Cariera de zgură vulcanică Racoș, paradis de bazalt
Declarată monument al naturii, Rezervația de la Racoș, o localitate din apropierea Brașovului, reprezintă o arie protejată de interes național, implicit rezervație naturală de tip geologic.
Localizarea și prezentarea coloanelor de bazalt
Rezervația de la Racoș se găsește în partea sud-estică a Transilvaniei, în zona în care munții Harghitei și Baraoltului își dau întâlnire cu Persani, și în partea nord-estică a județului Brașov. Aria naturală se află în apropierea drumului județean ce leagă localitatea Racoș de Augustin, respectiv, DJ131C.
Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 1,10 hectare, fiind declarată arie protejată încă din data de 12 aprilie, anul 2000, datorită prezenței unice în țară a masivelor columne de bazalt, caracterizate printr-o geologie specifică scurgerilor de lavă.
Nordul județului Brașov, zonă în care se găsește și Cariera de Zgură Vulcanică din Racoș, reprezintă o principală atracție turistică a locului, impresionând prin peisajele inedite, rătăcite prin labirintul de piatră format de-a lungul timpului.
Cum s-au format coloanele de bazalt?
Spectaculoasele coloane de piatră, cu o vechime de peste un million și jumătate de ani, reprezintă dovada vizibilă a celor mai recente activități vulcanice, din punct de vedere geologic, din România, petrecute în Munții Persani. În trecut, zona a găzduit craterul unui fost vulcan, din care, pe o perioadă mai îndelungată de timp, s-a exploatat zgura.
Alcătuit din trei cariere, complexul geologic era locul în care, în trecut, se exploatau bazaltul și scoria bazaltică, luând astfel ființă, un incredibil specatcol al naturii, caracterizat prin columne de bazalt care, în prezent, ajung la înălțimea de 15 metri.
Întreaga suprafață a rezervației naturale este dominată de cariere prezente sub diferite culori și forme, frumusețea și dimensiunile impunătoare făcând ca orice altă prezență să fie eclipsată în totalitate. Cu forme hexagonale, formațiunile vechi din Cuaternar, privite din depărtare, se transformă, luând aspectul unei orgi de piatră. Mai mult, conform spuselor localnicilor, câteva ore petrecute lângă monumentul natural, alungă orice boală.
Cu cât se pătrunde mai tare în peisajul mirific al zonei, priveliștea devina din ce în ce mai interesantă, urmele lăsate de vulcani fiind atât de vizibile și de ‘’proaspete’’, încât s-ar putea spune că erupția acestora s-ar fi petrecut doar cu câțiva ani în urmă. În plus, pe lângă priveliștea interesantă, în capătul dinspre secuime a Munților Persani, pot fi descoperite și cele mai numeroase ape minerale, termale și mofete.
Cu toate că pare greu de crezut, în solul roșiatic și dur a rezervației naturale și-a făcut simțită prezența diferite tipuri de vegetație, ce par să reziste cu stoicism lipsei de apă din zonă, în interiorul craterului apărând, de asemenea, câteva exemplare de brazi.
Rezervația de la Racoș, ‘’paradisul geologilor’’
În ceea ce privește pasionații de geologie, aceștia declară că locul este unul incredibil și asemănător cu cel de la vulcanul Etna, unde sunt găsite același tip de roci și culori. Pentru geologi, locul s-a dovedit a fi ideal pentru studierea de îndeaproape a tipurilor de zgure întâlnite aici, cenușă, piatră ponce, bombe vulcanice, lave întărite, bazalturi, și nu numai.
Atracțiile turistice ale zonei
Foarte aproape de coloanele de bazalt de la Racoș, se află un lac, format în urma topirii zăpezilor și a precipitațiilor, și a cărui adâncime măsoară aproximativ 10 metri.
Întreaga comună Racoș este construită cu piatră ponce și tuf vulcanic, de aici nefăcând excepție nici Castelul Sukosd Bethlen.
În drumeții mai pot fi admirate și un sanctuar dacic, la 19 kilometri depărtare de localitatea Racoș, făcându-și apariția și Cetatea Rupea, spre vizitare așteptând oaspeți Băile Homorod sau Biserica Fortificată-Cetatea Viscri.