Mănăstirea Văratec, lăcașul sfânt al Moldovei
În prezent, Mănăstirea Văratec se bucură de statutul de una dintre cele mai cunoscute lăcașuri sfinte din regiunea Moldovei, fiind localizată în județul Neamț, la o distanță de aproximativ 12 kilometri de orașul Târgu Neamț și la 40 de kilometri depărtare de Piatra Neamț.
Prezentare Mănăstirea Văratec
Aflată într-o poiană de la poalele Munților Stânișoarei din satul Văratec, cea mai mare mănăstire de maici din țară este amplasată într-un peisaj pitoresc, fiind vizitată în fiecare an de o mare de credincioși.
Denumirea Mănăstirii Văratec este legată de numele unei fiice de preot, maica Olimpiada,care, între anii 1781-1785, contribuie la ridicarea unei modeste sihăstrii, în poiana din Văratec. Dorința arzătoare a maicii de a construi o adevărată obște monahală o determină în cele din urmă să își sacrifice întreaga avere, fără de care mănăstirea nu ar fi existat. Trecută, pentru o perioadă de timp, sub administrarea mănăstirii Agapia, micul schit își câștiga independența în anul 1839, prin hotărârea domnitorului Mihail Sturdza din Moldova.
În prezent, ansamblul mănăstiresc din văratec este bifat pe lista monumentelor istorice ale județului Neamț, datorită obiectivelor ce atrag prin arhitectură, istorie și semnificație. În incinta ansamblului Mănăstirii Văratec se află și o biserică principală, ”Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului”, ridicată încă din secolul al 19-lea, ca de altfel și un turn de clopotniță de poartă.
Incinta mănăstirii mai adăpostește și Biserica Sfântului Ioan Botezătorul (1844), Biserica Schimbarea la Față (1847), cât și chiliile ce datează din secolele 19 și 20. Tot aici sunt prezente și stăreția și chiliile administrative ce țin de Muzeul Mănăstirii Văratec, în jurul acesteia, dezvoltându-se, de-a lungul timpului, un frumos sat mănăstiresc, unde maicile locuiesc în casele tradiționale.
Despre sfântul lăcaș se spune că ar fi fost și locul în care Veronica Micle s-ar fi retras pentru regăsirea liniștii sufletești, odată cu moartea marelui poet național, Mihai Eminescu, alte celebrități de care mănăstirea r fi avut parte fiind și soțiile văduve ale scriitorilor Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu și Dinu Pillat.
Descriere Mănăstirea Văratec
Biserica are elemente combinate din vechiul stil moldovenesc, specific secolelor 15-16, cu influențe străine, din secolele 18-19. Forma bisericii este una dreptunghiulară, prezentând o singură absidă, ce poate fi observata la capătul estic. Cele două abside laterale ale naosului sunt cioplite în pereții groși, în timp ce fațadele se prezintă simple și netede, biserica fiind înconjurată doar de un brâu de ocnițe oarbe, poziționate pe sub streșină.
Cele două turle ale mănăstirii au formă rotundă, cu baze poligonala și o înălțime semnificativă. Biserica mai dispune și de un exonartex suprapus vistieriei, pronaosului, naosului și altarului. Partea nordică și sudică ale exonartexului dispun de două pridvoare de formă rotundă, cu un acoperiș bulbat, și care au fost adăugate ulterior, complexului monahal.
Frescele din interiorul bisericii, originale, de altfel, au fost pictate în anul 1841 și refăcute în 1882, picturile în ulei reprezentând capodopera pictorilor I. Ioan și D. Iliescu.
În ceea ce privește zidurile din jur, acestea au fost ridicate la începutul secolului al 19-lea, treptat fiind adăugate refectoriu din piatră, celulele noi și turnul de la poartă.
Căi de acces către Mănăstirea Văratec
La Mănăstirea Văratec se poate ajunge pe DN15 Bacău – Buhusi – Piatra Neamț, DN15C Piatra Neamț – Dobreni – Băltătesti – stânga pe DN15G – Mănăstirea Văratec.
Un loc minunat, unde timpul şi frumuseţile îţi pot bloca mintea şi simţurile. Vizitati mănăstirea şi mormîntul lui Veronica Micle . Veţi simţi o uşurare sufletească ca după o spovedanie .
Doar cei ce au vizitat locurile pot confirma. EU CONFIRM !
Nu-mi place sa umblu cu mintea si simturile blocate…