Descoperă România – spectaculoasa cascadă Bigăr
Prinşi în iţele străzilor aglomerate şi în forfota urbană, uităm să ne mai uităm cu ochi cercetători la natură.
România este o ţară încă verde, încă ne-exploatată pe deplin. Nu ne surprinde faptul că străinii vin să ne arate cu degetul locurile unice pe care ar trebui să le promovăm pe plan turistic.
Cascadele sunt adevărate minunăţii ale lumii naturale. Căderile de apă de pe stâncile muntoase oferă un cadru spectaculos pentru ochiul uman obosit.
În prejma lor simţi că ai atins o clipă de veşnicie, lăsând în fundal oraşul cu toate strălucirile lui efemere.
Cascada Bigăr din M-ţii Aninei – pe Locul I în topul cascadelor unice în lume
Din câte ştiam până de curând, cascade fascinante la noi în ţară nu prea există. Şi totuşi, pare că nu ne-am uitat noi bine.
Americanii au fost mai atenţi şi chiar au găsit o cascadă neobişnuită în Munţii Aninei, judeţul Caraş-Severin, pe care s-au şi grăbit să o urce pe primul loc în topul celor mai surprinzătoare cascade ale lumii.
Este vorba despre Cascada Bigăr, care deşi necunoscută de noi, a făcut deja înconjurul lumii.
Cascada Bigăr din România este o comoară de mare preţ, o minune a naturii ascunsă în munţi, o imagine rară pentru omul monden şi mundan, obişnuit să trăiască între zidurile şi pietrişurile „cetăţii”.
Nu este o cascadă care impresionează prin înălţimea sau volumui ei, ci prin poziţionare şi creativitatea căderii.
Americanii scriu în gazetele lor despre Cascada Bigăr că este unică prin felul în care apa cade şi se împrăştie de pe un dâmb acoperit de muşchi verde.
Franjurile de apă sunt într-adevăr remarcabile, mai ales prin contastul cu verdeaţa zidului.
Această cascadă este poziţionată fix la Paralela 45, un detaliu la fel de surprinzător şi demn de notat. Apa care curge aici este de o puritate extra-ordinară.
Ea izvorăşte din peştera Munţilor Aninei, şi la 200 de metri atinge pragul stâncos care se vede în imagini, căzând sub formă de cascadă.
Peretele peste care se revarsă apa are 9 metri înălţime. Forma Cascadei Bigăr a fost asemănată cu un clopot îmbrăcat într-un strat de muşchi verde.
Fotografiile cu această cascadă par ireale pentru ţara noastră. Totuşi, turiştii aventurieri o pot găsi pe Valea Minişului, acolo unde se varsă izbucul Bigăr în râul Miniş.
Accesul se poate face pe drumul naţional care traversează Cheile Minişului. Priveliştea din jur este şi ea excepţională.
Vara, apa cascadei curge în „plete verzi” datorită culorii verzui a muşchiului, iar toamna, capătă o nuanţă roşiatică, de la frunzele multicolore de sezon, lipite de stâncă.
Din păcate, zona în care se află cascada nu poate fi promovată mai mult, din pricină că ea se află sub protecţia parcurilor, fiind de altfel parte a Parcului Naţional Cheile Nerei.
Aici a fost însă cândva un popas turistic, abandonat după ’90 din acelaşi motiv: restricţiile legale privind dezvoltarea activităţilor economice în zonă.
LA CASCADA BIGAR AM FOST ACUM CATIVA ANI ,ESTE DE VIS SI DRUMUL SPRE COMUNA BIGAR ESTE FRUMOS . IN ACELE MELEAGURI SUNT MULTE ZONE DE VIS ,SUPERBE ,NU AM CUVINTE SA MA EXPRIM.DACA AVETI DRUM PE ACOLO DUCETI-VA NU AVETI CE PIERDE
corect e fff frumoasa zona si cascada !!