Munții Rodnei, piscuri ascunse printre nori

Parte din grupul de nord al Carpaților Orientali, Munții Rodnei se prezintă ca fiind cei mai înalți și mai dificil de străbătut.

Parcul-National-Muntii-Rodnei-630x4721

Muntii Rodnei

Descriere  Munții Rodnei

Cu înălțimea de 2.303 metri, atinsă de piscul Pietrosul, Munții Rodnei se prezintă sub aspectul unui horst din șisturi cristaline, delimitat de falii profunde în partea Nordică, ca Dragoș Vodă , cât și în partea de sud, Rodnei. Partea sudică a munților se prezintă cu roci vulcanice neogene, roci sedimentare cretacice și paleogene, tip marne, gresii, conglomerate și calcare, afectate de mișcările stirice, fapt ce a contribuit din plin la aspectul reliefului din prezent.

Prezența ghețarilor cuaternari din Munții Rodnei este una de excepție, aceștia fiind cel mai bine păstrați din întreg lanțul carpatic oriental. Zona muntoasă este una bogată în circuri glaciare, chei și defileuri și cascade, ceea ce o face extrem de atractivă din punct de vedere turistic, însă și foarte dificil de parcurs.

muntii rodnei11

Muntii Rodnei

Coama montană impresionantă, ce atinge aproximativ 45 de kilometri înălțime se prezintă că fiind principala creastă a munților, mergând de la vest la est. Coama se întinde din Pasul Setref Pass la Prislop Pass, în Maramureș, și din Pasul Rotunda, în Bistrița Năsăud, dispunând,totodată, de numeroase vârfuri de mai  mult de 2.000 de metri, cu aspect piramidal.

Cu toate că cea mai mare parte a Munților Rodnei se află în Bistrița-Năsăud, se pare că Maramureșul a câștigat cel mai mult interesul turiștilor. Bogați în râuri, lacuri și izvoare de apă mineral, Munții Rodnei îmbrățișează o faună deosebită, cu specii pe cale de disparitie sau aflate în pericol, ca lynxul, capra neagră, marmota, cocoșul sălbatic, cocoșul de munte, corbul, vulturul auriu, bufnița mică, huhurezul și uliul puțin pătat.

AP07_img_2

Bufnita, specie protejata de lege

Atracții  Munții Rodnei

Între Munții Rodnei și Maramureș se află orașul Borșa, de pe valea Vișeu, la o altitidine de aproximativ 700 de metri. Aflat între două arii naturale protejate, Parcul Natural din Munții Maramureș și Parcul Național din Munții Rodnei, Borșa este cel mai important punct de plecare pentru drumețiile spre Munții Rodnei. La 6 kilometri nord de Borșa, se află și Baia Borșa, o așezare minieră, parte a orașului.

-Borsa

Borsa

La doar câțiva kilometri distanță de oraș, printre peisajele alpine deosebite, se află și Stațiunea Borșa. Situată la o altitudine de 850 de metri, stațiunea este una dintre cele mai importante puncte de atracție din nordul țării.

statiunea-borsa

Statiunea Borsa

Altitudinea zonei, pădurile veșnic verzi și aerul proaspăt, determină, în fiecare an, sosirea  unui număr important de turiști, în ideea de a se trata, îndeosebi, pentru afecțiunile pulmonare.

Tratamentele din cadrul Stațiunii Borșa sunt unele speciale, bazate, în general, pe remedii naturale și ape minerale, mofete, ieșiri vulcanice în pământ, de unde sunt eliberate dioxidul de carbon, precum și alte tipuri de gaze. Celor sosiți în stațiune le sunt recomandate apele minerale cu fier, calciu și magneziu, toate aceste terapii fiind indicate cu încredere în tratarea problemelor digestive, renale sau urinale.

Turiștilor sosiți în Munții Rodnei le este recomandată și o scurtă vizită în satul Moisei, zonă situate la câțiva kilometri în josul râului, de la Borșa spre Vișeu de Sus. Satul este faimos pentru găzduirea unui obiectiv turistic deosebit, Mănăstirea Moisei sau Izvorul Negru, ce se afirmă printr-o mică bisericuță construită din lemn.

96096manastirea-moisei

Manastirea Moisei

Capătul estic al satului adăpostește, pe un deal, Cimitirul Martirilor, un faimos grup monumental de statui, realizat de sculptorul Vida Geza.

Monumentul-Eroilor-din-Moisei-20101122132945

Cimitirul Martirilor

Alte atracții deosebite ale Munților Rodnei sunt și Cascada Cailor, Lacul Iezer, Vârful Pietrosu și Lacul Lala.

Accesul în Munții Rodnei

Este recomandat ca aventura în Munții Rodnei să înceapă din Borșa, o stațiune pitorească, în care accesul se face pe DN18, dinspre Baia Mare și Sighetul Marmației, o altă variantă fiind DN17, dinspre Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Bistrița.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.