnul cu Ceas – care este de altfel si simbolul orasului, balconul si acoperisul, Turnul Fierarilor care adapostea in trecut Biserica Manastirii, Turnul Franghierilor in care a locuit paznicul cimitirului, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor – a doua poarta de intrare in Cetate, Turnul Cizmarilor cu turnul de observare a orasului, Turnul Cositarilor si Turnul Tabacarilor.

Cetatea Sighisoarei mai propune spre vizitare Casa lui Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes si fiul lui Mircea cel Batran, Biserica din Deal construita in stil gotic, Casa cu Cerb, Casa Venetiana si Scara acoperita, care astazi mai numara 175 de trepte. In fiecare vara, la Sighisoara se desfasoara minunatul Festival de Arta Medievala.

Cetatea Neamt

De pe harta excursiilor in Moldova nu trebuie sa se omita Cetatea Neamtului. Magnifica fortareata se zareste de la nivelul strazii, iar de pe zidurile ei se poate admira peisajul muntos.

Catre cetate se poate urca pe jos, prin padure. Acesta a fost unul din locurile principale de aparare a ostilor lui Stefan cel Mare.

Nu trebuie sa ratezi nici:

Cetatea Medias cu Turnurile Clopotelor, Turnul Croitorului, Turnul Mariei, Turnul Funarilor si Turnul Scolii
Cetatea Alba Iulia cu fresce, statui si 3 porti de acces conservate
Cetatea Aiudului din Transilvania cu 9 turnuri interesante: Turnul Portii, Turnul Olarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Blanarilor, Turnul Dogarilor, Turnul Kalendas si Turnul Lacatusilor-Fierarilor.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Interesant. Mulțumesc mult. .

  2. Le-am vizitat pe toate si m-am simtit foarte mandra ca sunt romanca !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.